Laguna - Bukmarker - „Kameni splav“ Žozea Saramaga je „blistavo zamišljeno epsko putovanje i predivna moderna bajka“ [video] - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

„Kameni splav“ Žozea Saramaga je „blistavo zamišljeno epsko putovanje i predivna moderna bajka“ [video]

Trideset deveta tribina Laguninog književnog kluba održana večeras u knjižari Delfi u SKC- imala je kao temu roman „Kameni splav“ dobitnika Nobelove nagrade Žozea Saramaga.

Imponuje i živa je potvrda da u Beogradu ima dovoljno poklonika dobre knjige jer bez obzira na vremenske prilike, a književni klub koji se održava već više od tri godine prvog petka u mesecu je uvek dobro posećen, kao i u petak 4. maja.



Naime, kako je kazala organizatorka književnih klubova PR menadžerka Lagune Tanja Vučković treća sesija kluba održana pre tri godine bila je posvećena Saramagu a večeras je sa „Kamenim splavom“ istog autora ipak privukla pažnju ljubitelja dobre knjige.
 
U razgovoru o trećem romanu koji je napisao Saramago od dvadesetak koliko je do sada prevedeno na srpski jezik, učestvovali su Ljiljana Šop, književna kritičarka, Sanja Milić, književna kritičarka i urednica u  Beogradu, Ana Kuzmanović Jovanović, prevoditeljka i Dejan Mihailović, urednik izdanja.

Urednik svih Saramagovih knjiga koje je objavila do sada Laguna Mihailović je najavio da ovaj izdavač planira da objavi još dva njegova naslova ove godine i tako obeleži 20 godina otkako je Saramago dobio Nobelovu nagradu za književnost.


 
U ovoj političkoj alegoriji, kako je ispričala Vučkovićeva, na početku romana prisustvujemo fizičkom odvajanju Pirinejskog poluostrva od ostatka kontinenta. Tada Portugalija, koju je Evropa zanemarila, zajedno sa Španijom počinje da pluta prema severu Atlantika, dok Vladu nacionalnog spasa hvata panika, a turisti i investitori beže sa novog, otcepljenog ostrva glavom bez obzira.

Petoro stanovnika (dve žene i tri muškarca), svako za sebe, doživljavaju redak fenomen koji je, kako veruju, povezan sa otcepljenjem. Posle niza slučajnosti, kao i odanosti jednog psa lutalice – petoro ljudi i pas se nađu zajedno na okupu i otpočinju da čergare otcepljenim delom kontinenta u potrazi za uzrocima i smislom ovog odvajanja, a autor, u svom poznatom stilu i prepoznatljivim sopstvenim pravopisom, celu priču obavija mitovima, bajkama i osećanjem tragične sudbine čovečanstva.
 
Svi učesnici u razgovoru imali su samo reči hvale za ovo Saramagovo delo i tako je urednica Radio Beograda Sanja Milić istakla da je nju očarao piščev smisao za humor i njegova majstorska sposobnost da skladno spoji filozofiju, političke stavove i lično iskustvo.



Urednik romana Mihailović je ocenio da je knjiga „blistavo zamišljeno epsko putovanje i predivna moderna bajka“, dok je prevodilac Ana Kuzmanović konstatovala da su piščeve rečenice karakteristične po svojoj dužini ali da su ideje o kojima piše veoma jasne i da ne krije da ima duboko poštovanje prema svakom čoveku.
 
Tanja Vučković je najavila da će 40. sesija kluba biti održana 1. juna u 18 sati a tema će biti zbirka odabranih priča američkog pisca Džona Čivera koga kritičari zovu Čehovom 20. veka.
 
„Odabrane priče“ su na popustu od 30% do 1. juna u svim knjižarama Delfi i Laguninom klubu čitalaca u Resavskoj 33.

  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna

 
Izvor: Tanjug


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
aleksandra filipović i zoran penevski gostovali u oš branko radičević u pančevu povodom jubileja brankovi dani  laguna knjige Aleksandra Filipović i Zoran Penevski gostovali u OŠ „Branko Radičević“ u Pančevu povodom jubileja „Brankovi dani“
28.03.2024.
U okviru obeležavanja jubileja 200 godina od rođenja Branka Radičevića, pisci Aleksandra Filipović i Zoran Penevski družili su se sa učenicima Osnovne škole „Branko Radičević“ u Pančevu. U okviru mani...
više
prikaz romana sutra je novi dan savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika laguna knjige Prikaz romana „Sutra je novi dan“: Savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika
28.03.2024.
Niste se prevarili, to jeste ta knjiga: a zašto je dosadašnji, doslovni prevod originala, „Prohujalo sa vihorom“ (Gone With the Wind), zamenjen prvobitnim naslovom i svojevrsnom parolom glavne junakin...
više
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više
prikaz romana zavedi me knjigama prva ljubav zaborava nema laguna knjige Prikaz romana „Zavedi me knjigama“: Prva ljubav zaborava nema
28.03.2024.
Cveće, čokolade, večere, putovanja – sredstava zavođenja zaista je mnogo, ali se Kejt Bromli u knjizi godine lista USA Today „Zavedi me knjigama“ odlučila za štampanu reč. U ovom je delu rešila da obr...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.