Laguna - Bukmarker - Održana osma tribina Laguninog književnog kluba - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Održana osma tribina Laguninog književnog kluba

Okupljanje svakog prvog petka u u okviru Laguninog književnog kluba polako postaje tradicija.



Svi oni koji su željni lepih razgovora o književnosti ne propuštaju tribine u knjižari Delfi u SKC-u. U petak je održana osma tribina a za temu je imala klasično delo svetske književnosti, roman „Ubiti pticu rugalicu“.
 
Na tribini o tom romanu spisateljice Harper Li govorili su prevodilac Marko Mladenović, docentkinja na Katedri za opštu književnost Filološkog fakulteta Milena Vladić Jovanov, spisateljica i novinarka Ana Vučković i psihoterapeut Zoran Milivojević.
 
Iako je roman objavljen pre ravno 55 godina, a tada je osvojio i prestižnu Pulicerovu nagradu, interesovanje publike je bilo izuzetno veliko, ali smo za svakog našli mesto.

U publici je bilo mnogo pripadnika starije generacije koji su pamtili i film u kojem je glavnu ulogu advokata Atikusa Finča igrao Gregori Pek i za nju osvojio Oskara.
 
Publika je imala priliku da od prevodioca Mladenovića sazna da nije bio upoznat sa prethodnim prevodom, tako da njime nije bio opterećen.

Docentkinja Milena Vladić Jovanov je iz teorijskog ugla ovo popularno dela označila kao okvirnu priču o predrasudama u maloj provincijskoj sredini sa naglaskom na rasnoj diskriminaciji belaca prema crncima, jer se radnja događa tridesetih godina 20. veka na američkom jugu. Ona je skrenula pažnju da ima elemenata bildungsromana (romana o odrastanju), jer udovac Atikus Finč ima sina Džema i kćerku Skaut, koji tek počinju da shvataju razlike između dobra i zla kroz suđenje crncu (brani ga njihov otac), optuženom za silovanje belkinje.

Ana Vučković se pozabavila principom ljudskosti u delu, jer je spisateljica posebnu pažnju posvetila kreiranju likova, oslikala ih veoma upečatljivo i uverljivo pokazujući razumevanje za nepravedno društvo u kojem žive.

Psihoterapeut Zoran Milivojevića se pozabavio odnosom oca i dece i tako je krenula živa razmena mišljenja između njega i publike o aktuelnom načinu odgajanja dece, greškama koje najčešće čine roditelji, o problemima vaspitavanja, o suočavanju dece sa istinom, sa strahovima.

I posle sat i po vremena, publika je bila spremna da se dijalog nastavi što je najbolji pokazatelj da su tribine Književnog kluba već počele da stiču epitet novog kulturnog sastajališta.
 
Sledeća tribina Laguninog književnog kluba prema već ustaljenom terminu odžaće se prvog petka u novembru (6. novembar), u Delfi Caféu u SKC od 18 sati. Tema razgovora biće „Priča o ljubavi i tami“ Amosa Oza, roman jednog od najvećih izraelskih pisaca, koji će do dana tribine biti na popustu od 30 odsto u svim knjižarama Delfi i Laguninom klubu čitalaca u Resavskoj 33.
 
Do skorog viđenja!

  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više
aleksandra filipović i zoran penevski gostovali u oš branko radičević u pančevu povodom jubileja brankovi dani  laguna knjige Aleksandra Filipović i Zoran Penevski gostovali u OŠ „Branko Radičević“ u Pančevu povodom jubileja „Brankovi dani“
28.03.2024.
U okviru obeležavanja jubileja 200 godina od rođenja Branka Radičevića, pisci Aleksandra Filipović i Zoran Penevski družili su se sa učenicima Osnovne škole „Branko Radičević“ u Pančevu. U okviru mani...
više
prikaz romana sutra je novi dan savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika laguna knjige Prikaz romana „Sutra je novi dan“: Savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika
28.03.2024.
Niste se prevarili, to jeste ta knjiga: a zašto je dosadašnji, doslovni prevod originala, „Prohujalo sa vihorom“ (Gone With the Wind), zamenjen prvobitnim naslovom i svojevrsnom parolom glavne junakin...
više
prikaz romana zavedi me knjigama prva ljubav zaborava nema laguna knjige Prikaz romana „Zavedi me knjigama“: Prva ljubav zaborava nema
28.03.2024.
Cveće, čokolade, večere, putovanja – sredstava zavođenja zaista je mnogo, ali se Kejt Bromli u knjizi godine lista USA Today „Zavedi me knjigama“ odlučila za štampanu reč. U ovom je delu rešila da obr...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.