Laguna - Bukmarker - „Kvalitilend“: oštra satira o neposrednoj budućnosti - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

„Kvalitilend“: oštra satira o neposrednoj budućnosti

Kvalitilend“ je satirični roman Mark-Uvea Klinga o budućnosti u kojoj algoritmi kontrolišu sve. Radnja se odigrava u evropskoj državi zvanoj Kvalitilend, u kojoj je život kao unutar Gugla: oglase, dostave, partnere, poslove i svaki drugi deo života procenjuju, ocenjuju, kroje i obezbeđuju sveznajući algoritmi.

Ova knjiga predstavlja zabavan i veoma oštar komentar o budućnosti društva koje ne prestaje da se obmanjuje svojom nezavisnošću.

Glavni lik se zove Peter Nezaposleni, a ime je dobio po očevom zanimanju u vreme njegovog začeća. Možete samo da zamislite kakva bi sve zanimljiva prezimena ovaj trend mogao da stvori. Peter je, prema standardima sistema Kvalitilenda, na nižoj lestvici društva, i on pokušava da prokrči sebi put uz pomoć poznanstava, posla i zatupljujuće rutine života, dok ga neprestano maltretiraju androidi dostavljači, personalizovani oglasi i sve vrste pametnih tehnologija.

U međuvremenu, neposredno se odvija predsednička kampanja, a razni očajni kandidati se bore za radno mesto koje sve više gubi smisao. Kandidati i njihovi pomoćnici nam daju drugačiji uvid u Kvalitilend, perspektivu iz koje usvojeni zakoni postepeno dehumanizuju narod i čine ga bespomoćnim uprkos napretku.

Vizija budućnosti Mark-Uvea Klinga je ponekad izuzetno duhovita, a ponekad iznenađujuće slična stvarnom životu. Brojne interne šale se ponavljaju kroz knjigu, a sa svakim ponavljanjem postaju sve tragičnije, dok je život Petera Nezaposlenog sve ograničeniji algoritmima i sistemima koji ga silom navode ka predodređenoj poziciji. Čak i bogati i moćni, glave ogromnih korporacija koje vladaju narodom, uviđaju kako su im životi sve više pod kontrolom.

Između poglavlja imamo vesti, vodiče za Kvalitilend, oglase i druge publicističke isečke koji nam upotpunjuju viziju države. Neprekidni niz novih i unapređenih proizvoda koji su naizgled korisni, ali zapravo samo služe kao korporacijsko oruđe za skupljanje podataka, samo predstavlja ekstrapolaciju onoga što se već dešava.

Sve deluje stvarnije zbog smešnih situacija u kojima se zatiče Petar Nezaposleni i bizarnih ideja koje nude rešenje problema potrošačkog, kontrolisanog društva, tako što uvode nove proizvode i ideje a začarani krug ne prestaje da se formira. Izgleda da ne postoji deo savremenog društva koga Mark-Uve Kling ne pikira dok nas vodi na ovu histeričnu turneju u blisku budućnost.

On se takođe bez ustručavanja upliće u lične živote svojih likova i deli sa nama informacije koje bi oni radije zadržali za sebe. Sa političarima, hakerima, milijarderima i medijskim ličnostima koji igraju svoje uloge, Kvalitilend je država koja je izgubila kompas, dok je knjiga „Kvalitilend“ vešto usmerena kroz bizarni lavirint maničnog života Petera Nezaposlenog, kako bi nam podarila izuzetan proizvod, lepo upakovan i lično dostavljen. A uskoro će biti dostupan i na televiziji.

Izvor: sfcrowsnest.info
Prevod: Đorđe Radusin


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
održana promocija knjige bez opoziva poslednje reči znamenitih ličnosti  laguna knjige Održana promocija knjige „Bez opoziva: Poslednje reči znamenitih ličnosti“
17.04.2024.
U kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC 16. aprila predstavljena je knjiga „Bez opoziva: Poslednje reči znamenitih ličnosti“ Vladete Jankovića i Dejana Mihailovića, obuhvatan i raznovrstan hronološk...
više
promocija romana tri hleba nasušna u trsteniku laguna knjige Promocija romana „Tri hleba nasušna“ u Trsteniku
17.04.2024.
Autorka Slavica Mastikosa predstaviće svoj roman „Tri hleba nasušna“ pred čitaocima u Trsteniku. Promocija će se održati u petak 19. aprila od 19 sati u čitaonici Narodne biblioteke „Jefimija“. ...
više
srđan valjarević niko ne može da zna šta je taman laguna knjige Srđan Valjarević: Niko ne može da zna šta je taman
17.04.2024.
Malo je ljudi na našoj književnoj sceni oko kojih se tako diže fama kao kada se pomene ime Srđana Valjarevića. On je među čitaocima izgradio kultni status tokom decenija, zato što ga to uopšte nije za...
više
ljubica arsić u svetu usamljenika u kom živimo za pisca su parovi provokativni video  laguna knjige Ljubica Arsić: U svetu usamljenika u kom živimo za pisca su parovi provokativni [video]
17.04.2024.
Ljubica Arsić, jedna od najznačajnijih savremenih srpskih spisateljica, predstavila je zbirku kratkih priča „Ti i ja smo bili par“ kao gošća „Kulturnog dnevnika“ na RTS-u. U njima autorka ispituje top...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.