Laguna - Bukmarker - „Narodni ustanak na internetu“ Gabrijele Kolman - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

„Narodni ustanak na internetu“ Gabrijele Kolman

„Knjigu posvećujem legijama koje stoje iza imena Anonimusa: onima koji su ranije stavljali masku, onima koji se i danas usuđuju da ustanu i pobune se i onima koji će se sigurno buniti ubuduće“, ovim rečima je američka antropološkinja Gabrijela Kolman započela sveobuhvatnu studiju o globalnom pokretu hakera, trolova i haktivista pod nazivom Anonimusi.

Knjiga, za koju je rečeno da je strastven i upečatljiv profil savremenog digitalnog aktivizma, uznemirujućeg i delotvornog, Haker, trol, uzbunjivač, špijun: mnoga lica Anonimusa, ovenčana je nagradom Dajana Forsajt Američkog antropološkog saveza.  

Njena autorka, po rečima Hafington posta, zna mnoge tajne tog pokreta, zahvaljujući svom višegodišnjem četovanju i susretima s mnogo hakera i trolova. Gabrijela Kolman detaljno prikazuje podvige Anonimusa, a mnoštvom primera uvodi čitaoca u njihov uzbudljiv svet, gde saznaje razloge njihovog delanja i sagledava trag koji su ostavili u bližoj prošlosti.

Kolmanova ne krije da je i ona jedna od Anonimusa, ali nerado piše o svom političkom delovanju jer ne želi da u javnost iznosi imena Anonimusa koji još izmiču rešetu lovaca koji za svoje poslodavce vode otvoreni rat protiv haktivista (kovanica nastala iz spoja reči aktivista i haker). U jednom intervjuu Gabrijela Kolman je izjavila da: „Napad na Anonimuse i haktiviste predstavlja napad na gradjane jer iznose svoja politička uverenja, što dovodi do gušenja legitimnog protesta."

Knjiga Haker, trol, uzbunjivač, špijun: mnoga lica Anonimusa, objavljena je u Laguninoj ediciji Netopija, koju uređuje Lagunin autor Aleksandar Ilić, a obuhvata naslove čije su teme internet i savremena digitalna tehnologija.

Globalna zvezda digitalnog rata protiv kršenja ljudskih prava i slobode govora, Džulijan Asanž, koji zbog svojih ubeđenja živi u egzilu, nazvao je delo Gabrijele Kolman najboljom knjigom o Anonimusima i istakao kao najvažnije to što je pisana tako da je razumljiva i laicima a ne samo stručnjacima za  informacione tehnologije.   

Kolmanova se već duže bavi istraživanjem politike digitalnih medija, naročito se interesuje za hakere, poštovanje privatnosti i državni nadzor građana, a o tome i predaje na fakultetu.

Od časa kada je započela digitalna era pojavila se zloupotreba globalnih mreža i, kao odgovor, njihovo korišćenje za upozoravanje na zloupotrebe. Isto tako, brzo se razvijaju mehanizmi i pravna regulativa koji omogućavaju lov na hakere, trolove, uzbunjivače. Već se protv njih primenjuju dugogodišnje zatvorske kazne. 

Delovanje Anonimusa nije bez osnova nazvano narodnim ustankom na internetu.

Naizgled nedužni upadi u društvene ili interne mreže pojedinih moćnih korporacija i obaveštajnih službi prerasli su u sve značajniji pokret koji je, na primer, dobio snažnu podršku globalnih razmera kada je poveden digitalni rat protiv sajentološke crkve koji je kulminirao 2008. godine. Tada su u 127 gradova organizovane ulične demonstracije protiv te sekte zbog kršenja ljudskih prava i cenzure. 

Uspeh te akcije ohrabrio je neke aktiviste i uplašio one koji nisu bili spremni da im se prljave tajne bilo koje vrste nađu na internetu i od tada "sajber ratovanje" ne prestaje, a hakeri se odnose s prezirom prema zakonski nametnutim pravilima. 
Sadržaj koji Kolmanova daje čitaocima naveo je esnafski nedeljnik "Pablišer vikli" da oceni da će knjiga "omogućiti pun pristup mračnim i divljim budžacima interneta i da je aktuelna, informativna i zastrašujuća".
"Boston glob" je ocenio da je “knjiga od ključnog značaja, pa čak i proročka za svakog ko želi da razume ovaj, uglavnom, skriveni svet". 

Autor: Vera Kondev
Izvor: nedeljnik.rs


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
prikaz romana proročica emotivne mеtatеkstualne igre iz pera margarеt atvud laguna knjige Prikaz romana „Proročica“: Emotivne mеtatеkstualne igre iz pera Margarеt Atvud
19.04.2024.
„Proročica“ jе bila trеća knjiga čuvеnе kanadskе spisatеljicе Margarеt Atvud (1939), svеtskoj publici svakako najpoznatijoj po „Sluškinjinoj priči“, distopijskom romanu koji jе, zahvaljujući istoimеno...
više
obeležavamo rođendan terija pračeta sjajnom akcijom  laguna knjige Obeležavamo rođendan Terija Pračeta sjajnom akcijom!
19.04.2024.
Čuveni britanski pisac Teri Pračet, koji je književnom svetu ostavio brojna remek-dela, 28. aprila bi napunio 76 godina. Tim povodom sve ljubitelje njegovih knjiga želimo da obradujemo odličnom akcijo...
više
istina uvek pronađe svoj put zauvek srećni malin sten u prodaji od 22 aprila laguna knjige Istina uvek pronađe svoj put: „Zauvek srećni“ Malin Sten“ u prodaji od 22. aprila
19.04.2024.
Izuzetno uzbudljiv i odlično napisan triler sa mnogo neočekivanih obrta, „Zauvek srećni“ Malin Sten majstorski je napisana studija ljudske psihe koju nećete moći da ispustite iz ruku. Kad veličanst...
više
 ne šalji poruke bivšima nika vajala u prodaji od 22 aprila laguna knjige „Ne šalji poruke bivšima“ Nika Vajala u prodaji od 22. aprila
19.04.2024.
U knjizi „Ne šalji poruke bivšima“ Nik Vajal nastoji da pruži savete pune empatije, promišljene i iskrene, iako ponekad mogu da budu bolni. Pomoći će vam da izlečite slomljeno srce i pronađete put do ...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.