Laguna - Bukmarker - Od danas u svim Delfi knjižarama svetski hit roman „Američki derviš“! - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Od danas u svim Delfi knjižarama svetski hit roman „Američki derviš“!

Ako ste voleli roman „Lovac na zmajeve“ Haleda Hoseinija, pred vama je književno remek delo „Američki derviš“ književni prvenac Ajada Aktara, koji se od danas nalazi u svim Delfi i bolje snabdevenim knjižarama. Izdavačka prava za ovaj roman prodata su u 19 zemalja. Roman je u Americi objavljen 9. januara 2012.

Savremena priča o muslimanskoj porodici u Americi i uopšte o odnosu muslimanske kulture i zapada. I sam Aktar odrastao je na Srednjem zapadu Amerike, te posredstvom Hajata Šaha čitaocima slikovito prikazuje moćne sile koje utiču na mladiće i devojke koji odrastaju kao muslimani u Americi. Ovo je iskren, ličan roman o kojem će čitaoci razmišljati dugo nakon što okrenu poslednju stranicu.

Od početne premise: "I reče Alah: Ja sam sa onima čija je duša rastrzana" počinje ova vanvremenska priča o odrastanju dečaka muslimanskog porekla na Američkom srednjem zapadu. U njemu se sukobljavaju kultura u kojoj živi i tradicija kojoj pripada.

Hajat Šah je mladi Amerikanac. Njegov uobičajeni život – odlasci u školu, igranje bejzbola i video-igara – odlikuje se samo njegovim pakistanskim nasleđem i čestim zatezanjem odnosa između njegovih roditelja, koji se svađaju zbog nečega što je on odveć mlad da shvati. A onda stiže Mina, i sve se menja.

Mina je najstarija drugarica Hajatove majke. Nezavisna je, lepa i bistra, i iz Pakistana stiže na prag kod Šahovih kada se raspadne njen nesrećni brak. Čak ni Hajatov sumnjičavi otac ne može da porekne da Mina u njihov dom unosi bodrost i sreću. Njena duboka duhovnost oživljava veru porodice, što duboko utiče na Hajata. Proučavajući Kuran uz Minu i uživajući u njenoj pažnji, on oseća da ima novi cilj i da je sve više zaljubljen u svoju učiteljicu.

Kada Mina upozna čoveka s kojim počne da se viđa, Hajat se oseća iznevereno. Plima duhovne i ljubavne strasti primorava ga da preispita sve u šta je verovao. Upravo kada Mina pronađe sreću, Hajat je prinuđen da nešto učini – nešto što će imati razorne posledice po sve koje on najviše voli.

Ajad Aktar rodio se u Milvokiju, kao pripadnik prvog pokolenja Pakistanaca rođenih u Americi. Ima diplomu iz dramaturgije sa Univerziteta Braun i diplomu iz režije Univerziteta Kolumbija, gde je osvojio brojne nagrade za svoj rad. Autor je mnogih scenarija i glavni glumac i koscenarista u filmu Unutarnji rat (The War Within), koji je premijerno prikazan 2005. godine na filmskom festivalu u Torontu i nominovan za nagradu „Nezavisan duh“ za najbolji scenario i nagradu. „Američki derviš“ je njegov prvi roman.


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
omiljena akcija knjigoljubaca 3 za 999 od 7 do 26 maja  laguna knjige Omiljena akcija knjigoljubaca: „3 za 999“ od 7. do 26. maja!
26.04.2024.
Akcija koju najviše volite i uvek željno iščekujete, jer su tamo najbolji naslovi iz naše ponude – „3 za 999“ počinje 7. i traje do 26. maja 2024. godine, u svim Delfi knjižarama, kao i na sajtovima l...
više
laguna donirala važan uređaj institutu za majku i dete laguna knjige Laguna donirala važan uređaj Institutu za majku i dete
25.04.2024.
Jedna od važnih aktivnosti Lagune u prošloj godini, koja je bila u znaku obeležavanja četvrt veka postojanja, jeste odluka da sredstva namenjena proslavi jubileja preusmerimo u humanitarne svrhe. ...
više
uskoro na brodvej stiže i mjuzikl suludo bogati azijci video  laguna knjige Uskoro na Brodvej stiže i mjuzikl „Suludo bogati Azijci“ [video]
26.04.2024.
Popularni knjiško-filmski serijal se adaptira u mjuzikl na Brodveju. Džon M. Ču će biti zadužen za režiju muzičko-scenske adaptacije „Suludo bogatih Azijaca“. Za potrebe mjuzikla (u produk...
više
dženi kolgan božićna knjižara i čari škotskog duha laguna knjige Dženi Kolgan: „Božićna knjižara“ i čari škotskog duha
26.04.2024.
Škotska spisateljica Dženi Kolgan u razgovoru za Politiku otkriva čaroliju koja se krije iza njenog najnovijeg romana „Božićna knjižara“. Praznična knjiga škotske spisateljice Dženi Kolgan „Bož...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.