Laguna - Bukmarker - Lagunin književni klub o Šekspiru i Dženet Vinterson - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Lagunin književni klub o Šekspiru i Dženet Vinterson

U petak, 4. novembra održana je još jedna tribina Laguninog kluba čitalaca u knjižari Delfi u SKC-u. Razgovarali smo o knjizi „Procep u vremenu“ britanske književnice Dženet Vinterson koja je ponovo ispričala Šekspirovu „Zimsku bajku“.


 
Ovo je prva knjiga u serijalu koji je pokrenula britanska izdavačka kuća Hogart pres povodom obeležavanja 400 godina od smrti Šekspira, u okviru kojeg ugledni savremeni pisci reinterpretiraju Šekspirove pozorišne komade prenoseći njihovu priču u 21. vek.
 
O knjizi su govorili Vladislava Gordić Petković, profesorka engleske i američke književnosti, Velja Pavlović, novinar, i Zoran Janković, književni kritičar.
 
Dženet Vinterson je prema mišljenju svih učesnika tribine uspešno reinterpretirala „Zimsku bajku“ poštujući Šekspirov zaplet, ali je to uradila „na svoj način“.
 
Gordić Petković je istakla da je „Zimska bajka“ jedno od karakterističnih Šekspirovih poznih dela „koje se opire zakonima smisla i logike i u kome su zastupljena osećanje iskupljenja i praštanja, ali je prisutna i njegova omiljena i sveprisutna tema ljubomore i strasti“. Gordić Petković je istakla da je razrešenje veoma vešto vođenog zapleta u kome je došlo do izražaja Šekspirovo majstorstvo kao dramaturga bajkovito, što je veoma otežalo zadatak autorki da istovremeno sledi Šekspira, a ipak napiše savremeni roman sa približnim hepiendom.
 
Pavlović je priznao da mu je bio veoma zadovoljan što je pročitao knjigu Dženet Vinterson, jer mu je pokazala do koje mere je slojevita i koliko važnih dilema sadrži, za koje traži odgovor.

Zoran Janković je konstatovao da je autorka imala veoma težak zadatak da sledi zadatu temu a da istovremeno ostane verna sebi, ali je u tome uspela.
 
Naredna knjiga iz serijala u kojem veliki pisci reinterpretiraju Šekspirova dela biće „Ime mi je Šajlo“ Hauarda Džejkobsona koji je ponovo ispričao „Mletačkog trgovca“.

A tema naredne tribine Laguninog književnog kluba biće roman „Oliver VII“ Antala Serba. Knjiga je na popustu od 30% u svim knjižarama Delfi i Laguninom klubu čitalaca u Resavskoj 33 do 2. decembra.

  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
megi o farel maštovito oživljavanje istorije laguna knjige Megi O’Farel: Maštovito oživljavanje istorije
15.07.2024.
Autorka bestselera i dobitnica brojnih prestižnih književnih priznanja Megi O’Farel govori nam o inspiraciji za svoj roman „Portret jednog braka“, istraživanju istorijskih izvora, pisanju o stvarnim l...
više
ivan tokin moja duša je od limuna laguna knjige Ivan Tokin: Moja duša je od limuna
15.07.2024.
Pisac Ivan Tokin objavio je reizdanje bestselera „Najnormalniji čovek na svetu“, zbog čega ga u prethodnim nedeljama „cimaju“ za intervju. Stefan Tošović je s Tokinom „trošio“ jedan lagani razgov...
više
o zbirci ukrštene reči stihovanje usamljenog hodača laguna knjige O zbirci „Ukrštene reči”: Stihovanje usamljenog hodača
15.07.2024.
Rokenrol pesnici: zanimljiva i, nažalost, nekako još neodređena, nerado priznata kategorija. Šta ih čini, po čemu ih prepoznajemo? Da li njihovi stihovi odvojeni od muzike deluju osakaćeno, bez snage ...
više
prikaz knjige persijanci prva supersila drevnoga sveta laguna knjige Prikaz knjige „Persijanci“: Prva supersila drevnoga sveta
15.07.2024.
Ako ste pratili trenutno aktuelnu Netfliksovu doku-seriju „Aleksandar Veliki: Rađanje boga“, verovatno ste kao jednog od stručnih naratora zapazili izvrsnog velškog profesora Lojda Levelina-Džounsa ka...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.