Laguna - Bukmarker - Minimalistički pristup čitanju: Oslobodite se nepotrebnih knjiga i pronađite ravnotežu - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Minimalistički pristup čitanju: Oslobodite se nepotrebnih knjiga i pronađite ravnotežu

„Duga gravitacije“ Tomasa Pinčona govori o... da budem iskrena, nemam pojma o čemu govori, jer je nisam pročitala. Odavno želim da je pročitam jer sam čula da je reč o jednom od najneobičnijih, najluđih i najkontroverznijih romana svih vremena, ali nikada nisam pronašla pravi trenutak da joj se posvetim, a sada već počinjem da se pitam da li ću to ikada i učiniti.

Foto: Freepik

I tako ona već neko vreme stoji na mojoj nahtkasni, nadvijajući se nad budilnikom poput Sablasnog kosača koji strpljivo posmatra curenje zrnaca u peščaniku našeg života i podsećajući me na vlastitu smrtnost.

Ovo, naravno, nije jedina knjiga koju nikako ne stižem da pročitam. Kao i većina ljubitelja čitanja, i sama u kući imam gomilu nepročitanih knjiga, koja se – i to je ono najgore – neprestano uvećava. Podseća me na Hidru iz grčke mitologije – svaki put kada se otarasim jedne knjige, na njenom mestu se pojave dve nove.

Kula od knjiga na mojoj nahtkasni (ima tu svega: klasika, skorašnjih dobitnika nagrada, impulsivno kupljenih naslova, poklona od prijatelja i rodbine) u poslednje vreme je počela da se povija i plašim se da će mi se jedne noći srušiti na glavu. Tragajući za rešenjem ovog problema, pronašla sam nekoliko veoma korisnih saveta, koje ću sada podeliti sa vama...

Potrebna vam je prava, fizička gomila

Edmund Hilari nije osvojio Everest tako što je jednog dana svratio u Nepal i tek tako počeo da se penje. Proveo je nedelje u logoru u podnožju najviše planine na svetu, posmatrajući njen vrh i pažljivo planirajući rutu sa Tenzingom. I vi ćete morati da učinite isto. Neka ovaj tekst bude vaš šerpas.

Prvo i najvažnije: vaša „gomila knjiga“ mora biti prava, fizička gomila, a ne spisak naslova na listu papira ili u vašem telefonu. Slično albatrosu oko mornarevog vrata iz Kolridžove „Pesme o starom mornaru“, to brdo naslaganih knjiga će služiti kao stalni podsetnik na zadatak koji je pred vama.

Neka vam uvek bude u blizini

Skupite sve nepročitane knjige na jedno mesto: na dobro vidljivu policu, pored televizora, u frižider – negde gde će vas svakodnevno podsećati da prestanete s odugovlačenjem i uzmete knjigu u ruke. Verovatno bi najbolje bilo da ih poređate pored kreveta, kako bi bile poslednja stvar koju vidite pred spavanje i prva koju ćete videti kada se probudite. Uskoro nećete imati drugog izbora do da počnete sa čitanjem – ne nužno zato što to želite, već, kako kažu planinari, „zato što je tu“.

Foto: Freepik

Zadajte sebi ciljeve

Nije dovoljno da obećate sebi da ćete pročitati sve knjige do kraja godine. To je suviše neodređeno. Postavite sebi konkretan zadatak: da, na primer, svakodnevno čitate određeni broj (recimo, pedeset) strana – možda pred spavanje ili ujutru čim ustanete. A ako spadate u one koji rade od kuće, zašto za čitanje ne biste iskoristili vreme koje biste u suprotnom proveli u gradskom prevozu, na putu do i sa posla?

Veličina je važna!

Šta je zapravo idealna veličina gomile knjiga? Ako mene pitate, trebalo bi da je dovoljno zastrašujuća da vas pokrene na akciju, ali ne toliko zastrašujuća da poželite da je pokrijete nečim i ponovo otvorite „1984“. Da, odabir knjiga koje ćete ukloniti sa gomile može biti težak, ali nešto se mora učiniti. Smanjite je pre nego što situacija izmakne kontroli.

Foto: Freepik

Proces eliminacije

Možete početi tako što ćete eliminisati sve knjige koje su na gomili duže od dvanaest meseci – ako ih do sada niste pročitali, zašto su uopšte tu? Zatim se zapitajte: kakve su mi čitalačke ambicije? Ako imate sedam knjiga o padu Trećeg rajha, možda biste mogli da odstranite pet (isto važi i za knjige sa istim tipom protagoniste i drugim sličnostima). Ako je gomila i dalje prevelika, potrudite se da smislite nekakav sistem rangiranja – kao kriterijum možete da uzmete omiljenog pisca, temu ili žanr – i na kraju eliminišete poslednje četiri knjige. Ovaj proces može biti bolan, ali ne gubite iz vida svoj cilj.

Napravite drugu gomilu

Pre ili kasnije moraćete da izaberete prioritete. Postoje knjige koje ste oduvek želeli da pročitate i one za koje znate da ćete ih sigurno pročitati, jednog dana. Ovu drugu grupu treba ostaviti za čitanje na nekom budućem letovanju ili za penzionerske dane. Te knjige možete držati na nekom drugom mestu u kući. Uklonite ih sa glavne gomile: ona je predviđena za knjige koje treba pročitati odmah.

Foto: Freepik

Knjige o aktuelnim temama treba čitati bez odlaganja

Imajući u vidu situaciju u svetu, nikad nije loš trenutak da pročitate nešto o politici. Isto važi i za knjige o klimatskim promenama ili bilo kojoj drugoj temi o kojoj svet trenutno raspravlja. Ako na gomili imate knjigu koja će za godinu dana postati irelevantna, ili roman čija se radnja odigrava u aktuelnoj političkoj, društvenoj ili kulturnoj klimi, vreme je da se taj naslov popne na njen vrh.

Knjige i godišnja doba

Da li je zaista neophodno da tokom zimskih dana, kada nedostatak svetlosti kod mnogih izaziva depresiju, dodatno kvarite raspoloženje čitajući knjige tužnog ili uznemirujućeg sadržaja? Naravno da nije. Ostavite ih za leto. Možda bi bilo korisno da nepročitane knjige razvrstate u četiri kategorije, prema godišnjim dobima. Koja knjiga odgovara kom godišnjem dobu? Ne zaboravite, cilj vam je da ih pročitate do kraja godine, a ovo nije loš način da ih rasporedite.

Foto: Freepik

Raznovrsnost pomaže

Red kojim ćete čitati knjige je od presudnog značaja za uspeh. Budete li čitali jednuza drugom knjige o istoj stvari, ubrzo ćete se zasititi. Nikada nemojte čitati zaredom više romana istog žanra. Pokušajte da posle nekog klasika pročitate delo moderne fikcije, posle dela istorijske publicistike neki ljubavni roman i tako dalje.

Prestanite da kupujete knjige!

Ovo se valjda podrazumeva. Ako zaista želite da se izborite sa gomilom nepročitanih knjiga, morate se otarasiti navike da ih kupujete. Za to će vam verovatno biti potrebna herkulovska snaga, ali Hidra mora biti pobeđena. Kupovina knjiga za prijatelje i članove porodice se, naravno, ne računa.

Izvor: penguin.co.uk
Prevod: Jelena Tanasković


Podelite na društvenim mrežama:

omiljena akcija knjigoljubaca 3 za 999 od 7 do 26 maja  laguna knjige Omiljena akcija knjigoljubaca: „3 za 999“ od 7. do 26. maja!
26.04.2024.
Akcija koju najviše volite i uvek željno iščekujete, jer su tamo najbolji naslovi iz naše ponude – „3 za 999“ počinje 7. i traje do 26. maja 2024. godine, u svim Delfi knjižarama, kao i na sajtovima l...
više
laguna donirala važan uređaj institutu za majku i dete laguna knjige Laguna donirala važan uređaj Institutu za majku i dete
25.04.2024.
Jedna od važnih aktivnosti Lagune u prošloj godini, koja je bila u znaku obeležavanja četvrt veka postojanja, jeste odluka da sredstva namenjena proslavi jubileja preusmerimo u humanitarne svrhe. ...
više
uskoro na brodvej stiže i mjuzikl suludo bogati azijci video  laguna knjige Uskoro na Brodvej stiže i mjuzikl „Suludo bogati Azijci“ [video]
26.04.2024.
Popularni knjiško-filmski serijal se adaptira u mjuzikl na Brodveju. Džon M. Ču će biti zadužen za režiju muzičko-scenske adaptacije „Suludo bogatih Azijaca“. Za potrebe mjuzikla (u produk...
više
dženi kolgan božićna knjižara i čari škotskog duha laguna knjige Dženi Kolgan: „Božićna knjižara“ i čari škotskog duha
26.04.2024.
Škotska spisateljica Dženi Kolgan u razgovoru za Politiku otkriva čaroliju koja se krije iza njenog najnovijeg romana „Božićna knjižara“. Praznična knjiga škotske spisateljice Dženi Kolgan „Bož...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.