Laguna - Bukmarker - Nik Vajal: Treba biti iskren prema sebi - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Nik Vajal: Treba biti iskren prema sebi

Nik Vajal otvoreno govori o nekim temama koje obrađuje u svojoj novoj knjizi „Ne šalji poruke bivšima... i drugi saveti o ljubavi, seksu i zabavljanju“.

Foto: Dexter Brown

Nik Vajal i ja se, u neku ruku, odavno znamo. Bilo je to leto 2015. godine, nekoliko godina nakon što sam dobila prvo dete, kada sam bila poprilično zainteresovana za franšizu „Neženja“ (The Bachelor). Da budem iskrena, nikada nisam očekivala da će bivša zvezda „Neženje“ (na osnovu moje percepcije o njemu na televiziji) ikada imati sreće u ljubavi ili sjajne ljubavne odnose, a u većini slučajeva nisam čak bila sigurna ni da li mi se uopšte sviđa.

Dokazao mi je koliko grešim kada je nedavno ponovo ušao u moj život svojom novom knjigom, „Ne šalji poruke bivšima... i drugi saveti o ljubavi, seksu i zabavljanju“. Imala sam zadovoljstvo da intervjuišem ovog uspešnog, nagrađivanog podkastera i lica sa TV-a, nakon što sam pročitala njegovu novu knjigu, koja je zaista pronicljiva, zabavna i lako se čita.

Vajal se poprilično otvorio putem vlastitih priča i odgovora na pitanja koja su mnogi od nas u nekom trenutku postavljali sebi. Uživala sam u njegovom stilu – ličilo je na razgovor sa najboljim prijateljem koji daje dobre savete. Ranjiv je, duhovit i konkretan. Naučila sam dosta toga i podsetila se na važnost postavljanja granica – to nam je svima preko potrebno u ovom svetu u kome smo skoro svi digitalno povezani.

Vajalova knjiga nudi upravo onu vrstu mudrosti koju bih volela da je neko podelio sa mnom u mojim tinejdžerskim godinama, mada i dvadesetim, pa čak i onim godinama koje su usledile, kada sam već bila udata. Pronalaženje ljubavi je poput vožnje rolerkosterom, i da budemo iskreni, u današnjem svetu u kome postoji veliki broj aplikacija za upoznavanje potrebna nam je sva pomoć koju možemo da dobijemo.

Nik Vajal, posredstvom svoje knjige, upravo je onaj svima preko potreban prijatelj koji bi nam rekao: „Hej, ta osoba koja te izbegava verovatno nije zainteresovana za tebe, i to nije tvoja krivica, nego krivica te osobe… Izbriši taj broj telefona i nastavi sa svojim životom“.

Šta Vas je podstaklo da napišete ovu knjigu i zašto baš sada?

Knjiga je nastala slučajno. Sve je krenulo od segmenta „Nikova pitanja“ koji radim svake nedelje na svojim Instagram storijima. Prvo sam sakupio na hiljade pitanja i odgovora iz tih segmenata i hteo da ih objavim u jednoj jednostavnoj knjizi. Na kraju sam odlučio da sve o čemu sam razgovarao u svojoj emisiji stavim u knjigu koja bi mogla da posluži kao vodič za svakoga ko se oseća pomalo zbunjeno, frustrirano i generalno nemoćno kada je u pitanju njihov ljubavni život.

Da li ste se suočili sa nekim izazovima tokom pisanja knjige?

Pa, kao prvo, nikada nisam mogao ni da pomislim da ću biti sposoban da napišem pravu knjigu. Verujem da je najduža stvar pre pisanja knjige bilo poduže, sladunjavo pismo povodom raskida upućeno bivšoj devojci u nadi da će možda preispitati svoju odluku (nije mi to pošlo za rukom). Ja sam disleksičan, užasan u pravopisu, i verovatno do kraja života neću naučiti gde idu zarezi; ali imam mnogo toga u glavi, tako da je bilo samo pitanje kako ću sve to staviti na papir.

Početak je bio brutalan jer jednostavno nisam znao odakle da počnem. Najbolji savet koji sam dobio jeste „da samo pišem“ – da ne razmišljam o pisanju knjige, već samo da napišem ono što mi padne na pamet. Na kraju sam imao dovoljno ispisanog, pa sam sa svojim urednikom organizovao materijal u nešto što je počelo da liči na knjigu. Posle toga je sve bilo mnogo lakše jer sam mogao da vizualizujem knjigu i počnem da dopunjavam delove koji nedostaju. Verovatno je oko četrdeset posto knjige napisano nakon prve verzije.



Da li možete da podelite sa nama neka pozitivna iskustva ili prosvetljujuće trenutke do kojih ste došli tokom pisanja?

Kao što sam već pomenuo, jedan od važnijih trenutaka bio je kada sam uspeo da izbrusim prvu, grubu verziju. Trik je u tome da se ne obeshrabrite pre nego što do njega dođete. Ideje počinju da nadiru nakon toga.

Objasnite svojim rečima koga smatrate svaštojebom.

Da biste bili svaštojeb, potrebno je da se ležerno spetljate sa nekom osobom kojoj se malo više dopadate nego ona vama, a vi odlučujete da provodite vreme sa njom jer vam tako odgovara, iako ta osoba želi nešto više.

Da li ste sami nekada bili svaštojeb? Ako jeste, da li žalite zbog toga i zašto?

Kao što kažu, percepcija je stvarnost, i siguran sam da me neko vidi kao svaštojeba. Uvek sam bio neverovatno iskrena osoba, posebno kada su u pitanju osećanja i seks. Međutim, siguran sam da me je nekada poneo trenutak, iako sam znao da se druga osoba nadala da će biti nešto više od toga. Naravno, uvek se kajete kada znate da su vaši postupci razočarali drugog.

U knjizi poprilično govorite o egu. Da li Vam je neko, ili nešto, možda pomoglo da prepoznate sopstveni ego u vlastitom životu?

Upoznao sam vlastiti ego kada me je, sredinom dvadesetih, prevarila tadašnja verenica. Otprilike sam u to vreme pročitao knjigu The Power of Intentions  („Moć namera“) dr Vejna Dajera. On mnogo govori o egu u toj knjizi. Nakon čitanja knjige proveo sam mnogo vremena razmišljajući o tome kako je moj ego odigrao veliku ulogu u izborima koje sam pravio i kako je to uticalo na moj osećaj sreće.

Da li smatrate da društvene mreže, aplikacije za upoznavanje i sva ostala digitalna „pomagala“ koja su nam nadohvat ruke (na telefonu) otežavaju mogućnost upoznavanja?

Samog sebe smatram profesionalnom aplikacijom za upoznavanje, ali sa velikim znakom upozorenja. Morate biti u stanju da sami sebe kontrolišete i da znate kada da napravite predah. Aplikacije i mreže omogućavaju pristup prevelikom broju ljudi. Ukoliko niste pažljivi, mogu se pretvoriti u „aplikaciju za odbijanje“. Svaki potez i razgovor u okviru aplikacije je prilika da osetite odbačenost. Kada aplikacije za upoznavanje koristimo bez posebnih namera ili samo da bismo ubili vreme, bićemo podložniji osećanju odbacivanja, čak i ako je to samo podsvesno. S tim na umu, ukoliko možete sebi da postavite granice, znate kada da napravite pauzu i ograničite svoje izbore, to može biti odličan način da upoznate ljude.

Dok sam čitala Vašu knjigu, uvidela sam da su neki (mnogi) Vaši saveti i odgovori brutalno iskreni. Odakle potiče inspiracija za Vaše savete?

Cela knjiga zapravo govori o tome da treba biti iskren prema sebi, pa sam zbog toga smatrao da je neophodno da i sam budem iskren prema svojim čitaocima. Suočavanje sa istinom može biti pomalo zastrašujuće, ali kada se naviknete na to, počinjete da osećate da držite stvari pod kontrolom, a i osećate se moćnije. Takođe gubite mnogo manje vremena na ljude i situacije koji vam ne uzvraćaju istom energijom.

Šta se nadate da će čitaoci dobiti od Vaše knjige i da li možemo da očekujemo još neku u budućnosti?

Najviše se nadam da će svako ko pročita knjigu pronaći barem jednu stvar koja će mu pomoći da oseti da ima malo više kontrole nad sopstvenim ljubavnim životom, i životom uopšte. Prvo ću videti kako se čitaocima sviđa ova knjiga pre nego što počnem da razmišljam o pisanju druge! Zanima me kako će se ljudi osećati dok čitaju knjigu koju je napisala zvezda rijalitija, koja svojevremeno nije imala sreće u ljubavi. Svakako se nadam da ću imati priliku da napišem još jednu knjigu.

Kada biste mogli da ponudite samo jedan savet u vezi sa pronalaženjem ljubavi, koji bi to savet bio?

Budite strpljivi, budite nežni prema sebi, potapšite sebe po leđima kad god drugima postavite svoje granice (jer je to jako teško uraditi) i zapamtite da je dovoljno da pronađete samo jednu, svoju, osobu.

Autor: Natali Steger
Izvor: thehouse-magazine.com
Prevod: Kristijan Vekonj


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
5 spisateljica koje su pisale pod muškim pseudonimom laguna knjige 5 spisateljica koje su pisale pod muškim pseudonimom
19.08.2024.
Spisateljice vekovima koriste muške pseudonime, i to ne samo kako bi očuvale vlastitu anonimnost i privatnost već i da bi bile percipirane bez stigme koja se vezuje za njihov pol. To je često i sreds...
više
nik vajal treba biti iskren prema sebi laguna knjige Nik Vajal: Treba biti iskren prema sebi
19.08.2024.
Nik Vajal otvoreno govori o nekim temama koje obrađuje u svojoj novoj knjizi „Ne šalji poruke bivšima... i drugi saveti o ljubavi, seksu i zabavljanju“. Foto: Dexter Brown Nik Vajal i ja s...
više
vladimir kecmanović svet stvara bog, ne đavo laguna knjige Vladimir Kecmanović: Svet stvara Bog, ne đavo
19.08.2024.
Da li mu je nova knjiga „Oganj i kelija“ zaokret u pisanju, kako je uticala na njegovo shvatanje vere i namerava li i drugim svetiteljima da posveti svoja naredna dela, otkriva nam pisac Vladimir Kecm...
više
predstavljanje edicije i romana autsajderi  laguna knjige Predstavljanje edicije i romana „Autsajderi“
19.08.2024.
U četvrtak 22. avgusta u 18 sati u kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC, Kralja Milana 48 (ulaz iz Resavske), biće predstavljena nova Lagunina edicija  „Autsajderi“ i istoimeni roman S. E. Hin...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.