Laguna - Bukmarker - „Ostrvo pacova i druge priče“: Zbirka priča kao otrežnjujući podsetnik - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

„Ostrvo pacova i druge priče“: Zbirka priča kao otrežnjujući podsetnik

Nakon brojnih romana o inspektoru Huleu i željan da oproba ruku u kraćoj formi, popularni Ju Nesbe okrenuo se pisanju priča. I to kakvih priča – strašnih, uzbudljivih, uznemirujućih, neprikladno smešnih.

Beogradska Laguna već je objavila njegovu zbirku „Stručnjak za ljubomoru“, a sada su objavili i najnoviju zbirku priča „Ostrvo pacova“.

Klasa, porodica, moć, lojalnost, ljubav, strah – sve su to teme koje se kao crvena nit provlače kroz sva dela ovog skandinavskog bestseler autora, pa i u ovoj zbirci priča.

U pet priča smeštenih u budućnost (ili možda sadašnjost?), Nesbe čitaocu nudi pogled u svet 10–20 godina udaljen od nas. I, iskreno, prizor uopšte nije lep.

Horor priče, jer Nesbe je majstor saspensa i to vešto koristi i ovde, otrežnjujući su podsetnik na to gde smo i gde jurimo. No i pored sumornog predviđanja postpandemijske Zemlje, postoji neki tračak nade, svetlo na kraju tunela, da će ljudskost i ljubav i humanost prevladati. Možda.

Pet priča iz ove zbirke su istovremeno jezive i zabavne sa dobro skiciranim likovima i tempom koji čitaoca prosto tera da „guta“ stranice i nada se da ih ima još, iako su priče više novele nego standardne pripovetke.

U Ostrvu pacova Nesbe čitaoce vodi u postpandemijsku Ameriku gde elita čeka da ih evakuišu sa vrha nebodera dok se masa na ulici bori za goli život.

U Crnom skakaču upoznajemo psihologa koji je istovremeno i plaćeni ubica multinacionalnih kompanija.

U Cvrčcima dva najbolja prijatelja odlaze na trke bikova u Pamploni, gde se zaljubljuju u istu devojku.

Da li i zašto vam je potreban brisač sećanja? Saznaćete u Brisaču, gde muškarac koji proučava večni život aktivira brisač sećanja u nadi da će sve zaboraviti.

Otac i sin iz više britanske klase sreću se u Bocvani pošto se godinama nisu videli. Obojicu ujeda zmija. Kakve to veze ima sa njihovim odnosom, saznaćete u Protivotrovu.

Ako volite Nesbea, onda će vam „Ostrvo pacova i druge priče“ doći kao fina čaša pića na kraju napornog dana. Ako se prvi put srećete sa Nesbeom, onda će ova zbirka biti dobar pokazatelj zašto ga smatraju majstorom skandinavskog noara, karakterizacije likova i napetosti. Nećete pogrešiti ako se s njim otisnete na put u budućnost, koliko god ona delovala sumorno.

Autor: Ksenija Prodanović
Izvor: Nedeljnik


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više
prikaz romana zavedi me knjigama prva ljubav zaborava nema laguna knjige Prikaz romana „Zavedi me knjigama“: Prva ljubav zaborava nema
28.03.2024.
Cveće, čokolade, večere, putovanja – sredstava zavođenja zaista je mnogo, ali se Kejt Bromli u knjizi godine lista USA Today „Zavedi me knjigama“ odlučila za štampanu reč. U ovom je delu rešila da obr...
više
prikaz knjige ko te šiša duhovite priče o našoj naravi direktno iz frizerskog salona laguna knjige Prikaz knjige „Ko te šiša!“: Duhovite priče o našoj naravi direktno iz frizerskog salona
28.03.2024.
Kratke priče u debitantskoj zbirci „Ko te šiša!“ Irene Petrović odvijaju se u prostoru beogradskih frizerskih salona: od pretesnog lokala zapuštenog enterijera, opremljenog dotrajalim priborom u kome ...
više
prikaz mladih kritičara hilda i skriveni narod  laguna knjige Prikaz mladih kritičara: „Hilda i skriveni narod“
28.03.2024.
Ova knjiga je jako zanimljiva i poučna. Radi se o devojčici Hildi koja treba da se preseli u Trolberg. Da, to je ista ona naša drugarica Hilda iz stripova Luka Pirsona. Znajući Hildu, pretpostavljate ...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.