Laguna - Bukmarker - Jelena Bačić Alimpić: Bele rukavice kriju istinu - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Jelena Bačić Alimpić: Bele rukavice kriju istinu

„Njegove bele rukavice“ su u knjižarama. Njihovu tajnu zna Jelena Bačić Alimpić, iako ih nikada ne nosi, i ne veruje onima koji ih stavljaju, jer zna šta njima kriju. Tu tajnu nam otkriva u ovom intervjuu, povodom svog novog romana, koji čitaocima poklanja istinito i iskreno, ruku punih emocija, bez rukavica.

Sve ostalo se nalazi među koricama knjige koja već miriše na uspeh i koja nam donosi snažnu, uzbudljivu, emotivnu, neočekivanu i neobičnu priču o sećanjima, istini i ljubavi.

Vaš novi roman, „Njegove bele rukavice“, od danas je pred čitalačkom publikom. Od čega ovog puta najviše, uslovno rečeno, strepite, šta očekujete, a šta vam govori da će ova priča osvojiti poštovaoce vaše književnosti?

Više ništa ne očekujem, niti strepim. Ovo je moj deveti roman, i ja se, zaista, svim silama trudim da svakom novom knjigom pomerim sopstvene granice. Zahvalna sam čitaocima na ogromnom poverenju koje su mi dosad ukazali i znam da ih ni ovog puta neću izneveriti, jer sam predano i s puno emocija radila na novoj knjizi.

Po čemu se ova knjiga razlikuje od prethodnih, u pogledu stvaralačkog procesa, a onda i svega što ste u nju utkali, pre svega, u emotivnom smislu?

Razlikuje se po tome što sam prvi put za ideju romana iskoristila postojanje jedne stvarne istorijske ličnosti, o kojoj se ne zna baš mnogo, ali koja je mene inspirisala, zahvaljujući mom suprugu koji me je sa njim upoznao, da napišem priču koja se oslanja na pravne i istorijske činjenice, ali nikako ne opisuje njegov život koji sam izmaštala i napisala iz prvog lica žene. Kao i za sve moje prethodne romane, i ovom je prethodilo mnogo istraživanja, čitanja, promišljanja, putovanja, obilazaka arhiva i kontakata sa ljudima koji su mogli nešto više da mi kažu o temi koju sam u romanu „Njegove bele rukavice“ obradila.

Zbog čega je sećanje varljivo i zašto takav motiv prati ovaj roman?

Zato što sećanje, zaista, jeste varljivo. Kako vreme odmiče, a godine se nižu, mi u svojim sećanjima ponekad iskrivljujemo stvarnost koja im je prethodila, trudeći se da je ulepšamo ili poružnimo, u zavisnosti od toga kakva nas sećanja za prošlost ili neku određenu osobu vežu. Ovaj motiv prati roman jer je pisan iz pera žene koja se seća svog neobičnog, čudesnog i nesvakidašnjeg života.

Iz knjige izdvajate i ove rečenice: „Strast je đavolja rabota. Ni trepnuti nećeš, a ona će proći i ostaće samo jalovo sećanje“. Koliko boli takvo sećanje i da li ikada prolazi?

Uvek boli ono što je bilo i što se, verovatno, kao takvo, nikada više neće desiti. A strast jeste đavolja rabota, jer nam pomuti razum i zamagli um.

Koja vaša sećanja su ona zbog kojih ste, kao junakinja ovog romana, okruženi zidinama i bodljikavom žicom, a šta vam pomaže da se sa njima izborite?

Osvešćivanje, priznavanje, nada i vera u bolje sutra.

Šta je bilo najteže napisati, opisati i oslikati u ovoj priči?

Ljubicu Ignjatović, glavnu junakinju. Ona je psihološki suptilno stvarana i kroz sve njene radosti, boli, i saznanja koja su je poražavala ili uzdizala sam i sama prolazila.

Po čemu je Ljubica karakteristična? Koje osobine ste, beskompromisno, želeli da joj date?

Dala sam joj ono što svaka žena, pa i ja, u sebi nosi: hrabrost, veru, empatiju, i iznad svega – ljubav.

U čemu ste ovog puta pobedili sebe i, možda, prevazišli mesta na kojima vam se, tokom pisanja prethodnih romana, uslovno rečeno, lomilo pero?

Nikada mi se pero nije lomilo, i to je, možda, i glavni pokretač mojih spisateljskih radova. Naprosto, moji likovi kroz mene govore, dišu, osećaju, rečju – žive.

Šta simbolizuju ili kriju njegove bele rukavice?

Kriju istinu!

Verujete li onima koji nose nose bele rukavice, i da li ih vi nekada stavljate?

Ne! Nikada na ruke nisam navukla bele rukavice i ne verujem ljudima koji ih nose, osim kada je zima.

Koja je osnovna poruka ovog romana?

Da nikada ne odustajemo od sebe i svog života, čak i kad nas istina porazi.

Kakvi su planovi u vezi promocija i druženja sa čitaocima?

Ove godine se navršava deset godina otkako sam napisala svoj prvenac „Ringišpil“, i u znak zahvalnosti svojim najvernijim čitaocima, 12. juna od 19 časova, u Delfi SKC knjižari, u Resavskoj ulici, u Beogradu, napraviću promociju za sve njih. Osim poznatih ličnosti, medija, moje porodice, prijatelja i kolega, koji su prisutni na svakoj promociji nove knjige, ovog puta, zajedno sa mojom izdavačkom kućom Laguna, ugostiću sve poštovaoce mog pera, družiti se sa njima i potpisivati knjige unedogled. To je najmanje što mogu da učinim za sve one koji mi svih ovih godina poklanjaju poverenje.
 
Autor: Dejan Ćirić
Izvor: Novosti


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
omiljena akcija knjigoljubaca 3 za 999 od 7 do 26 maja  laguna knjige Omiljena akcija knjigoljubaca: „3 za 999“ od 7. do 26. maja!
26.04.2024.
Akcija koju najviše volite i uvek željno iščekujete, jer su tamo najbolji naslovi iz naše ponude – „3 za 999“ počinje 7. i traje do 26. maja 2024. godine, u svim Delfi knjižarama, kao i na sajtovima l...
više
laguna donirala važan uređaj institutu za majku i dete laguna knjige Laguna donirala važan uređaj Institutu za majku i dete
25.04.2024.
Jedna od važnih aktivnosti Lagune u prošloj godini, koja je bila u znaku obeležavanja četvrt veka postojanja, jeste odluka da sredstva namenjena proslavi jubileja preusmerimo u humanitarne svrhe. ...
više
uskoro na brodvej stiže i mjuzikl suludo bogati azijci video  laguna knjige Uskoro na Brodvej stiže i mjuzikl „Suludo bogati Azijci“ [video]
26.04.2024.
Popularni knjiško-filmski serijal se adaptira u mjuzikl na Brodveju. Džon M. Ču će biti zadužen za režiju muzičko-scenske adaptacije „Suludo bogatih Azijaca“. Za potrebe mjuzikla (u produk...
više
dženi kolgan božićna knjižara i čari škotskog duha laguna knjige Dženi Kolgan: „Božićna knjižara“ i čari škotskog duha
26.04.2024.
Škotska spisateljica Dženi Kolgan u razgovoru za Politiku otkriva čaroliju koja se krije iza njenog najnovijeg romana „Božićna knjižara“. Praznična knjiga škotske spisateljice Dženi Kolgan „Bož...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.