Laguna - Bukmarker - Kevin Kvan govori o dopadiljvosti „Suludo bogatih Azijaca“: Ova priča prevazilazi pitanje rase - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Kevin Kvan govori o dopadiljvosti „Suludo bogatih Azijaca“: Ova priča prevazilazi pitanje rase

Sa svojim raskošnim banketima, bekstvima u helikopteru i zanosnim opisima singapurske razuđene obale, Kvanov roman „Suludo bogati Azijci“ prosto preklinje da bude pretočen u film. Ali dok je gospodin Kvan pisao knjigu, koja je obljavljena 2013. godine, nikada nije ni slutio da će njegov dobro promišljeni komad zaživeti. „Ispričao sam priču za koju smatram da je veoma filmična. Da li sam se ikada usudio da sanjam da će se to zaista i dogoditi? Nikako“, rekao je nedavno u telefonskom intervjuu za Njujork Tajms. „Prvenstveno, nisam mislio ni da će knjiga biti objavljena, a kamoli to.“

Ne samo da je knjiga objavljena i da se našla među najprodavanijim naslovima, već se i film koji je usledio vrtoglavo pozicionirao na prvom mestu zarade na bioskopskim blagajnama, podstaknut toplim kritikama i agresivnim kampanjama za distribuciju u bioskopima. Film je nosio teret prvog holivudskog filma sa potpuno azijskom glumačkom ekipom i savremenom pričom još od 1993. godine i filma „The Joy Luck Club“ („Klub srećnih žena“). I iako se film prikazuje manje od nedelju dana, gospodin Kvan kaže da je to povećalo apetite Holivuda za raznolikijim sadržajima priča. Slede uređeni odlomci tog razgovora.

Priča istražuje svet super bogataša u Singapuru, gde ste odrasli. Koje je najbestidnije rasipanje bogatstva kojem ste prisustvovali u svom detinjstvu?

Taj događaj je zapravo završio u „Suludo bogatim Azijcima“: bila je jedna porodica koja je u tom trenutku doživela ogromnu tragediju. Hrišćanski duhovnik ih je posetio i posavetovao da unište sve što ima veze sa kineskom kulturom i tradicijom ili ima predstave zmajeva ili idola. Ja sam tada imao 10 godina, i sećam se kako sam iz prikrajka posmatrao kako su u njihovoj ogromnoj vili razbijali vaze o pod. Služavke su jecale: posmatrale su kako se bogatstvo koje neće zaraditi za ceo svoj život uništava pred njihovim očima – i kako bukvalno moraju da pokupe te krhotine. To zaista ne bih umeo da izmislim.

Knjiga satirično prikazuje kulturu izobilja i neumerenosti, ali Holivud voli da glorifikuje bogatstvo. Da li ste se brinuli da će kritika biti izgubljena u prevodu?

Džon (Ču, režiser filma) i ja smo vodili mnogo razgovora na ovu temu. Ja sam razumeo njegovu viziju: da iako postoji dosta dekadentnih scena, možete da vidite širu sliku. Ova priča je u svojoj srži priča o porodici, jednom paru, o majci i o sinu. I tu se zapravo krije sve to suludo bogatstvo ove priče.

Dok drugi pisci nude prava na svoje knjige za hiljade dolara, vi ste prava za svoju ponudili kompanijama Color Force i Ivanhoe za jedan dolar. Šta ste učinili sa tim dolarom?

Da budem iskren, ne sećam se da sam dobio taj dolar. Zapravo sam hteo da napravim takav dogovor da sebi obezbedim najveću moguću nadležnost. Nisam želeo da se stvari ne odvijaju zbog novca. Želeo sam da novac bude potrošen na aganžman vrsnog scenariste – da dobro adaptira moju knjigu pre nego da meni plate neku bezveznu naknadu za prava. A i time sam obezbedio sebi partnerski udeo u celom procesu. Tako da je vredelo svaku paru – vredelo je taj dolar. (Smeh)

Sada kada ste probili strop od bambusa, kakve priče želite da ispričate?

O suludo siromašnim Azijcima. Ili samo o suludo prosečnim Azijcima. Napisao sam tri knjige o jednom procentu ljudi. Sada sve leži u istraživanju ovog širokog spektra i prikazivanju drugačijih aspekata Azijaca širom sveta. Želim da pokažem da oni mogu biti zanimljivi koliko i suludo bogati Azijci, ako ne i više.

Takođe, u procesu sam snimanja televizijske serije sa Amazonom. Priča će biti smeštena u Hong Kong, i radi se o najuticajnijoj i najsurovijoj porodici koja tamo živi. Biće potpuno različitog tona i radnje.

Autor: Endrju Čo
Izvor: nytimes.com
Prevod: Aleksandra Branković


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
29.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu!   Dečji da...
više
proslavimo svetski dan dečje knjige laguna knjige Proslavimo Svetski dan dečje knjige
29.03.2024.
Svetski dan dečje knjige, ustanovljen 1967, kako bi se skrenula pažnja na potrebe najmlađih čitalaca, obeležava se 2. aprila, na dan rođenja danskog pisca Hansa Kristijana Andersena. Tim p...
više
istorija u 56 poglavlja dvadeset minuta luja xix čedomira antića u prodaji od 1 aprila laguna knjige Istorija u 56 poglavlja – „Dvadeset minuta Luja XIX“ Čedomira Antića u prodaji od 1. aprila
29.03.2024.
Posvećeni istoričar Čedomir Antić objedinio je u knjizi „Dvadeset minuta Luja XIX“ 56 intrigantnih priča iz istorije kako naše tako i svetske. U svom prepoznatljivom maniru, pitko i slikovito, opisao ...
više
komemorativni skup sanu posvećen goranu petroviću laguna knjige Komemorativni skup SANU posvećen Goranu Petroviću
29.03.2024.
U prisustvu velikog broja članova Srpske akademije nauka i umetnosti u Svečanoj sali SANU u četvrtak 28. aprila održana je komemorativna sednica, posvećena piscu i akademiku Goranu Petroviću (1961–202...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.