Laguna - Bukmarker - „Osam detektiva“ Aleksa Pavezija - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

„Osam detektiva“ Aleksa Pavezija

U kriminalističkim romanima postoje određena pravila. Moraju postojati žrtva, osumnjičeni i detektiv, a sve ostalo su permutacije i proširivanje permutacija. Grant Mekalister, profesor matematike, jednom prilikom je seo i objasnio sva ta pravila – izračunao je različite redoslede i razrešenja misterije i razvrstao ih u sedam savršenih detektivskih priča koje je objavio bez velike pompe. Ali to je bilo pre trideset godina. Sada Grant živi povučenim životom na jednom udaljenom mediteranskom ostrvu i odbrojava poslednje dane života.

Sve dok Džulija Hart, pronicljiva i ambiciozna urednica, nije zakucala na njegova vrata. Džulija želi da ponovo objavi njegovu knjigu i zato njih dvoje moraju zajedno da se podsete tih starih priča: autor koji se krije od svoje prošlosti i urednica koja je odlučna u nameri da istraži tu prošlost.

Ali u pričama postoje neke nelogičnosti, nedoslednosti koje je Grant ostavio, a pronicljiva urednica veruje da nisu obične greške. Možda su to neki tragovi i Džulija kreće da rešava misteriju.

Ovu knjigu sam dugo čekala i drago mi je što mogu da kažem da je u potpunosti ispunila moja očekivanja!

Roman „Osam detektiva“ se razlikuje od svega što sam ranije pročitala. Romana počinje prvom pričom iz Grantove zbirke. Očekivala sam da ću prvo upoznati Džuliju, ali mi je drago što sam pogrešila. Prva priča je zanimljiva i intrigantna, a pomalo i mračna – što je odličan uvod u briljantan roman. Posle svake kratke priče, Džulija i Grant razgovaraju o njima i o tome šta je Džulija u njima primetila.

Kratke priče veoma podsećaju na stil Agate Kristi i sve se događaju 1930-ih, pa ako vam se ovo sviđa, mislim da će vam se roman prilično dopasti. Ceo roman je misterija i sve je u njemu povezano; zaista je inteligentan i zanimljiv. Džulija Hart je sjajan lik, uživala sam dok sam je pratila u ovoj knjizi!

Ovo je definitivno jedna od onih knjiga koju je najbolje čitati sa što manje predznanja. Vrlo inteligentno i intrigantno štivo sa vrlo zanimljivim krajem. Od srca preporučujem!

Izvor: rathertoofondofbooks.com
Prevod: Borivoje Dožudić


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više
infuzija čoveku koji posustaje predstavljene canetove ukrštene reči  laguna knjige Infuzija čoveku koji posustaje – predstavljene Canetove „Ukrštene reči“
27.03.2024.
Da je poezija u modi potvrdila je promocija prve poetske zbirke Zorana Kostića Caneta „Ukrštene reči“, koja je održana u Velikoj sali SKC-a 26. marta. Pored autora, učestvovale su književnica Ivana Di...
više
promocija romana vaskrsenje vukašina milićevića laguna knjige Promocija romana „Vaskrsenje“ Vukašina Milićevića
20.03.2024.
U četvrtak 28. marta od 18 sati u kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC biće predstavljen roman Vukašina Milićevića „Vaskrsenje“.   O knjizi će, osim autora, govoriti i Igor Perišić, knji...
više
nedeljnik u knjižarama delfi laguna knjige Nedeljnik u knjižarama Delfi
27.02.2024.
Novi broj lista Nedeljnik je na kioscima, a od petka ga možete kupiti za samo 29 dinara u svim knjižarama Delfi širom Srbije uz kupovinu bilo koje Lagunine knjige, knjige drugih izdavača ili proizvoda...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.