Laguna - Bukmarker - Nenad Gladić – Gastronomad - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Nenad Gladić – Gastronomad

Priznajem da ne držim kuvare u kući. Priznajem da imam problem kad nekom kulinarskom početniku treba da prepričam recept. Ličim na neku babu: „Ne znam ti ja (sine, alt: šćeri) koliko čega stavljam, ja to odoka, čak više i ne probam.“ A sve je to zato što sam u kuhinji jedna prava baba, pardon deda. Iako ne mislim da sam star, kuvam već više od – trideset godina! Bogatstvo ili prokletstvo? Počeo sam kao dete. Od muke. Da ne bih stalno jeo pire-krompir iz kesice i „roštiljske kobasice“. Vremenom sam sa srpske repertoar proširio na italijansku kuhinju, azijsku kuhinju, afričku kuhinju, meksičku kuhinju...

I sada se pojavljuje „lepi Brka“. A ja oduševljen! Otkud to, kada sam mislio da me u kuhinji više ništa ne može iznenaditi? Najpre, to je zbog emisije koju zajednički produciraju RTS i Advance Production. Posle mnogih programa gde neki ćutljivi restoranski kuvari kuvaju tako da im se vide samo ruke, lepom brki se vide i brkovi! Malo li je za početak? A zatim tu su i drugi produkcioni razlozi. Gastronomad Nenad Gladić tvrdi da je proputovao svet kuvajući na brodovima. Kao ugostitelj na luksuznom kruzeru, polako je postajao gurman i svetski putnik. Pa i da nije tako, TV nikad ne laže, a g. Gladić deluje tako ubedljivo. Kombinuje elemente putopisne emisije sa kulinarstvom. Svi recepti i mesta koji su prikazani predstavljeni su s jakim ličnim pečatom neposrednog iskustva voditelja. Lepi brka je, čini se, svet proputovao na najbolji način, uvek u blizini kvalitetne kuhinje.

Posle desetak uspelih epizoda i bogami pravog malog fun-cluba koji je sebi pribavio, evo nama i knjige. Nije jeftina, ali kako je samo urađena. Tvrde korice, a pod rukom nekako kao da su od pliša. Unutra fantastične fotografije, oni najbolji recepti i čak neki grafički štosovi neviđeni dosad u našoj kulinarsko-izdavačkoj praksi.

Ali, sve je to teorija. Pre neko veče bili su mi gosti. Malo sam slabiji sa slatkišima, priznajem, struka su mi gljive, mesa i sosovi. Otvorim stranu 23. i pripremim banane na „jamajčanski način“. Uradim kako je rečeno, polijem rumom i zapalim. Gosti su pali u fras. Gastronomade, svaki dinar se odmah isplatio, a tek ću da raubujem kuvar – ja, matora kuvarica.

Autor: A. Gatalica
Izvor: Blic


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
megi o farel maštovito oživljavanje istorije laguna knjige Megi O’Farel: Maštovito oživljavanje istorije
15.07.2024.
Autorka bestselera i dobitnica brojnih prestižnih književnih priznanja Megi O’Farel govori nam o inspiraciji za svoj roman „Portret jednog braka“, istraživanju istorijskih izvora, pisanju o stvarnim l...
više
ivan tokin moja duša je od limuna laguna knjige Ivan Tokin: Moja duša je od limuna
15.07.2024.
Pisac Ivan Tokin objavio je reizdanje bestselera „Najnormalniji čovek na svetu“, zbog čega ga u prethodnim nedeljama „cimaju“ za intervju. Stefan Tošović je s Tokinom „trošio“ jedan lagani razgov...
više
o zbirci ukrštene reči stihovanje usamljenog hodača laguna knjige O zbirci „Ukrštene reči”: Stihovanje usamljenog hodača
15.07.2024.
Rokenrol pesnici: zanimljiva i, nažalost, nekako još neodređena, nerado priznata kategorija. Šta ih čini, po čemu ih prepoznajemo? Da li njihovi stihovi odvojeni od muzike deluju osakaćeno, bez snage ...
više
prikaz knjige persijanci prva supersila drevnoga sveta laguna knjige Prikaz knjige „Persijanci“: Prva supersila drevnoga sveta
15.07.2024.
Ako ste pratili trenutno aktuelnu Netfliksovu doku-seriju „Aleksandar Veliki: Rađanje boga“, verovatno ste kao jednog od stručnih naratora zapazili izvrsnog velškog profesora Lojda Levelina-Džounsa ka...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.