Laguna - Bukmarker - Predstavljen „Književni vodič kroz Beograd“ - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Predstavljen „Književni vodič kroz Beograd“

Podstaknut tekstom Dragana Velikića u Vremenu 2005.godine o bedekeru kroz književnu istoriju Berlina, Jovo Anđić je poželeo da nešto slično podari i Beograđanima i svima onima koji žele da otkriju pojedinosti iz života svojih omiljenih pisaca.


 
Danilo Kiš, Isidora Sekulić, Ivo Andrić, Miloš Crnjanski, Branko Miljković i DušanRadović samo su neki od pisaca kroz čije je priče o intimnim i stvaralačkim sudbinama ispričana istorija Beograda kao grada velikih književnika.
 
Povezanost pisaca sa Beogradom i njihov uticaj na identitet grada iskazani su koliko obimnom faktografijom i pripovedanjem o njihovom životu i radu, toliko i pažljivim odabirom izvoda iz dela kojima se završava svako poglavlje: proznih odlomaka i stihova posvećenih Beogradu koji otkrivaju autentičnost doživljaja grada u kojem je autor ispunio svoju sudbinu.
 
Budući da je važno uticao na nastanak „Književnog vodiča kroz Beograd“, Dragan Velikić je govorio o ovoj knjizi i pohvalio Anđićev poduhvat ocenivši ga izuzetno važnim. „Ovaj leksikon se razlikuje od sličnih knjiga pre svega po ličnom stavu koji je autor zauzeo kada je govorio o piscima i njima važnim mestima u Beogradu. Sjajan je i način na koji je autor predstavio pisce, fragmentarno.“ Velikić je istakao da mu je „Književni vodič“ otkrio da živi na istoj adresi i spratu na kojoj je nakada živeo Milorad Pavić.
 
Kao obiman izvor bibliografskih detalja, „Književni vodič kroz Beograd“ dragocen je svim izučavaocima srpske književnosti i istorije, kako učenicima i studentima, tako i stručnjacima. Budući da sadrži i precizne mape i nekoliko stotina fotografija i topografskih odrednica, predstavlja izvanredan vodič za kretanje kroz savremeni Beograd i upoznavanje s njegovom književnom i kulturnom istorijom.
 
Posebnu vrednost „Vodiča“ čine tačke ukrštanja, odnosno mesta susreta pisaca u beogradskom vremenu i prostoru, koja su istaknuta na posebnoj mapi (institucije, kafane, parkovi, šetališta, obale). Izdvaja se i jedinstven poduhvat mapiranja Novog groblja na kojem su se završile životne staze pisaca, čime je poštovaocima beogradskih književnika omogućeno da posete njihova utočišta.
 
Odlomke iz knjige čitala je glumicaSnežana Jeremić Nešković.
 
Jovo Anđić je rođen 1953. Posle višegodišnjeg rada u turizmu bavio se kulturnim nasleđem, što je krunisao pokretanjem manifestacije „Dani evropske baštine“ u Beogradu i Srbiji 2002. Istovremeno je pisao tekstove iz oblasti turizma, ekonomije i kulture, i putopise u nedeljnim novinama, magazinima i stručnim časopisima, kao i scenarija za radio i televiziju. Osnivač je Centra za kulturne inicijative „Kulttura“. Autor je ilustrovano gvodiča „Beograd za decu“. „Književni vodič kroz Beograd“ najpre je realizovan kao serijal u magazinu „Bel Gest“. Na kraju je to iskustvo, uz obilje fotografija, raznih zapisa, dokumenata i malo poznatih činjenica o piscima i njihovom Beogradu, uobličeno u jedinstvenu knjigu „Književni vodič kroz Beograd“. 

  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
nedeljnik u knjižarama delfi laguna knjige Nedeljnik u knjižarama Delfi
27.02.2024.
Novi broj lista Nedeljnik je na kioscima, a od petka ga možete kupiti za samo 29 dinara u svim knjižarama Delfi širom Srbije uz kupovinu bilo koje Lagunine knjige, knjige drugih izdavača ili proizvoda...
više
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više
infuzija čoveku koji posustaje predstavljene canetove ukrštene reči  laguna knjige Infuzija čoveku koji posustaje – predstavljene Canetove „Ukrštene reči“
27.03.2024.
Da je poezija u modi potvrdila je promocija prve poetske zbirke Zorana Kostića Caneta „Ukrštene reči“, koja je održana u Velikoj sali SKC-a 26. marta. Pored autora, učestvovale su književnica Ivana Di...
više
e l džejms o gospođi i slobodi stvaranja držite se svog stava laguna knjige E L Džejms o „Gospođi“ i slobodi stvaranja: Držite se svog stava
27.03.2024.
Bestseler autorka E L Džejms je u ekskluzivnom razgovoru za Bukmarker povodom novog romana „Gospođa“ pružila intiman uvid u svoje stvaralaštvo, inspiraciju i proces kreiranja ljubavnih svetova koji os...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.