Laguna - Bukmarker - Mark Manson: Batalite obaveze i prepustite se knjigama - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Mark Manson: Batalite obaveze i prepustite se knjigama

Mark Manson je autor bestselera, bloger, savetnik za lični razvoj i preduzetnik. Radio je sa hiljadama ljudi iz preko 20 zemalja, specijalizujući se za ono što naziva „savetima za lični razvoj koji nisu bez veze“. Brojke ukazuju na to da njegovi saveti nisu bez veze, pošto njegov sajt ima preko 2 miliona poseta svakog meseca. Mark Mansona citira Si-En-En, Hafington post, Biznis insajder, Yahoo! News i mnogi drugi. Povrh svega toga, Mark je takođe izvršni direktor i osnivač Infinite Squared Media. Njegovi saveti su odvratili ljude od samoubistva, podstakli brakove i pomogli pokretanje poslova. Mislim da ćete uživati u ovom razgovoru sa Mark Mansonom...



Kada vas neko upita „čime se bavite“ šta je vaš odgovor?

Kažem im da sam pisac.

Šta čitate trenutno?

„The Goldfinch“ Done Tart. U poslednje vreme čitam puno fikciju, što nije uobičajeno za mene.

Kada razmišljate o svom detinjstvu, koja vam knjiga pada na pamet?

Kao dete bio sam veliki zaluđenik za stripove. Imao sam ih na stotine. Omiljeni mi je bio „Spawn“. Još uvek imam prvo izdanje koje leži negde na očevom tavanu.

Kada ste bili dete, šta ste želeli da postanete?

Muzičar. Do svoje dvadesete godine sam prilično ozbiljno učio da sviram gitaru.

Šta mislite kako biste kao tinejdžer mislili o svojoj sadašnjoj verziji?

Mislim da bih bio veoma iznenađen i impresioniran. Kada sam bio mlađi pisanje nije bilo moj fah.

Kada biste mogli da uvijete jednu knjigu i poklonite je sebi kao diplomcu – koja bi to bila?

Smem li da kažem da bi to bila moja sopstvena knjiga „E, zabole me“? Pretpostavljam da to nije po pravilima ali svesna inspiracija za moje knjige je pitanje: „Šta bih voleo da sam znao pre 5-10 godina?“.

Da li imate neki raspored čitanja? Postoji li neko određeno vreme ili mesto kada volite da čitate?

Obično uveče pred odlazak na spavanje. Ako čitam nešto dobro, onda i tokom dana odvojim vreme da pročitam malo. A ako čitam nešto baš dobro, onda batalim sve svoje obaveze i prepustim se knjizi.

Koja knjiga je do sada imala najveći uticaj na vašu karijeru?

Verovatno „Obogatite se radeći 4 sata nedeljno“, Timotija Ferisa. Pokazala mi je da je moguće započeti sopstveni posao na internetu i putovanje po svet, i ohrabrila me je da to pokušam.

Da li postoje neke knjige koje povezujete sa nekim važnim osobama u vašem životu?

„Pobunjeni Atlas“ od Ajn Rend. Koliko god prezirao njenu političku filozofiju, ta knjiga je za mene bila poziv na buđenje kada sam je pročitao sa 19 godina. Nekoliko godina kasnije, pokazao sam knjigu mojoj tadašnjoj devojci, kojoj je sticajem okolnosti takođe bilo 19, i imala je sličan uticaj i na nju. Tako da me ta knjiga podseća i na nju i na taj period mog života.

Koju knjigu najviše preporučujete prijateljima i porodici?

Verovatno „Stumbling on Happiness“ Danijela Gilberta. Stalno me pitaju za dobre knjige o psihologiji, sreći, smislu života, i tako dalje, a mislim da je ova jedna od najboljih koju sam pročitao. Ne samo zato što sadrži fascinantna istraživanja (a tu su i neki neočekivani zaključci), već i zato što je napisana veoma dobro a Gilbertova ličnost dolazi do izražaja. Većina knjiga iz popularne psihologije su veoma suvoparne i dosadne.

Da li više volite fikciju ili esejistiku i specijalizovano štivo?

Ovo drugo jer obično samo želim da naučim nešto. Fikcija mora da bude stvarno, stvarno dobra da bi mi privukla i zadržala pažnju.

Mislite li da je važno čitati?

Da, a postoje i istraživanja o tome. Čitanje pospešuje ljudsku sposobnost za saosećanjem, pomaže ljudima da razumeju i prihvate drugačija gledišta. Čitanje je temelj savremene civilizacije.

Koja je najbolja knjiga koju ste pročitali u poslednjih 6 meseci?

„Sapijens“ Juvala Noe Hararija.

Da li više volite elektronske ili prave knjige?

Čitao sam elektronske nekoliko godina dok sam živeo u inostranstvu. Ali sada kada sam se vratio u SAD i ponovo imam stalan dom, zaista puno uživam u štampanim knjigama.

Navedite knjigu za koju mislite da bi svaki čovek morao obavezno da pročita.

„Ovo je voda“ Dejvida Fostera Volasa. Svake godine je ponovo pročitam.

Koja knjiga je imala najveći uticaj na vaš život?

Sva dela Kena Vilbera. Što je smešno, jer se više ne slažem sa većinom što kaže, ha ha. Ali bio mi je velika inspiracija dok sam bio na fakultetu. Pročitao sam sve njegove knjige i pokrenule su u meni radoznalost kakvu ranije nisam osećao. Sećam se da sam gledao njegovu bibliografiju i pola tih knjiga poručio na Amazonu, a zatim sam uronio u njih, čitajući po 3-4 knjige nedeljno. Bilo je to doba kada sam se intelektualno izgradio.

Da li ima nekih knjiga koje niste pomenuli a smatrate ih obaveznim štivom?

„Rat i mir“, Lava Tolstoja. To mi je omiljena knjiga. Znam da zvuči otrcano i kao da pokušavam da  impresioniram svog profesora književnosti, ali tako je.

Koje knjige nameravate pročitati naredne godine?

Iz nekog razloga trenutno uživam čitajući fikciju (verovatno zato što sam pročitao toliko publicistike istražujući i pišući svoju knjigu). Tako da ću verovatno nastaviti u tom pravcu. Moja sledeća knjiga će verovatno govoriti o vezama, tako da pretpostavljam da će biti nekih 10 do 20 knjiga  na tu temu koje ću izučavati.

Kako bi se zvala vaša autobiografija?

„Još nisam završio“. Zato što nisam. Suviše sam mlad da bih pisao autobiografiju, ako mene pitate. Prvo moram pre toga da postignem nešto značajno.

Izvor: thereadinglists.com
Prevod: Vladimir Martinović
Foto: Maria Midões


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
o romanu belo se pere na devedeset slovenačke autorke bronje žakelj 25 aprila u knjižari delfi skc laguna knjige O romanu „Belo se pere na devedeset“ slovenačke autorke Bronje Žakelj 25. aprila u knjižari Delfi SKC
24.04.2024.
Slovenačka autorka Bronja Žakelj, koja u prestonicu Srbije dolazi uz podršku ambasade Republike Slovenije, predstaviće beogradskim čitaocima roman „Belo se pere na devedeset“ u četvrtak 25. aprila od ...
više
novo izdanje zapisa na stubu, jerusalimskom selimira radulovića laguna knjige Novo izdanje „Zapisa na stubu, Jerusalimskom“ Selimira Radulovića
24.04.2024.
U štampi će se uskoro naći drugo izdanje „Zapisa na stubu, Jerusalimskom“ Selimira Radulovića, dobitnika nagrade „Meša Selimović“. Kada pročitamo pesme iz nove knjige Selimira Radulovića, i njima prid...
više
roman o tinejdžerima kakav još niste pročitali ko zna šta će od mene biti ivane lukić u prodaji od 25 aprila laguna knjige Roman o tinejdžerima kakav još niste pročitali – „Ko zna šta će od mene biti“ Ivane Lukić u prodaji od 25. aprila
24.04.2024.
Zabavan, podsticajan i važan – takav je roman za tinejdžere Ivane Lukić „Ko zna šta će od mene biti“, napisan u interesantnoj formi, na mobilnom telefonu. Šesnaestogodišnji Luka ne voli fudbal i ne...
više
nedeljnik u knjižarama delfi laguna knjige Nedeljnik u knjižarama Delfi
24.04.2024.
Novi broj lista Nedeljnik je na kioscima, a od petka ga možete kupiti za samo 29 dinara u svim knjižarama Delfi širom Srbije uz kupovinu bilo koje Lagunine knjige, knjige drugih izdavača ili proizvoda...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.