Laguna - Bukmarker - Prikaz biografije Mišel Obame „Moja priča“ - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz biografije Mišel Obame „Moja priča“

Moram da priznam da sam se nerado i sa predrasudama uhvatila čitanja memoara nekadašnje prve dame SAD Mišel Obame „Moja priča“.

Mišel Obama me nikada nije interesovala. Delovala je smireno i sabrano i uspešno i ostvareno, ali me apsolutno nije interesovala. Nisu me interesovali ni njeni modni izbori, nije mi legao njen smisao za humor, a teško da sam mogla da saosećam sa njom kada je reč o boji kože, imovinskom statusu ili obrazovanju.

I tako sam sa solidnim otporom krenula da čitam njenu autobiografiju. I bila sam upecana.

Uopšte ne želim da se bavim spekulacijama da li je ona napisala knjigu ili neki pisac iz senke – žena je dovoljno obrazovana i inteligentna da to uradi sama, a i knjiga nema pretenzija da bude umetničko delo već duhovita, mudra i topla priča o jednoj ženi, jednoj porodici  (i jednoj naciji pod Bogom, da parafraziram zakletvu).

Mišel sa iskrenom ljubavlju i nežnošću i toplinom piše o odrastanju u južnom Čikagu, ocu koji boluje od multiple skleroze, majci koja je oslonac porodice, bratu. O svojoj želji da se dokaže u školi.

Piše o odlasku na Prinston, načinu na koji je tamo dospela (tvrdoglavost je u njenom slučaju vrlina) i susretu sa Barakom Obamom. Govori i o njihovoj vezi, vezi dvoje intelektualaca iz potpuno drugačijih sredina, potpuno drugačijih sistema vrednosti, verovanja, temperamenata, ali spojenih ljubavlju i uzajamnim poštovanjem, podrškom i razumevanjem.

Mišel Obama piše i o svojim lutanjima u profesionalnom smislu, o potrebi da radi nešto što će je ispunjavati, o praktičnom maminom savetu da prvo nešto zaradi pa onda da se oseti „ispunjeno“.

Piše o trzavicama u braku, o pobačaju, o mučnom usklađivanju obaveza majke i poslovne žene, o zamci koja se zove skraćeno radno vreme, o nerazumevanju koje nema veze sa bojom kože već sa tipično patrijarhalnom predstavom da je ženi mesto u kući.

Tu je i prikaz vrtoglavo brze i dinamične predsedničke kampanje i svih užasa politike – medijskih napada, kampanja, kleveta, optužbi, vađenja iz konteksta, života pod lupom javnosti, ulizica i krvopija – kao i osvrt na nadrealan život u Beloj kući.

„Moja priča“ je zaista priča o Mišel Obami i njenim ćerkama i njenoj porodici. Barak Obama je tu uvek prisutan ali malo sa strane jer je ovo ipak priča njegove supruge i priča o njenom životu. O pokušajima da uradi ono što veruje da je prava stvar, o uspesima i neuspesima majčinstva, o podizanju dece u krajnje nenormalnom okruženju, o jednoj neobičnoj ženi koja je unela život i živahnost u politiku i mnogo truda i rada.

Iskreno, dirnula me je knjiga, a stvarno sam bila sigurna da ću na kraju reći: „Pih, koga briga“. Da me ne shvatite pogrešno, i dalje me nije nimalo briga za probleme bivše prve dame i njenog muža, ali ih ipak gledam drugačije i sa malo više simpatija a malo manje nezainteresovanosti.

Autor: Ksenija Nedeljković
Izvor: Nedeljnik


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
branko ćopić o svom detinjstvu i stvaralaštvu video  laguna knjige Branko Ćopić o svom detinjstvu i stvaralaštvu [video]
29.03.2024.
Povodom četiri decenije od smrti velikog književnika Branka Ćopića, obeleženu 26. marta, prenosimo vam prvu emisiju iz serije Kad sam bio mali koja je premijerno emitovana 16. oktobra 1965. godine na ...
više
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
29.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu!   Dečji da...
više
proslavimo svetski dan dečje knjige laguna knjige Proslavimo Svetski dan dečje knjige
29.03.2024.
Svetski dan dečje knjige, ustanovljen 1967, kako bi se skrenula pažnja na potrebe najmlađih čitalaca, obeležava se 2. aprila, na dan rođenja danskog pisca Hansa Kristijana Andersena. Tim p...
više
knjiga kao plod duboke potrebe predstavljen roman vaskrsenje vukašina milićevića laguna knjige Knjiga kao plod duboke potrebe – predstavljen roman „Vaskrsenje“ Vukašina Milićevića
29.03.2024.
Roman prvenac teologa Vukašina Milićevića „Vaskrsenje“ predstavljen je 28. marta publici u knjižari Delfi SKC. O delu koje govori o čoveku, njegovom smislu, instituciji i apsurdu koji ih povezuje, ali...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.