Laguna - Bukmarker - Nepredvidljivi kosmos gastronomije u knjizi Džima Krejsa – „Đavolova ostava“ - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Nepredvidljivi kosmos gastronomije u knjizi Džima Krejsa – „Đavolova ostava“

I pored zavodljivog naslova, na njegovu prvu reč čitalac ne bi trebalo da obraća preteranu pažnju. Đavo se uopšte ne pominje u ovim pričama, mada ih sam autor, engleski pisac Džim Krejs, imenuje sastojcima „kumulativnog romana“. Naslov je, tako, efektan jer čitaocu obećava krupan doživljaj kakav će on i dobiti, ali tamo gde ga najverovatnije ne očekuje. Umesto predviđene priče o Đavolu, čija figura je zapravo mekgafin knjige, publika dobija povest o ostavi, tačnije hrani, opisanoj na izrazito originalan način, sa intenzitetom neočekivanim za temu.

Knjiga se sastoji od šezdeset i četiri epizode. Svaka od njih, u izvesnom vidu, govori o hrani, i naknadnim utiscima i ukusima koji idu sa njom. Najveći broj likova knjige su strastveni ljubitelji gastronomije. Lepeza prikazanih jela je vrlo široka, od običnog omleta s šunkom ili telećeg odreska, preko ribe i maštovitih kolača do, što je strukturno posebno bitno, odsustva hrane tamo gde se ona očekuje jer se već zahuktala kao tema knjige. Naime, Krejs prikazuje i restorane u kojima se ne služi hrana, kao što piše o tužnom propadanju izrazito ukusnog jestiva koje kad je sveže uzbuđuje i zbunjuje čula.

Kao i svaka ozbiljna prozna knjiga, „Đavolova ostava“ otvara mnoga pitanja koja se metaforički mogu protumačiti na razne načine. Neka od njih: gde počinje velika glad, kada se želi novinom osvežiti recept za neko jelo neobičnim sastojcima (koji su po pravilu praćeni vrlo zanimljivim pričama) ili da li jedan te isti zalogaj ima isti ukus u ustima dve različite, iako najbliže moguće osobe, poput majke i kćerke. Tako Krejs tvori fantastičan i maštovit gastronomski kosmos prikazan izrazito plastično, tako da i za čitaoce koji nisu kulinarski fanatici, stranice ove knjige mogu emitovati utisak različitih ukusa i mirisa. Izvesno je samo da istorija književnosti teško da je imala autentičniji kuvar od „Đavolove ostave“.

Autor: Domagoj Petrović


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dragutin minić karlo svet iz ugla jednog srbina laguna knjige Dragutin Minić Karlo: Svet iz ugla jednog Srbina
21.11.2024.
Svaki trenutak u knjizi satiričnih putopisnih priča „Nacionalistička geografija“ stvarno je doživljen i predstavlja lični utisak začinjen sa malo satire koja stavlja osmeh na lice, ali ponegde malo i ...
više
 ulaganje u znanje je moja životna filozofija održana promocija knjige tajne zanata miroslava miškovića laguna knjige „Ulaganje u znanje je moja životna filozofija“ – održana promocija knjige „Tajne zanata“ Miroslava Miškovića
21.11.2024.
U svečanoj atmosferi Sava centru 20. novembra 2024. održana je promocija knjige „Tajne zanata“, najnovijeg dela Miroslava Miškovića, jednog od najuticajnijih preduzetnika u regionu.   Promo...
više
uz banca intesa mastercard kreditne kartice popust 25  laguna knjige Uz Banca Intesa MASTERCARD kreditne kartice popust 25%
20.11.2024.
Odlična vest za sve ljubitelje dobrih knjiga i društvenih igara je da Banca Intesa i Izdavačka kuća Laguna nastavljaju sa uspešnom saradnjom i omogućavaju specijalne popuste.   Do 30. novem...
više
prikaz knjige harizma cara dušana uspon i nasleđe dušana silnog laguna knjige Prikaz knjige „Harizma cara Dušana“: Uspon i nasleđe Dušana Silnog
21.11.2024.
Postojalo je nekada davno vreme kada je jedna mala država na Balkanu postala golemo carstvo, vreme kada se u Evropi verovalo da bi Srbija mogla da preuzme sjaj Vizantije i zauzme njeno dominantno mest...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.