Laguna - Bukmarker - Kako da otključate svoj um uz pomoć knjige „Bez granica“ - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Kako da otključate svoj um uz pomoć knjige „Bez granica“

Kada sam čuo reči „bez granica“, odmah sam pomislio na film u kom glumi Bredli Kuper, gde glavni lik pronalazi pilulu koja mu pomaže da koristi svaki deo mozga i napreduje u svim oblastima svog života.

Mogu da se kladim da je Džim Kvik, autor knjige „Bez granica“ maštao o jednoj takvoj piluli, kako bi njegov um radio bez granica, a za to postoji razlog. Kada je bio dete, u vrtiću je pao i povredio glavu. To mu je promenilo život i otežalo mu učenje. Nije mogao da uči uporedo sa svojim vršnjacima, a sa čitanjem je zaostajao tri godine.

Inspiraciju je pronašao u stripovima, a superheroji su mu postali najbolji prijatelji. Bio je motivisan da uči. Džim je na fakultetu sate provodio učeći, zanemarivao je spavanje, hranu i vežbanje, pa je jednom prilikom završio u bolnici. Tada se setio nečega što je rekao Albert Ajnštajn: „Probleme ne možemo da rešimo na isti način na koji smo ih stvorili.“ Ovo ga je navelo da promeni način razmišljanja, te je probleme počeo da sagleda iz drugog ugla. Učio je punom parom, ali je shvatio da je važan način na koji uči.

Džim je prevazišao svoje nedostatke i dokazao da, sa odgovarajućim vežbama, mozak može da prevaziđe prepreke. Osnovao je Kwik Learning i počeo da trenira studente, starije osobe, preduzetnike i nastavnike, kao i mnoge direktore širom sveta. Ima misiju da što veći broj ljudi nauči da uče, kako niko ne bi imao probleme kakve je on imao u detinjstvu.

„Bez granica“ nije knjiga u kojoj autor nabraja tehnike i činjenice o učenju, koje će vam pomoći da to što lakše savladate. Ovo je vodič u kom autor govori o glavnim temeljima za bolje učenje, ali i bolji život. Knjiga se fokusira na oblasti kao što su način razmišljanja, metode i motivacija, a autor naglašava koliko je važno da te oblasti nemaju granice. Iako je Džimovo znanje toliko opširno da bi mogao da napiše zasebnu knjigu o svakoj ovoj oblasti, autor nam pruža potrebne osnovne informacije za svaku grupu, što čini skup dragocenih alata koji nam pomažu da nam um radi bez ograničenja.

Deo sa poljima za aktivnost, gde autor podstiče čitaoce da urade određene zadatke je jako praktičan. Ovo je vrlo važno, jer vam knjiga neće pomoći ako ne radite zadatke i ne uključite ih u svakodnevne aktivnosti. Ja sam odradio sve zadatke i primetio sam da su mi se pamćenje i brzina čitanja znatno poboljšali (60% poboljšanja nakon primene Džimovih saveta).

Džim je materijal objedinio na način koji vam omogućava lakše učenje. Takođe koristi skraćenice, s ciljem da vam pomogne da lako i dugo pamtite sadržaj knjige. To se totalno razlikuje od onoga što sam ja učio u školi.

Džim razotkriva uobičajene mitove o učenju i mozgu. Jedan od njih je da ne koristimo ceo mozak, što je netačno iz nekoliko razloga. Jedan od protivargumenata je taj da ne postoji moždana oblast koja može biti oštećena, a da ne dođe do gubitka neke od sposobnosti. Zbog toga ovaj mit nije tačan. Učeći kako mozak funkcioniše i učeći kako da učimo, efikasnije možemo da koristimo naš superračunar.

Da li moj um radi bez granica nakon čitanja ove knjige? Ne, ali sam primetio vidno poboljšanje u nekim oblastima. To je proces „bezgraničnosti“, kako autor kaže, gde se oslobađamo loših navika, loših uverenja i loših misli.

Ovo je sjajna knjiga ako želite da počnete da učite kako da učite. Sjajna je za osobe koje imaju poteškoće pri učenju ili prosto nisu naučili kako pravilno da uče. Čeka vas dug put da biste savladali pravilno učenje, a ova knjiga predstavlja dobar temelj za to. Ovo je takođe dobar izvor za nastavnike koji žele da svoje lekcije učine lakšim za učenje i inspirišu učenike da pametnije uče.

Ako još uvek niste sigurni da li vredi pročitati ovu knjigu, mogu da vam kažem da zaista vredi, jer svaka knjiga koju pročitamo otvara naš um i vežba našu maštu, što je korisno za naš mozak, i na kraju ćete biti zahvalni sebi zbog toga.

Autor: Tomas
Izvor: skillinstil.com
Prevod: Lidija Janjić


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više
aleksandra filipović i zoran penevski gostovali u oš branko radičević u pančevu povodom jubileja brankovi dani  laguna knjige Aleksandra Filipović i Zoran Penevski gostovali u OŠ „Branko Radičević“ u Pančevu povodom jubileja „Brankovi dani“
28.03.2024.
U okviru obeležavanja jubileja 200 godina od rođenja Branka Radičevića, pisci Aleksandra Filipović i Zoran Penevski družili su se sa učenicima Osnovne škole „Branko Radičević“ u Pančevu. U okviru mani...
više
prikaz romana sutra je novi dan savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika laguna knjige Prikaz romana „Sutra je novi dan“: Savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika
28.03.2024.
Niste se prevarili, to jeste ta knjiga: a zašto je dosadašnji, doslovni prevod originala, „Prohujalo sa vihorom“ (Gone With the Wind), zamenjen prvobitnim naslovom i svojevrsnom parolom glavne junakin...
više
prikaz romana zavedi me knjigama prva ljubav zaborava nema laguna knjige Prikaz romana „Zavedi me knjigama“: Prva ljubav zaborava nema
28.03.2024.
Cveće, čokolade, večere, putovanja – sredstava zavođenja zaista je mnogo, ali se Kejt Bromli u knjizi godine lista USA Today „Zavedi me knjigama“ odlučila za štampanu reč. U ovom je delu rešila da obr...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.