Laguna - Bukmarker - Knjige Suzan Vajs Bauer su pravi put da se zavoli istorija - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Knjige Suzan Vajs Bauer su pravi put da se zavoli istorija

Ankete sprovedene u srednjim školama širom sveta pokazale su da je istorija predmet koji se ili strastveno voli ili isto toliko strastveno mrzi, a za to se najčešće krivica svaljuje na pisce udžbenika zato što ne umeju da približe događaje iz prošlosti i tekstovi su im krcati imenima i datumima.

Osnivač i vlasnik izdavačke kuće Laguna Dejan Papić i urednik Srđan Krstić odlučili su da podstaknu interesovanje za istoriju i da onima  koje zanima istorija ponude kvalitetne, pouzdane i pre svega razumljive i dostupne knjige. Tako je pokrenuta nova edicija u okviru koje su objavljena prva dva toma „Istorije starog sveta“, a uskoro u knjižare stiže i treći tom.



Po jednom od kriterijuma za merenje uspešnosti štampanja knjiga - mestu na listi hitova - popularno pisana „Istorija starog sveta“ Amerikanke Suzan Vajs Bauer obećava da će biti uspešan izdavački potez jer je od pojavljivanja prvog toma u knjižarama u septembru prošle godine dospela na listu bestselera.

Suzan Vajs Bauer je doktorirala književnost  i predaje je na koledžu. Osnovno obrazovanje je stekla kod kuće, što je moguće po američkim zakonima. Sa deset godina je već čitala klasična dela rimske književnosti na latinskom. Pobornik je individualnog kućnog obrazovanja koje je sve popularnije u SAD zbog slabosti u tamošnjem školskom sistemu.

Sa najavljenim trećim tomom „Istorija starog sveta“ imaće ukupno oko 1.500 strana ali, kako Suzan Vajs Bauer piše zanimljivo i pre svega pouzdano, dužina ove prve celine u ediciji ne bi trebalo da obeshrabri buduće čitaoce. 

Autorka je prvi tom posvetila prvim civilizacijama koje su nikle u gradove na teritoriji Mesopotamije, Egipta, Bliskog istoka, duž Žute reke u Kini, oko Inda u Indiji, na grčkom ostrvu Krit.  

Drugi tom „Istorije starog sveta“ sa  podnaslovom „Prva carstva“ prati zbivanja u Kini, Indiji, Fenikiji, Izraelu, Egiptu, Asiriji, Vavilonu, Persiji, Grčkoj, Etruriji, Rimu tokom poslednjeg milenijuma pre Hristovog rodjenja. Treći tom će većim delom biti posvećen Aleksandru Makedonskom, prvim kineskim carevima, čudesnim indijskim vladarima i Rimskom carstvu  sve do cara Konstantina.

Serijal će biti nastavljen knjigama posvećenim srednjem veku od osnivanja Vizantije  sve do Prvog krstaškog rata, a posle prikaza srednjeg veka u dva toma, očekuje se treći serijal o renesansi koji bi se završio padom Konstantinopolja u turske ruke. 

Prema rečima urednika edicije Krstića, zamisao da se štampa istorija najvažnijih civilizacija od osnivanja prvih gradova do početka novog doba bila je podstaknuta željom da se srpskim čitaocima ponudi istorija ljudskog roda koja neće biti evrocentrična kako se uglavnom predaje u svetu ako se izuzmu nacionalne istorije.    

Da se učenicima u srednjim pa i visokom školama predaje evrocentrična istorija najbolje pokazuje podatak da se obično počinje od Trojanskog rata, dok se prethodnih nekoliko milenijuma ili potpuno zanemaruje ili se tako sažeto o njima govori da će se pre nešto naslutiti nego saznati o Sumercima, Akađanima ili Egipćanima iz vremena prvih piramida ili o Kinezima koji su umeli da navodnjavaju polja pre pet ili šest hiljada godina, a da ne pominjemo zagonetnu Harapsku civilizaciju u Indiji. 

Knjige Suzan Vajs Bauer su pravi put da se zavoli istorija.
 
Autor: Vera Kondev
Izvor: Nedeljnik


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
predstavljena pesnička zbirka u lavirintu  laguna knjige Predstavljena pesnička zbirka „U lavirintu“
19.04.2024.
Nova zbirka poezije Igora Mirovića predstavljena je 18. aprila u kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC.   Pored autora, o knjizi su govorili prof. dr Zoran Đerić i prof. dr Aleksandar Je...
više
ema jarlet o orionu i mraku slikovnice i večernje nebo su oduvek bili deo mog života laguna knjige Ema Jarlet o „Orionu i Mraku“: Slikovnice i večernje nebo su oduvek bili deo mog života
19.04.2024.
Autorka hita „Orion i Mrak“ Ema Jarlet otkriva svoju opsesiju mrakom, kako nastaju priče i junaci koje ilustruje i u kome je pronašla inspiraciju za svoje čarobne slikovnice koje nakon objavljivanja n...
više
rastislav durman o novoj knjizi ona bića koja nisu sića  laguna knjige Rastislav Durman o novoj knjizi „Ona bića koja nisu sića“
19.04.2024.
„Ona bića koja nisu sića“ nova je knjiga evropskih bajki koju je priredio novosadski autor Rastislav Durman. Pisac za decu i odrasle poslednjih godina posvetio se prikupljanju bajki sa svih evropskih ...
više
prikaz knjige vladalac nikola makijavelija uputstvo za rukovanje državom laguna knjige Prikaz knjige „Vladalac“ Nikola Makijavelija: Uputstvo za rukovanje državom
19.04.2024.
„Ne zna se ko pije, a ko plaća“ najbolji je iskaz o situaciji u renesansnoj Italiji. U svakom njenom kutku sram, zločin i samovlašće bili su deviza. Zločin? Stvar službene dužnosti. Ubistvo? Oblik dru...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.