Laguna - Bukmarker - Nenad Gladić – Gastronomad - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Nenad Gladić – Gastronomad

Priznajem da ne držim kuvare u kući. Priznajem da imam problem kad nekom kulinarskom početniku treba da prepričam recept. Ličim na neku babu: „Ne znam ti ja (sine, alt: šćeri) koliko čega stavljam, ja to odoka, čak više i ne probam.“ A sve je to zato što sam u kuhinji jedna prava baba, pardon deda. Iako ne mislim da sam star, kuvam već više od – trideset godina! Bogatstvo ili prokletstvo? Počeo sam kao dete. Od muke. Da ne bih stalno jeo pire-krompir iz kesice i „roštiljske kobasice“. Vremenom sam sa srpske repertoar proširio na italijansku kuhinju, azijsku kuhinju, afričku kuhinju, meksičku kuhinju...

I sada se pojavljuje „lepi Brka“. A ja oduševljen! Otkud to, kada sam mislio da me u kuhinji više ništa ne može iznenaditi? Najpre, to je zbog emisije koju zajednički produciraju RTS i Advance Production. Posle mnogih programa gde neki ćutljivi restoranski kuvari kuvaju tako da im se vide samo ruke, lepom brki se vide i brkovi! Malo li je za početak? A zatim tu su i drugi produkcioni razlozi. Gastronomad Nenad Gladić tvrdi da je proputovao svet kuvajući na brodovima. Kao ugostitelj na luksuznom kruzeru, polako je postajao gurman i svetski putnik. Pa i da nije tako, TV nikad ne laže, a g. Gladić deluje tako ubedljivo. Kombinuje elemente putopisne emisije sa kulinarstvom. Svi recepti i mesta koji su prikazani predstavljeni su s jakim ličnim pečatom neposrednog iskustva voditelja. Lepi brka je, čini se, svet proputovao na najbolji način, uvek u blizini kvalitetne kuhinje.

Posle desetak uspelih epizoda i bogami pravog malog fun-cluba koji je sebi pribavio, evo nama i knjige. Nije jeftina, ali kako je samo urađena. Tvrde korice, a pod rukom nekako kao da su od pliša. Unutra fantastične fotografije, oni najbolji recepti i čak neki grafički štosovi neviđeni dosad u našoj kulinarsko-izdavačkoj praksi.

Ali, sve je to teorija. Pre neko veče bili su mi gosti. Malo sam slabiji sa slatkišima, priznajem, struka su mi gljive, mesa i sosovi. Otvorim stranu 23. i pripremim banane na „jamajčanski način“. Uradim kako je rečeno, polijem rumom i zapalim. Gosti su pali u fras. Gastronomade, svaki dinar se odmah isplatio, a tek ću da raubujem kuvar – ja, matora kuvarica.

Autor: A. Gatalica
Izvor: Blic


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
tom holand ispod površine rimskog mira 1 deo laguna knjige Tom Holand: Ispod površine Rimskog mira – 1. deo
26.07.2024.
Tom Holand, kako to tvrdi vojska njegovih vatrenih pratilaca, poseduje jedinstvenu sposobnost da oživi antiku. Ovaj nagrađivani britanski istoričar, biograf i prezenter, u svojim uzbudljivim delima i ...
više
saša bošković mange spaja kvalitet sadržaja i crteža laguna knjige Saša Bošković: Mange spaja kvalitet sadržaja i crteža
26.07.2024.
Nakon završenog manga serijala Laku noć, Punpune izdavačka kuća Laguna je odlučila da publici ponudi dva nova naslova popularnih japanskih stripova. U pitanju su mange Ja sam heroj i Sani. B...
više
akcija i raspust je za lektiru od 1 do 14 avgusta 2024  laguna knjige Akcija „I raspust je za lektiru“ od 1. do 14. avgusta 2024.
26.07.2024.
Znamo da je leto namenjeno igri, igri i igri, a škola je ostala negde u dalekoj i maglovitoj prošlosti, ali hajdemo i knjige da primimo u društvo i videćete koliko vam radosti mogu doneti u danima ras...
više
osvežite svoje leto uz nescafé i lagunu laguna knjige Osvežite svoje leto uz Nescafé i Lagunu
26.07.2024.
Da su knjiga i kafa savršena kombinacija, dobro je poznato. Zato su Izdavačka kuća Laguna i Nescafé odlučili da vam ulepšaju ovo leto i da vam priušte istinsko uživanje u čitanju i ispijanju hladne, o...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.