Laguna - Bukmarker - „Malo zeleno drvo“: magična priča o ranjenoj prirodi - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

„Malo zeleno drvo“: magična priča o ranjenoj prirodi

Iz raskošnih riznica Male Lagune stiže nam nova, predivna knjiga namenjena najmlađim čitaocima. Od 20. septembra, u svim knjižarama Delfi i Laguninim klubovima čitalaca, dostupna je magična priča o ranjenoj prirodi – „Malo zeleno drvo“ – književnice Seline Lovren.

Inspirisana stihovima Vaska Pope, Selina Lovren na krilima mašte prenosi snažnu molitvu ekološke duhovnosti. Od početne priče, namenjene ćerki Maji, autorka na sebi svojstven način upotpunjuje sve ono što je i njoj samoj važno. Ova bajkovita lekcija iz vaspitanja sugeriše da je uspostavljanje prirodne ravnoteže naš prioritet. Kao takva, knjiga je manifest namenjen svim ljubiteljima prirode. I svima koji veruju da od njenog zdravlja zavisi i naše sopstveno.

Seme koje rađa avanturu

Sve počinje u olujnoj noći, kada se na prozoru sobe glavne junakinje Maje pojavi jedna sasvim neobična vila. Pokisla, ljuta, promrzla i gladna – nimalo nalik vilama u čije postojanje Maja veruje. Ali ni Maja nije kao druge devojčice – ta im je nesvakidašnjost tek prva od mnogih zajedničkih poveznica.

Misteriozna vila, u znak prećutane zahvalnosti zbog toga što ju je lepo ugostila, devojčici ostavlja čudan dar. Naizgled sasvim obično seme. Seme iz koga je već narednog dana izraslo Malo zeleno drvo, koje može da – hoda! Kada drvo i Maja krenu u šetnju, počinje avantura. Uz put, susreću još čudesnih prijatelja… I svi zajedno pokušavaju da spasu šumu, kojoj očajnički treba pomoć.

Iako je nastalo kao priča za njenu ćerku, autorka kroz svoje delo provlači pitanja egzistencije, odnosa prema prirodi i ističe veoma važnu poruku za sve nas.

Bez obzira na to što je naslov namenjen najmlađoj publici, čita se u jednom dahu. I sama sam se lako saživela sa svojom imenjakinjom i njenim čarobnim avanturama. Svi mogu, poput Maje, poći stazom koja vodi do plemenitog cilja. Bogate ilustracije Alekse Gajića pružaju uvid u čitav jedan novi, tajanstveni svet u kom svi možemo biti heroji. Sasvim sigurno nećete pogrešiti ako ovu knjigu uvrstite u priče za laku noć svojim mališanima. Čak je i poželjno. Njena slova su pitka, a način na koji se priča pripoveda bistar je poput najlepšeg planinskog izvora. U isto vreme, ona je i cilj i putovanje. Deca će, čitajući je, brzo uvideti značaj očuvanja pluća planete, a i odrasli će usput naučiti ponešto. Baš kao Maja. Baš kao i ja.

Autor: Marijana Peković
Izvor: bistro.rs


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
29.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu!   Dečji da...
više
proslavimo svetski dan dečje knjige laguna knjige Proslavimo Svetski dan dečje knjige
29.03.2024.
Svetski dan dečje knjige, ustanovljen 1967, kako bi se skrenula pažnja na potrebe najmlađih čitalaca, obeležava se 2. aprila, na dan rođenja danskog pisca Hansa Kristijana Andersena. Tim p...
više
istorija u 56 poglavlja dvadeset minuta luja xix čedomira antića u prodaji od 1 aprila laguna knjige Istorija u 56 poglavlja – „Dvadeset minuta Luja XIX“ Čedomira Antića u prodaji od 1. aprila
29.03.2024.
Posvećeni istoričar Čedomir Antić objedinio je u knjizi „Dvadeset minuta Luja XIX“ 56 intrigantnih priča iz istorije kako naše tako i svetske. U svom prepoznatljivom maniru, pitko i slikovito, opisao ...
više
komemorativni skup sanu posvećen goranu petroviću laguna knjige Komemorativni skup SANU posvećen Goranu Petroviću
29.03.2024.
U prisustvu velikog broja članova Srpske akademije nauka i umetnosti u Svečanoj sali SANU u četvrtak 28. aprila održana je komemorativna sednica, posvećena piscu i akademiku Goranu Petroviću (1961–202...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.