Laguna - Bukmarker - Predstavljena knjige „Čuvar vatre“ Dejana Manojlovića - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Predstavljena knjige „Čuvar vatre“ Dejana Manojlovića

Promocija knjige „Čuvar vatre“ Dejana Manojlovića održana je 26. januara u Delfi Caféu u SKC-u. O ovoj intimnoj drami iz tame devedesetih govorili su: pisac Zoran Živković, satiričar Voja Žanetić i autor Dejan Manojlović. Za umetnički deo programa bila je zadužena glumica Vesna Stanković.

„Čuvar vatre”, Dejana Manojlovića je izbrušen, elegantan, beskrajno uzbudljiv roman istakao je pisac   Zoran Živković i dodao  da je ovo  priča o idealima  i da je danas rizično pisati o tome jer je 21. vek   vreme razaranja ideala. „Jedan naš roker je rekao  da za ideale ginu budale, ali ideali traže da živimo, a ne da poginemo za njih”, smatra  Živković. Govoreći dalje o autoru on je istakao da je Manojlović nepopravljivi idealista i večiti tihi buntovnik koji  je „usred istorijske i lične drame raspet između uličnih demonstracija i prve istinske zaljubljenosti, odanosti i izdaje, praštanja i osvete i mora da uradi ono što je uvek najteže - da sazri pre vremena, jer jedino tako sme da se nada, da će  pošto istorija mine, sačuvati neokrnjene ideale".



Radnja romana „Čuvar vatre“  počinje ranih 1990-ih godina u Beogradu, gde je Nikolin brat osumnjičen za pripadnost grupi koja planira nasilno rušenje vlasti. U strahu od Službe bezbednosti, on napušta zemlju, a cela porodica postaje meta režima. Tri godine kasnije, Nikola uranja u talase građanskih protesta; dok se bori za istinu i pravdu, utehu pokušava da nađe u muzici, druženju i tek započetoj romansi sa Jovanom koja ima drugačije poglede na svet oko sebe.
Stvaranje Madredeuš tribjut benda i svakodnevno okupljanje sa prijateljima iz kraja na samoproglašenoj „slobodnoj teritoriji" kraj ušća Save u Dunav ipak neće biti dovoljni za njegov spokoj. Novodolazeći rat otvoriće sve pukotine odnosa sa Jovanom, a kada sazna istinu o pravim razlozima bratovljevog izgnanstva iz zemlje, Nikola će biti primoran da se sa najbližim prijateljima upusti u bespoštednu borbu za odbranu poslednjeg utočišta svoje slobode.

Satiričar Voja Žanetić je priznao da se tokom 1990-tih godina sklanjao od učešća u raznim vidovima otpora režimu, nalazeći utočište u svom pisanju za novine i alternativne pozorišne grupe. Poziv da govori na promociji ga je kaže, „primorao da Manojlovićev roman pročita i nije ga ispuštao iz ruku dok ga nije pročitao”. Ipak, ovo je roman koji se ne čita ponovo, jer tako sebe emotivno kažnjavaš, sećajući se devedesetih koje su predugo trajale”, naglasio je Žanetić. On je istakao i da je, osetio zavist što je neko napisao tako sjajnu debitantsku knjgu i tako uverljivo i slikovito prikazao atmosferu devedeseih,  beogradski duh, i dočarao grad koji je takođe jedan od junaka ove knjige. „Motiv koji se provlači kroz ovo delo je pitanje - Da li otići iz zemlje ili ostati i boriti se za bolju budućnost i da li vredi žrtvovati ličnu sreću i porodični mir zarad viših ciljeva opšteg dobra i vere u bolje sutra čitavog društva”, zaključio je Žanetić.

Autor Dejan Manojlović je rekao da ovaj roman nije revolucionarna knjiga, već želja sa se stavi tačka i da se dovrši priča o prijateljstvu i ljubavi. On je istakao i da je ovim romanom želeo da zatvori krug koji su drugi načeli protiv njegove volje, pokušavajući da vrati nadu saborcima sa iste strane nevidljive linije što razdvaja smisao od besmisla.

Knjigu „Čuvar vatre“ možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, online knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više
infuzija čoveku koji posustaje predstavljene canetove ukrštene reči  laguna knjige Infuzija čoveku koji posustaje – predstavljene Canetove „Ukrštene reči“
27.03.2024.
Da je poezija u modi potvrdila je promocija prve poetske zbirke Zorana Kostića Caneta „Ukrštene reči“, koja je održana u Velikoj sali SKC-a 26. marta. Pored autora, učestvovale su književnica Ivana Di...
više
promocija romana vaskrsenje vukašina milićevića laguna knjige Promocija romana „Vaskrsenje“ Vukašina Milićevića
20.03.2024.
U četvrtak 28. marta od 18 sati u kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC biće predstavljen roman Vukašina Milićevića „Vaskrsenje“.   O knjizi će, osim autora, govoriti i Igor Perišić, knji...
više
nedeljnik u knjižarama delfi laguna knjige Nedeljnik u knjižarama Delfi
27.02.2024.
Novi broj lista Nedeljnik je na kioscima, a od petka ga možete kupiti za samo 29 dinara u svim knjižarama Delfi širom Srbije uz kupovinu bilo koje Lagunine knjige, knjige drugih izdavača ili proizvoda...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.