Laguna - Bukmarker - Orvelova „1984“ premijerno u BDP-u - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Orvelova „1984“ premijerno u BDP-u

Predstava „1984“, prema čuvenom romanu Džordža Orvela, biće premijerno izvedena 15. septembra u Beogradskom dramskom pozorištu, a rediteljka je španska umetnica Alia Luka, koja ne želi da otkriva pojedinosti svog savremenog viđenja Orvelovog distopijskog dela o totalitarnom društvu.



Sadržaj i stil predstave koja se teško može podvesti pod jedan žanr još su stoga pod velom tajnosti. Rediteljka Alia Luka, koja živi i radi u Berlinu, ne želi da daje izjave i nije se pojavila na konferenciji za novinare 12. septembra, koja nije ni održana na uobičajen način. Nakon uvodne najave izvršni producent BDP-a Srđan Obrenović pozvao je predstavnike medija da uzmu pojedinačne izjave od nekoliko prisutnih glumaca.

U ansamblu su: Ljubinka Klarić, Nataša Marković, Paulina Manov, Nada Macanković, Pavle Pekić, Ljubomir Bulajić, Miki Damjanović, Ivan Zablaćanski, Stefan Radonjić i Amar Ćorović.

Prema rečima Ljubinke Klarić (O’Brajen), dramatizacija se drži originalne priče, ima malo trilera i ljubavne melodrame, ali je sve jezivo dok pod budnim okom Velikog brata ljudi pokušavaju da žive i zapravo u toj diktaturi veruju da je život lep u zemlji Okeaniji.

Ivan Zablaćanski (čovek iz ministarstva) je primetio da ih je Alia Luke omađijala, jer je pre prve probe već sve pripremila i imala odgovor na sva pitanja glumaca. Napominjući da neke ideje ne smeju da otkrivaju pre premijere, dodao je da predstava nije lokalna, govori o celom svetu, o Velikom bratu i manjku empatije, o nespremnosti da pomognemo bližnjima, jer sebe stavljamo na prvo mesto.

„Za mene je ova predstava ozbiljno upozorenje. Likovi imaju unutrašnje lomove, ali ne smeju da ih pokažu, stalno su posmatrani. Meni je to strašno. Da li smo već zakasnli da nešto promenimo?“, rekao je Zablaćanski.

Nada Macanković je otkrila da igra ženu koja je potpuno uklopljena u taj svet i pomirena s tim da nema nade da nešto može da se promeni.

„Rat je mir. Sloboda je ropstvo. Neznanje je snaga“, zapisano je u najavi nove predstave BDP-a i dodaje: 1984 / Okeanija / Savršen totalitarni sistem kojim vlada Veliki brat / Moć reči je dovoljna da kontroliše čitavu naciju / Jezik je krajnje oružje uništenja / Ne postoji mogućnost da se zamisli neposlušnost / Reči poput „čast, integritet, moral , revolucija…“ su izbrisane / Jezik se misli / Razmišljanje je opasno / Policija misli zna šta misliš / Veliki brat te gleda…

„Partija želi vlast u potpunosti sebe radi. Ne zanima nas dobro ostalih; interesuje nas isključivo vlast. Ne bogatstvo, luksuz, dugovečnost ili sreća: samo vlast, čista vlast. Ubrzo ćeš shvatiti šta znači čista vlast. Mi se razlikujemo od svih oligarhija iz prošlosti po tome što znamo šta radimo. Svi ostali, čak i oni koji su podsećali na nas, bili su kukavice i licemeri. Nemački nacisti i ruski komunisti veoma su nam se približili svojim metodama, ali nikada nisu imali hrabrosti da priznaju sopstvene motive. Glumili su, možda čak i verovali, da su dograbili vlast nevoljno i na ograničeno vreme, te da odmah iza ćoška čeka raj u kojem će ljudska bića biti slobodna i jednaka. Mi nismo takvi. Mi znamo da niko nikada ne grabi vlast s namerom da sa nje siđe. Vlast nije sredstvo, već cilj. Ne uspostavlja se diktatura kako bi se sačuvala revolucija; revolucija se sprovodi kako bi se uspostavila diktatura. Cilj progona je progon. Cilj torture je tortura. Cilj vlasti je vlast. Da li sada počinješ da me razumeš?“, citat je iz Orvelovog romana, koji je objavljen 40-ih godina 20. veka.

U autorskom timu predstave „1984“ su gosti iz inostranstva – scenograf je Kristof Rufel, kostimograf Elen Hofman, video-radove uradila je Andrea Gabriel, dok je za scenski govor bio zadužen Radovan Knežević. U video-radovima učestvuju Silja Bahli (gimnastičarka) i Kristof Rufer (Goldenštajn), glasove su pozajmili Pol Marej, Kejt Strong i Marija Stojanović, na klaviru je bio Kristof Veber, dok se kao specijalni gost pojavljuje Branka Katić.

Predstava „1984“ je prva premijera BDP-a u novoj sezoni. Reprize su 16. i 17. septembra na velikoj sceni „Olivera i Rade Marković“.

Izvor: SEEcult.org


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
omiljena akcija knjigoljubaca 3 za 999 od 7 do 26 maja  laguna knjige Omiljena akcija knjigoljubaca: „3 za 999“ od 7. do 26. maja!
26.04.2024.
Akcija koju najviše volite i uvek željno iščekujete, jer su tamo najbolji naslovi iz naše ponude – „3 za 999“ počinje 7. i traje do 26. maja 2024. godine, u svim Delfi knjižarama, kao i na sajtovima l...
više
laguna donirala važan uređaj institutu za majku i dete laguna knjige Laguna donirala važan uređaj Institutu za majku i dete
25.04.2024.
Jedna od važnih aktivnosti Lagune u prošloj godini, koja je bila u znaku obeležavanja četvrt veka postojanja, jeste odluka da sredstva namenjena proslavi jubileja preusmerimo u humanitarne svrhe. ...
više
uskoro na brodvej stiže i mjuzikl suludo bogati azijci video  laguna knjige Uskoro na Brodvej stiže i mjuzikl „Suludo bogati Azijci“ [video]
26.04.2024.
Popularni knjiško-filmski serijal se adaptira u mjuzikl na Brodveju. Džon M. Ču će biti zadužen za režiju muzičko-scenske adaptacije „Suludo bogatih Azijaca“. Za potrebe mjuzikla (u produk...
više
dženi kolgan božićna knjižara i čari škotskog duha laguna knjige Dženi Kolgan: „Božićna knjižara“ i čari škotskog duha
26.04.2024.
Škotska spisateljica Dženi Kolgan u razgovoru za Politiku otkriva čaroliju koja se krije iza njenog najnovijeg romana „Božićna knjižara“. Praznična knjiga škotske spisateljice Dženi Kolgan „Bož...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.