Laguna - Bukmarker - „Kina“ – epski roman - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

„Kina“ – epski roman

Edvard Raderfurd piše romane o istoriji gradova kroz živote izmišljenih likova koji su upetljani u niti značajnih istorijskih događaja. Kina nije izuzetak, premda se pre radi o nitima vremena negoli određene lokacije.



Roman obuhvata period od 1839. godine do perioda neposredno nakon Bokserskog ustanka (1899–1901). Fiktivni likovi, Evropljani i Kinezi, uhvaćeni su u vrtlog političkih i vojnih posledica dva Opijumska rata, Tajpinške bune i Bokserskog ustanka, koji su i sami bili posledica evropske predatorske trgovine, eksploatacije, misionarstva, političkog i vojnog ponižavanja.

Sama razmera Raderfurdovog platna – od preko 900 strana – svakako zaslužuje podnaslov „epski“. Dugogodišnje spisateljsko iskustvo svakako mu omogućava da vešto manevriše ovim obimom.

Pored istorijskih događaja, saznajemo mnogo toga i o kineskoj kulturi: konfučijanskoj etici i društvenoj strukturi, klasama i etničkim podelama, uvezivanju stopala, čoveku koji postaje evnuh da bi služio na carskom dvoru, rivalstvu između Mandžuraca i Han Kineza, čak i o ikebani.

Autor pripoveda isprepletane priče Evropljana umešanih u trgovinu opijumom i čajem, u početku fokusirane na Kanton, što s vremenom proširuju na druge priobalske koncesije, između ostalog na osnivanje grada Hong Konga.

Džona Trejdera upoznajemo u Kalkuti, gde se zaljubljuje u ćerku vojnog oficira koji ga smatra nedostojnim svoje ćerke – nema novca, nema društveni položaj, nema veze. Trejder je rešen da osvoji svoju nevestu tako što će se obogatiti u poslu sa opijumom. Da bi to postigao, odlazi u Kanton i Makao, gde se upoznajemo sa središtem zapadnjačke eksploatacije i kineske ranjivosti. Varvari, kako nazivaju Zapadnjake, iznuđuju koncesije na svakom koraku.

Trejder uspeva da se obogati, ali on nije samo naivni posmatrač kineske patnje. Pri kraju romana, kada je već starac, doživljava opsadu Britanskog poslanstva u Pekingu tokom Bokserskog ustanka i tada zapisuje komentare na greške Zapada u Kini tokom 19. veka.

Kroz život Šižunga, predusretljivog i smernog državnog službenika, saznajemo i o pozitivnoj strani kineske državne službe nadahnute konfučijanstvom, kao i kroz primer njegovog konzervativnog mentora, gospodara Lina. Međutim, iako Lin nikada ne uzima mito, ljudi koji ga okružuju sve više to čine dok carstvo počinje da se raspada, pogotovo pod pritiskom Zapada.

U jednom trenutku u romanu pripovedanje prelazi iz trećeg lica u prvo, i Lakirani Nokat priča svoju priču: bolesne ambicije će ga naterati da, od oženjenog čoveka sa decom, postane evnuh koji juri karijeru u Zabranjenom gradu, kompleksu carskih palata u Pekingu. On je oportunista koji koristi svaku priliku da napreduje u svetu dvorske politike, gde je konkurencija žestoka, tako da postaje manikir carske plemićke konkubine Ji, a kasnije i carice Cisi. Kroz lik Lakiranog Nokta čitaoci izbliza posmatraju sve mahinacije na dvoru.

Ovi fiktivni likovi, i Zapadnjaci i Kinezi, oživljavaju istoriju do neverovatno specifičnih i ličnih detalja. Tempo ni u jednom trenutku ne jenjava. Mnogo je uzbudljivih momenata – mutnih radnji, ubistava, prepredenosti, arogancije, hrabrosti i spletki.

Autor nas usput ohrabruje da razmislimo o zapadnjačkoj agresiji tokom 19. veka, koja je sprovođena celoj kugli zemaljskoj; na kraju krajeva, događaji u Kini mogu se uporediti i sa kolonizacijom Indije, Afrike, Australije. Šta ako je Trejder bio u pravu? Šta bi bilo da su Zapadnjaci pokušali da ih razumeju, kao što su Kinezi pokušavali njih, umesto što su ih smatrali varvarima? A šta je sa našim odnosima prema Kini danas? Možemo li iz knjige izvući neku pouku, umesto da je doživimo kao puku razonodu?

Autor: Piter Stapls
Izvor: odt.co.nz
Prevod: Borivoje Dožudić


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
predstavljena pesnička zbirka u lavirintu  laguna knjige Predstavljena pesnička zbirka „U lavirintu“
19.04.2024.
Nova zbirka poezije Igora Mirovića predstavljena je 18. aprila u kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC.   Pored autora, o knjizi su govorili prof. dr Zoran Đerić i prof. dr Aleksandar Je...
više
ema jarlet o orionu i mraku slikovnice i večernje nebo su oduvek bili deo mog života laguna knjige Ema Jarlet o „Orionu i Mraku“: Slikovnice i večernje nebo su oduvek bili deo mog života
19.04.2024.
Autorka hita „Orion i Mrak“ Ema Jarlet otkriva svoju opsesiju mrakom, kako nastaju priče i junaci koje ilustruje i u kome je pronašla inspiraciju za svoje čarobne slikovnice koje nakon objavljivanja n...
više
rastislav durman o novoj knjizi ona bića koja nisu sića  laguna knjige Rastislav Durman o novoj knjizi „Ona bića koja nisu sića“
19.04.2024.
„Ona bića koja nisu sića“ nova je knjiga evropskih bajki koju je priredio novosadski autor Rastislav Durman. Pisac za decu i odrasle poslednjih godina posvetio se prikupljanju bajki sa svih evropskih ...
više
prikaz knjige vladalac nikola makijavelija uputstvo za rukovanje državom laguna knjige Prikaz knjige „Vladalac“ Nikola Makijavelija: Uputstvo za rukovanje državom
19.04.2024.
„Ne zna se ko pije, a ko plaća“ najbolji je iskaz o situaciji u renesansnoj Italiji. U svakom njenom kutku sram, zločin i samovlašće bili su deviza. Zločin? Stvar službene dužnosti. Ubistvo? Oblik dru...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.