Laguna - Bukmarker - Na koji način Ilon Mask, vlasnik „Tesle“ i „SpaceX“, zarađuje i troši svoje 20 milijardi dolara vredno bogatstvo - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Na koji način Ilon Mask, vlasnik „Tesle“ i „SpaceX“, zarađuje i troši svoje 20 milijardi dolara vredno bogatstvo

Ilon Mask je verovatno najbogatiji raketni naučnik u svetu.

Sa bogatstvom koje procenjeno na oko 20 milijardi dolara, četrdesetogodišnji vlasnik „Tesle“ i „SpaceX“, kao i suosnivač „OpenAI“, kaže da neće biti srećan sve dok ne pobegne sa Zemlje i kolonizuje Mars. Srećom, poseduje pamet i novac da to ostvari.

Poznat kao radoholičar, Mask ne troši novac na raskalašne odmore i skupe hobije. Umesto toga, veći deo vremena provodi u kancelariji ili fabrikama, a dan završava u jednoj od svoje četiri rezidencije u Los Anđelesu.

Pročitajte tekst i saznajte kako je Mask, otac petoro dece, došao do svog bogatstva i kako ga troši.

Dok je kao dete živeo u Južnoj Africi, Mask je sam naučio da programira. Sa 12 godina je prodao izvorni kod za svoju prvu video igru i zaradio 500 dolara.

Malo pre svog osamnaestog rođendana, Mask se preselio u Kanadu, gde je radio niz teških fizičkih poslova, uključujući utovar peska, seču drva i konačno čišćenje kotlarnice u fabrici za preradu drveća za 18 dolara po satu – impresivnu platu u 1989. godine.

Maskova plata je pala na 14 dolara po satu kada je počeo da radi na letnjoj stručnoj praksi, zajedno sa bratom Kimbalom u banci Nova Scotia, nakon što je preko telefona ubedio – i impresionirao – jednog od glavnih rukovodioca.

U svojoj brucoškoj godini na Kvins Univerzitetu, 1990. godine, Mask se brzo snašao prodajući delove računara, kao i cele konfiguracije drugim studentima. „Znao sam da napravim nešto što odgovara njihovim potrebama, poput vrhunske gejming mašine ili običnog računara za procesiranje teksta, za mnogo manje para nego u prodavnicama“, govorio je Mask.

Nakon dve godine, Mask se prebacio na Univerzitet u Pensilvaniji gde je imao delimičnu stipendiju. Kako bi pokrio ostatak troškova školovanja, Mask i njegov drug bi tokom vikenda pretvarali njihovu kuću u tajni noćni klub, naplaćujući 5 dolara na ulazu. „Morao sam sâm sebe da izdržavam dok sam vodio studentski život i mogao sam da zaradim mesečnu stanarinu za samo jednu noć“, govorio je Mask.

Mask je stekao diplomu iz fizike i ekonomije na Vartonu, nakon čega je upisao Stenford kako bi jurio doktorat. Napustio ga je posle nekoliko dana i osnovao internet startap kompaniju sa svojim bratom. Sa 28.000 dolara početnog kapitala, koji im je dao otac, pokrenuli si „Zip2“, softver za gradske novine.

Četiri godine kasnije, 1999. godine, prodali su „Zip2“ za 307 miliona dolara. Zaradivši 22 miliona, Mask više od polovine zarade ulaže u X.com, servis za onlajn plaćanje. Ubrzo su se spojili sa konkurentskom kompanijom, oformivši „Pejpal“ sa Maskom kao većinskim vlasnikom. Godine 2002, „eBay“ kupuje „Paypal“ i Mask odlazi sa 180 miliona dolara.

Nakon napuštanja „PayPal-a“, Mask osniva kompaniju za svemirsko istraživanje „SpaceX“. Nekoliko godina kasnije kofinansira fabriku za proizvodnju električnih automobila, „Teslu“ i „SolarCity“, sistem zasnovan na solarnoj energiji. Uspeh ovih kompanija ga je lansirao u klub milijardera – ali ne pre nego što je ostao bez prebijene pare.

Krajem 2008. godine, Mask se razveo od svoje prve žene, što je umnogome uticalo na njegove finansije. Godinu dana kasnije, Mask je rekao da je „ostao bez keša“ i da živi od pozajmica prijatelja, dok pokušava da održava kompanije. Ali kada je „Tesla“ debitovala na berzi 2010. godine, njegovo bogatstvo je dostiglo zavidne razmere. Prvi put se pojavio na Forbsovoj listi najbogatijih 2012. godine, sa neto vrednošću od 2 milijarde dolara.

Više od pet godina kasnije, Mask je skupio 20,4 milijarde dolara bogatstva – a ne stidi se ni da ga troši.

Vlasnik je zemljišta u vrednosti od preko 70 miliona dolara u naselju Beleir u Los Anđelesu. Njegova peta i poslednja kuća nalazi se na još uvek nezavršenom imanju u vrednosti od 24 miliona dolara.

Maska je uhvatila šoping groznica kada je kao samac kupio imanje od 1.67 hektara, za 17 miliona dolara u Beleiru krajem 2012. godine. Rezidencija od od 6172 kvadratna metra ima dvospratnu biblioteku, kućni bioskop, teretanu i vinski podrum u koji može da stane hiljadu flaša.

Kao lider jedne od najistaknutijih marki automobila, njegova ljubav prema automobilima nije neobična. 2013. godine, platio je 920.000 dolara za lotus esprit, automobil podmornicu korišćen u Džejms Bond filmu. Osim tesli, vlasnik je dva auta na benzin: forda model T i jaguara E-tipa serije 1 Roadster.

Iako ima toliko novca, Mask nije ljubitelj raskalašnih odmora – ili bilo kakvog odmora kad smo kod toga. 2015. godine je rekao da je uzeo samo dve nedelje slobodno od kada je osnovao „SpaceX“ pre dvanaest godina. Prema izveštajima radi u proseku 80 do 90 sati nedeljno.

Ali uvek nađe vremena za svoju decu. „Prilično sam dobar otac“, govorio je Mask. „Deca su kod mene malo više od pola nedelje i provodim dovoljno vremena sa njima. Takođe ih vodim sa sobom kad putujem.“ Prema tvitu iz 2014, Mask i njegovih pet sinova idu na kampovanje svake godine.

2012. godine, Mask se zavetovao da će za života donirati veći deo svog bogatstva. Iako se već svakodnevno bavi poboljšavanjem okoline i budućnosti, Mask je donirao i velike sume novca humanitarnim projektima do kojim mu je stalo, uključujući i poklon od 10 miliona dolara Institutu „Future of Life“ za regulaciju veštačke inteligencije.

I za kraj, ovaj multimilijarder uživa u hobijima poput slušanja muzike, igranja video igara i čitanju knjiga. „Provodim vreme sa decom, prijateljima, bavim se normalnim stvarima“, kaže. „Ponekad poludim na Tviteru, ali uglavnom sam više na poslu.“

Autor: Tanza Ludenbak
Izvor: thisisinsider.com
Foto: Steve Jurvetson/ Wikimedia Commons


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
laguna donirala važan uređaj institutu za majku i dete laguna knjige Laguna donirala važan uređaj Institutu za majku i dete
25.04.2024.
Jedna od važnih aktivnosti Lagune u prošloj godini, koja je bila u znaku obeležavanja četvrt veka postojanja, jeste odluka da sredstva namenjena proslavi jubileja preusmerimo u humanitarne svrhe. ...
više
 devojka sa violinom milene sekulić odalović u prodaji od 29 aprila laguna knjige „Devojka sa violinom“ Milene Sekulić Odalović u prodaji od 29. aprila
25.04.2024.
Od Milene Sekulić Odalović, autorke romana „Vetar sa Pirineja“ stiže novo literarno ostvarenje „Devojka sa violinom“ – dramatična priča o odvažnoj i smeloj junakinji, intrigama, tajnim zaverama i neoč...
više
o romanu belo se pere na devedeset slovenačke autorke bronje žakelj 25 aprila u knjižari delfi skc laguna knjige O romanu „Belo se pere na devedeset“ slovenačke autorke Bronje Žakelj 25. aprila u knjižari Delfi SKC
24.04.2024.
Slovenačka autorka Bronja Žakelj, koja u prestonicu Srbije dolazi uz podršku ambasade Republike Slovenije, predstaviće beogradskim čitaocima roman „Belo se pere na devedeset“ u četvrtak 25. aprila od ...
više
novo izdanje zapisa na stubu, jerusalimskom selimira radulovića laguna knjige Novo izdanje „Zapisa na stubu, Jerusalimskom“ Selimira Radulovića
24.04.2024.
U štampi će se uskoro naći drugo izdanje „Zapisa na stubu, Jerusalimskom“ Selimira Radulovića, dobitnika nagrade „Meša Selimović“. Kada pročitamo pesme iz nove knjige Selimira Radulovića, i njima prid...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.