Laguna - Bukmarker - O knjizi Sonje Ćirić „Glasovi Žute sveske“ - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

O knjizi Sonje Ćirić „Glasovi Žute sveske“

Sonja Ćirić, novinarka i jedna od urednica nedeljnika Vreme, u svom najnovijem i prvom romanu za odrasle „Glasovi Žute sveske“, koju je objavila Laguna, iznosi intimnu i originalnu priču o iluzijama i meandrima jedne savremene veze. To je knjiga u kojoj će se čitalac lako prepoznati, a u tom prepoznavanju će mu se neretko stezati grlo.



Prethodni Sonjini romani bili su namenjeni tinejdžerima, a poslednji „Neću da mislim na Prag“ dobio je četiri nagrade, među kojima je i „Zabavnikova“, koja za dečju književnost znači ono što i Ninova za odrasle.

Celog života je novinarka, stoga i ne čudi što se junaci u Sonjinom najnovijem romanu bave pisanjem.

– Jelena je novinarka nezavisnog nedeljnika, njen muž Boris je scenarista, imaju Lenkicu (4,5). S njima živi i Milen, Jelenin brat po ocu. Njihova priča govori o prestanku komunikacije, o nemogućnosti da se dopre do onog drugog – objašnjava Sonja.

– To je priča o situaciji kad razgovor smene monolozi, kad svako od njih dvoje priča o sebi a ne o njima kao dotad. Kad svako misli u jednini i u njihovom zajedničkom životu živi svoj život. Ovo je priča kad postaneš usamljen iako živiš s nekim. Zato je Boris dok hoda krcatim trgovima Amsterdama najusamljeniji na svetu, a Jelenina samoća odbija ljude, pa sedi sama u sali punoj kolega – pojašnjava Sonja. Ona dodaje da je priča njenih junaka i o migraciji.

– Manje o onoj tradicionalnoj kad se ode iz zemlje, a više o migraciji iz sopstvenog života. Kad moraš da odeš iz života koji si odabrao, godinama ga gradio, i u kome ti je bilo najlepše na svetu, zato što u njemu više nema mesta za tebe. Boris je odlučio da ne pristane na tu promenu, a Jelena nije htela da je prizna – konstatuje Sonja. Objašnjavajući zašto žuta sveska i koja je njena funkcija u romanu, Sonja kaže da je ona jedna od dve sveske sa žutim koricama koje je napravio Boris.

– Onu sa cvetićem u uglu poklonio je Jeleni da u nju beleži samo srećne sate. Milen je u njoj otkrio ono što je prethodilo Jeleninoj i Borisovoj samoći. Ta sveska i Milen su Jelenino i Borisovo ogledalo.

Pitaju me da li sam Jelena – ja, s obzirom na to da sam novinar. Jelena je novinar a ne nešto drugo zato što tu profesiju najbolje poznajem (kao uostalom i glavni lik „Prilagođavanja“, a i sve mame u mojim tinejdžerskim romanima), i zato što je pogodna da se pokaže uticaj profesije na porodični život. Međutim, to ne znači da u njoj nema mene, kao što u knjizi ima niz priča mojih prijatelja, rođaka, saputnika u trolejbusu… – objašnjava Sonja.

Upitana zašto je mešala politiku i aktuelne teme kroz priču o jednoj intimnoj vezi, odgovara kako misli da drugačije ne može, i da nikad nije ni moglo.

– Pogotovo što je Jelena novinarka, a biti novinar znači drugi pogled na svet, jer novinar u svemu vidi vest. Novinar je profesija koja postane deo tvog dana, to nije posao od 9 do 17 sati. I koja često utiče na tvoj dan. Jelena je nesvesno prigrlila posao, a skrajnula sebe i Borisa misleći da je potrebnije baviti se slobodom mišljenja i govora, rodnom ravnopravnošću, bojkotom opozicije i sličnim dnevnim stvarima.

Na pitanje zašto je roman pisala kroz monologe i dijaloge, kaže da čitaocu danas treba sve pokazati.

– „Glasovi Žute sveske“ su pisani u monologu i dijalogu. Pripovedanja nema, i jedina forma naracije u knjizi su kratke didaskalije – delovi scenarija koji Boris piše o njima. Mislim da je u ovo vreme vizuelnog pripovedanje suvišno. Na kraju krajeva, i kad se razmišlja, razmišlja se u formi monologa ili dijaloga (Šta da kupim, peršun ili celer?, razmišljaš dok prilaziš tezgi na pijaci. Ili: Objasnila sam ti da neću više tako!, kažeš u glavi onom s kim si u sukobu). Narator je neprirodan. Mislim da čitaocu sve treba da se pokaže, i događaj i emocija, a ne da mu se opisuje šta treba da vidi i oseti. Zato se knjiga lako i brzo čita – poručuje Sonja Ćirić.

Autor: Aleksandra Ćuk
Izvor: Danas


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
branko ćopić o svom detinjstvu i stvaralaštvu video  laguna knjige Branko Ćopić o svom detinjstvu i stvaralaštvu [video]
29.03.2024.
Povodom četiri decenije od smrti velikog književnika Branka Ćopića, obeleženu 26. marta, prenosimo vam prvu emisiju iz serije Kad sam bio mali koja je premijerno emitovana 16. oktobra 1965. godine na ...
više
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
29.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu!   Dečji da...
više
proslavimo svetski dan dečje knjige laguna knjige Proslavimo Svetski dan dečje knjige
29.03.2024.
Svetski dan dečje knjige, ustanovljen 1967, kako bi se skrenula pažnja na potrebe najmlađih čitalaca, obeležava se 2. aprila, na dan rođenja danskog pisca Hansa Kristijana Andersena. Tim p...
više
knjiga kao plod duboke potrebe predstavljen roman vaskrsenje vukašina milićevića laguna knjige Knjiga kao plod duboke potrebe – predstavljen roman „Vaskrsenje“ Vukašina Milićevića
29.03.2024.
Roman prvenac teologa Vukašina Milićevića „Vaskrsenje“ predstavljen je 28. marta publici u knjižari Delfi SKC. O delu koje govori o čoveku, njegovom smislu, instituciji i apsurdu koji ih povezuje, ali...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.