VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Predstavljen kuvar „Najbolja jela Srbije“

U autentičnom ambijentu „Mićine domaće kujne“ 25. decembra predstavljen je jedinstven kuvar „Najbolja jela Srbije“ koji su napisali čuveni Milovan Mića Stojanović i njegov sin Milan Stojanović.


 
O knjizi je pored autora govorio i Mićin učenik, Dušan Štulić, sada profesor na Višoj hotelijerskoj školi u Beogradu.


 
Milan Stojanović je istakao da je u pripremi „Veliki srpski kuvar“ koji će sadržati preko 1300 jela. „Od gospodina Dejana Papića smo dobili zadatak da odaberemo 100 najboljih i najlepših jela. To nije bio lak posao, ali bio sam počastvovan što sam radio sa svojim ocem i mislim da smo uspeli da uključimo jela iz svih krajeva Srbije i da budu zastupljene sve namirnice. I predjela i glavna jela i salate i slatkiši.“


 
U knjizi „Najbolja jela Srbije“ možete naći recepte za tradicionalna jela među kojima su: prebranac, pihtije, manastirske sarme, gibanica, zlatiborska lepinja, pečurke sa pilećom džigericom, rolovane tikvice sa slaninom i sirom, supe i čorbe, teleći kotlet na srpski način, leskovačku mućkalicu… i još mnogo toga što će sasvim sigurno zadovoljiti i najveće gurmane i sladokusce.
 
Mića Stojanović je počeo sasvim slučajno da se bavi kuvanjem, a sada je to njegov život: „S vremenom sam zavoleo kuvanje. U početku nisam znao šta je to ugostiteljstvo, ali sam bio okružen sjajnim ljudima od kojih sam mnogo naučio, malo od Slovenca, malo od Čeha, malo od Austrijanca. To je bilo posle 1948. Počeo sam u ’Imperialu’ u današnjoj Vasinoj, gde se spremala hrana za tadašnju vladu Jugoslavije. I dan-danas volim struku i nastojim da ostavim Srpstvu što više jela sa imenom naših velikana kao što su Tesla, Pupin, dobar kralj, dobar borac, o svakom sam ponešto ’komponovao’, tako da sam znanjem i umećem i uz pomoć porodice mnogo toga uspeo da napravim.“


 
Mića Stojanović je i autor čuvene karađorđeve šnicle: „Radio sam u jednom restoranu i trebalo je spremiti kijevski kotlet za koji nisam imao sastojke. I kažem da ću napraviti jelo slično naručenom, ali bolje. Uzeo sam teleću šniclu, urolao u kajmak i sve što ide, i veoma im se dopalo.“
 
Bivši Mićin učenik Dušan Štulić mnogo je naučio od svog profesora: „Mića je uvek znao da napravi atmosferu. Kad god je bilo teško i napeto, on je umeo da ’spusti loptu’ i ne izgubi kontrolu, i dodatno nas motiviše.“


 
Čitanje ovog kuvara, nadahnutog raznovrsnošću i kvalitetom tradicionalne kuhinje, omogućiće nam ne samo da s lakoćom pripremamo domaća jela nego i da obogaćeni novim saznanjima upotpunimo užitak posete restoranima nacionalne kuhinje.

Na kraju priče, Dragiša Simić je održao novogodišnju zdravicu i zahvalio se domaćinima na izvrsnom gostoprimstvu.

  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna

 


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
knjigoljupci čudni smo, ali smo sjajni laguna knjige Knjigoljupci: Čudni smo, ali smo sjajni
14.07.2020.
Kada ste čitalac znate i razumete mnoge stvari koje drugima nisu poznate. Kao da imate poseban uvid u univerzum i želite da ga podelite sa drugima, ali shvatate da većina ljudi ne želi savet iz romana...
više
pet minuta sa helen rapaport laguna knjige Pet minuta sa Helen Rapaport
14.07.2020.
Godinama je popularno stanovište da Romanovi nisu evakuisani 1917-18. zbog Džordža V, koji se predomislio kada je trebalo da im pruži azil u Engleskoj. Helen Rapaport otkriva da se iza neuspelog spaša...
više
prikaz knjige najbolji provod  laguna knjige Prikaz knjige „Najbolji provod“
14.07.2020.
Prvo bih prokomentarisala kakve sam utiske o ovoj knjizi čula od drugih ljudi. Jedna od stvari koje najčešće pominju jeste da knjiga obiluje mnoštvom fotografija koje, bespotrebno, zauzimaju veliki br...
više
prikaz knjige bleferski vodič seks  laguna knjige Prikaz knjige „Bleferski vodič – Seks“
14.07.2020.
Ovaj vodič se razlikuje od drugih „Bleferskih vodiča“, jer drugi vodiči imaju zadatak da vas nauče kako da glumite da ste ekspert za određenu temu, ali ovo nije tema o kojoj ćete da pričate na večeram...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politkom korišćenja kolačiča.