Laguna - Bukmarker - On je nemoguć, ali mu je nemoguće i odoleti – Hari Hule za početnike - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

On je nemoguć, ali mu je nemoguće i odoleti – Hari Hule za početnike

O Hariju Huleu



Romani Jua Nesbea o Hariju Huleu su složene i ambiciozne konstrukcije čiji uzbudljivi i dinamični kriminalistički zapleti odražavaju naš globalizovani svet. Iako je Oslo kulisa za većinu Nesbeovih priča, priroda savremenih zločina suočiće Harija s izazovima i u dalekim krajevima sveta poput Australije i Tajlanda, što romanima pruža istinski internacionalnu atmosferu. Ipak, ključ Nesbeovog međunarodnog uspeha bar delom mora biti njegov jedinstveni ali i krajnje uverljivi protagonista, inspektor Hari Hule. Već prvi roman doneo je kultni status antiheroju Huleu; on je nemoguć, ali mu je nemoguće i odoleti. Ako je verovati njegovim nadređenima, Hari je ujedno i najsposobniji istražitelj Policije u Oslu i najgori državni službenik. Uz povremena maratonska opijanja, Hule se redovno protivi svakom autoritetu i luta ulicama Osla kao usamljeni borac za pravdu koju sprovodi po vlastitom nahođenju. Večita je smetnja nadređenima koji ga povremeno i suspenduju, ali ga s druge strane kolege mahom uvažavaju kao valjanog policajca kog visoka moralna merila i izražen osećaj za pravdu najčešće povedu pravim putem. Međutim, Harija takav „unutrašnji kompas“ uopšte ne služi na ličnom planu. Muči ga složen odnos s Rahelom, samohranom majkom u koju se zaljubljuje u Crvendaću i koja otad stalno dolazi u Harijev život, ali potom biva prinuđena da ga ostavi zbog njegovih alkoholičarskih i radoholočarskih sklonosti. Hari ipak ne odustaje od žene koja se pokazala kao ljubav njegovog života, a ta osećanja su uzajamna: iako Rahela pokušava da započne i druge veze, uvek se vraća Hariju. Njih dvoje kao da ne mogu jedno bez drugoga, ali ni jedno s drugim – premda oboje ponajpre teže potonjem izboru. Hari se uz to zbližio i s Rahelinim sinom Olegom kom je postao svojevrsna stroga očinska figura. Uz Seku, Harijevu mlađu sestru, Oleg je izvor svetlosti u Harijevom životu koji se povremeno ipak dovede u red. Međutim, prečesto se dogodi i da džim bim nenajavljeno bane i preturi ceo Harijev svet naglavačke.

Kroz dosadašnjih jedanaest romana, čitalac neprekidno istražuje književni svet tog neodoljivog lika, svet koji se neprekidno razvija i produbljuje. Nesbe, poput svakog istinski značajnog pisca kriminalističkog žanra, udružuje promišljen i složen zaplet s uzbuđenjem visokog napona i izvrsnim oslikavanjem likova praćenim dubokim etičkim razmatranjima, a neretko se služi i biblijskim motivima tražeći u njima odraz savremenog društva. Tako Nesbeovi kriminalistički romani s jedne strane pokreću ozbiljna pitanja izdaje, vere i osvete, a ujedno nude prvoklasnu zabavu ljubiteljima kriminalističkog žanra.

CV Harija Hulea

Lični podaci:

Hari Hule je u poznim tridesetim godinama. Rođen je u Opsalu, predgrađu Osla. Neoženjen, s jednom velikom ljubavlju i više manjih iza sebe. Nema dece, ali povremeno zauzme ulogu oca Olegu, Rahelinom sinu. Živi u Sofijinoj ulici u kraju Osla zvanom Bislet.

Lični opis:

Visok, atletske građe, vitak. Plava kosa, potkraćena mašinicom na centimetar od velike, kvrgave lobanje. Koža bleda, velik nos prošaran mrežicom tankih kapilara. Dužice su mu plave boje, isprane usled dugogodišnjeg opijanja. Usta su mu najlepši deo lica i glavni adut kod žena.

Obrazovanje i radno iskustvo:

Diplomirao je na Policijskoj akademiji i Pravnom fakultetu s ocenama nešto malo iznad proseka. Zaposlio se kao inspektor na Odeljenju za krvne delikte u Oslu. Pohađao jednogodišnji specijalistički kurs o serijskim ubicama pri FBI u Čikagu. Posle kraćeg izleta u Službu bezbednosti, vratio se na Odeljenje za krvne delikte.

Preporuke:

Bjarne Meler, načelnik Odeljenja za krvne delikte i Harijev nadređeni, Harija opisuje kao najboljeg istražitelja i najgoreg državnog službenika. Tu podrazumeva Harijevo protivljenje autoritetu, trezvenosti i pravilima igre koje često dovede i njega i ljude oko njega u opasnost. Meler čini sve u svojoj moći da zaštiti sebe i svoje Odeljenje. Ali i Harija. Meler je Harijev anđeo čuvar i jedina prepreka Harijevom otpuštanju iz službe.

Stole Aune, psiholog i veštak u službi policije. Lečio je Harija od alkoholizma, pa su se zbližili. Aune je, uz Ejstejna, jedini Harijev prijatelj.

Ejstejn Ejkeland, taksista i Harijev jedini drugar iz detinjstva na Opsalu. Smatra da se Hari mora malo opustiti u pogledu (zlo)upotrebe amfetamina.

Rahela, žena koju Hari voli. Samohrana majka. Hari i ona stalno pokušavaju da žive jedno s drugim ili jedno bez drugog, ali im nijedno od ta dva ne uspeva.

Seka, Harijeva mlađa sestra i najdraža osoba uz Rahelu. Rođena s Daunovim sindromom. Hari je često doživljava kao stariju sestru.

Džim bim, sadrži 40% alkohola, odan prijatelj od Harijevih ranih dvadesetih godina.

Interesovanja i hobiji:

Muzika: voli sve od Seks pistolsa do Djuka Elingtona; od Nila Janga do Slipnota.

Film: omiljeni film svih vremena mu je Kopolino Prisluškivanje. Hari je među malobrojnima koji će reći da su Verhovenovi Svemirski vojnici remek-delo sedme umetnosti, a Gibsonovo Hrabro srce potpuno đubre.

Poroci: Alkoholizam je nasledna bolest u Harijevoj porodici. Sam je počeo ozbiljno da pije kao tinejdžer, a isprobao je i skoro sve vrste narkotika. Opojna sredstva su za njega anestetik. Iako ih veći deo vremena izbegava, muči ga uvek prisutna i goruća žeđ.

Sport: trenažni bicikl i dizanje tegova, pošto Hari voli pročišćavajuće dejstvo bola.

Ambicije i planovi za budućnost:

Ambicija: da spozna prirodu zla. I ljubavi.

Planovi za budućnost: bliska budućnost ne obećava. Dalja je još mračnija. A zatim sve odlazi dođavola.

Izvor: jonesbo.com


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
predstavljena pesnička zbirka u lavirintu  laguna knjige Predstavljena pesnička zbirka „U lavirintu“
19.04.2024.
Nova zbirka poezije Igora Mirovića predstavljena je 18. aprila u kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC.   Pored autora, o knjizi su govorili prof. dr Zoran Đerić i prof. dr Aleksandar Je...
više
ema jarlet o orionu i mraku slikovnice i večernje nebo su oduvek bili deo mog života laguna knjige Ema Jarlet o „Orionu i Mraku“: Slikovnice i večernje nebo su oduvek bili deo mog života
19.04.2024.
Autorka hita „Orion i Mrak“ Ema Jarlet otkriva svoju opsesiju mrakom, kako nastaju priče i junaci koje ilustruje i u kome je pronašla inspiraciju za svoje čarobne slikovnice koje nakon objavljivanja n...
više
rastislav durman o novoj knjizi ona bića koja nisu sića  laguna knjige Rastislav Durman o novoj knjizi „Ona bića koja nisu sića“
19.04.2024.
„Ona bića koja nisu sića“ nova je knjiga evropskih bajki koju je priredio novosadski autor Rastislav Durman. Pisac za decu i odrasle poslednjih godina posvetio se prikupljanju bajki sa svih evropskih ...
više
prikaz knjige vladalac nikola makijavelija uputstvo za rukovanje državom laguna knjige Prikaz knjige „Vladalac“ Nikola Makijavelija: Uputstvo za rukovanje državom
19.04.2024.
„Ne zna se ko pije, a ko plaća“ najbolji je iskaz o situaciji u renesansnoj Italiji. U svakom njenom kutku sram, zločin i samovlašće bili su deviza. Zločin? Stvar službene dužnosti. Ubistvo? Oblik dru...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.