Laguna - Bukmarker - Predstavljena knjiga o Ružici Sokić „Moja gluma“ - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Predstavljena knjiga o Ružici Sokić „Moja gluma“

U ponedeljak, 14. decembra u Gornjem foajeu Ateljea 212 održana je promocija knjige „Moja gluma“ u kojoj je dat posthumni portret Ružice Sokić na osnovu intervjua i ponekog teksta kritičara.


 
O knjizi, u kojoj Ružica Sokić govori o glumi u pozorištu, na filmu, televiziji, o svojim ulogama, govorili su dr Vesna Krčmar, jedan od priređivača knjige, i novinar Milan Vlajčić.
 
Skup održan na rođendan Ružice Sokić u pozorištu u kojem je bila od početka karijere do penzije otvorio je aktuelni upravnik „Ateljea 212“, poznati glumac Branimir Brstina, koji je sa mnogo topline govorio o svojoj koleginici podsetivši sve na njenu potpunu posvećenost glumi.
 
Ružica Sokić (1934–2013) još kao devojčica počela je da glumi u Dečjoj radio-dramskoj grupi Radio Beograda, da bi 1958. diplomirala na Akademiji za pozorišnu umetnost.
 
„Bila je među prvim stalnim glumcima Ateljea 212 koji su ga stvarali, a za to vreme je odigrala 60 uloga u teatru i 40 na filmu kao i u velikom broju TV drama“, istakao je Brstina.
 
Dr Vesna Krčmar je navela da su ona i Zoran T. Jovanović knjigu sklopili pomoću 250 intervjua i velikog broja novinskih isečaka. „Razgovori sa novinarima često su se pretvarali u dijalog sa sobom jer se preispitivala, a sebi i sagovorniku otkirvala mnoge faze svoga života“, rekla je Vesna Krčmar.
 
„Moja gluma“ je prema rečima Vesne Krčmar, slojevita priča o glumi, a uz to i promišljanje o glumi, poetici filma, pozorišta, ali i o događajima u bivšoj zemlji, karakterima i postupcima kolega iz pozorišnog i filmskog sveta. Knjiga koju upotpunjuje biografija radova, registar predstava i uloga, izvodi iz kritike i mnoštvo fotografija delo je iskrene ljubavi njenih prijatelja koji su želeli da sačuvaju sećanja na umetnost Ružice Sokić.
 
Priređivači su knjigu „Moja gluma“ nazvali dragocenim vodičem kroz istoriju srpskog glumišta i uzbudljivo pozorišno štivo koje „zaviruje“ iza scene oslikavajući glumačke svetove do kojih oko gledaoca ne može da dopre.
 
Milan Vlajčić je ispričao anegdotu kako mu se pre pet godina obratila telefonom Ružica Sokić i zatražila da govori o svojoj knjizi „Strast za letenjem“ koju je objavila Laguna. Čitajući novu knjigu nastalu na osnovu njenih priča novinarima i upoređujući je sa knjigom koju je sama napisala otkrio je da se podudaraju što je dokaz da je duboko verovala u svoje stavove kada je u pitanju poziv kome je bila potpuno posvećena. Vlajčić je podsetio da je ona imala „svog“ pisca –Aleksandra Acu Popovića, poput najvećih glumica na svetu jer je neke drame pisao baš za nju.  Njega je dirnulo sa koliko poštovanja je govorila o svojim kolegama i preporučio je svim mladim glumcima da pročitaju ovu knjigu.
 
Na kraju svečanosti uručene su zahvalnice prijateljima i poštovaocima Ružice Sokić koji svojim prilozima pomažu Fondaciji koja razvija osnovna načela ljudske solidarnosti, humanosti i plemenitosti. Među dobitnicima je i direktor Lagune Dejan Papić.
 
Glumica Nada Šargin prva je dobitnica nagrade „Ružica Sokić“ koju je ustanovila Fondacija koja nosi ime naše proslavljene glumice.

  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više
aleksandra filipović i zoran penevski gostovali u oš branko radičević u pančevu povodom jubileja brankovi dani  laguna knjige Aleksandra Filipović i Zoran Penevski gostovali u OŠ „Branko Radičević“ u Pančevu povodom jubileja „Brankovi dani“
28.03.2024.
U okviru obeležavanja jubileja 200 godina od rođenja Branka Radičevića, pisci Aleksandra Filipović i Zoran Penevski družili su se sa učenicima Osnovne škole „Branko Radičević“ u Pančevu. U okviru mani...
više
prikaz romana sutra je novi dan savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika laguna knjige Prikaz romana „Sutra je novi dan“: Savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika
28.03.2024.
Niste se prevarili, to jeste ta knjiga: a zašto je dosadašnji, doslovni prevod originala, „Prohujalo sa vihorom“ (Gone With the Wind), zamenjen prvobitnim naslovom i svojevrsnom parolom glavne junakin...
više
prikaz romana zavedi me knjigama prva ljubav zaborava nema laguna knjige Prikaz romana „Zavedi me knjigama“: Prva ljubav zaborava nema
28.03.2024.
Cveće, čokolade, večere, putovanja – sredstava zavođenja zaista je mnogo, ali se Kejt Bromli u knjizi godine lista USA Today „Zavedi me knjigama“ odlučila za štampanu reč. U ovom je delu rešila da obr...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.