Laguna - Bukmarker - Jedan biciklista i jedna mačka – u čemu je fama? - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Jedan biciklista i jedna mačka – u čemu je fama?

Din Nikolson je popularan jutjuber i instagramer koji putuje svetom, a slavu je stekao tako što je spasio mače kome je dao ime Nala, sa kojom zajedno putuje. Takođe je i pisac.



Rođen je 22. marta 1993. godine u škotskom gradu Danbaru. Otac mu je hranitelj a majka medicinska sestra i ima stariju sestru. Školovao se u Danbaru.

Nakon što je radio razne poslove od 9 do 5, odlučio je da promeni takav monotoni način života – odlučio je da proputuje svet biciklom. Prvog septembra 2018. godine Din je krenuo na put iz Danbara na svom MTB bicklu. U decembru iste godine, Din je pedalao po bosanskim predelima uz muziku koja je treštala iz njegovih zvučnika, kada je čuo glasno mjaukanje i ugledao zapušteno, mršavo mače kako juri za njim.

Din je odmah shvatio da je mače ostavljeno u nedođiji i da je bilo ne samo gladno, već i da mu je trebalo društvo. Mače je olizalo teglu pesta kojim ga je nahranio, premda je kasnije požalio zbog toga jer je saznao da to nije dobra hrana za mačke.

Dinov prvobitni plan je bio da mače nahrani i ostavi ga, ali pošto je znao da to ne može da uradi – usvojio ga je. Pošto mu je u detinjstvu omiljeni crtani bio „Kralj lavova“, mačetu je dao ime Nala. U jednom intervjuu je izjavio da bi se zvalo Simba da je u pitanju bio mačak. Din je potom ispraznio prednju korpu na biciklu, smestio tu Nalu i nastavio da pedala. Nakon desetak minuta vožnje, Nala je izašla iz korpe, popela mu se na rame i zaspala dok je on i dalje vozio. To je bio trenutak u kom se zaljubio u nju.

Din je obično vozio bicikl po sedam sati dnevno dok je Nala spavala u svojoj korpi. Nakon što se probudi, Nala bi zauzela sedeći položaj i uživala u krajolicima dok su joj šapice virile iz korpe. Din je ubrzo počeo da razumeva govor njenog tela – na primer, kada bi bila žedna lizala bi mu donju usnu, a ako bi se uplašila pasa popela bi mu se na rame. Kada bi noćili u šatoru, Nala bi se sklupčala u njegovoj vreći za spavanje. Ona uživa u svakom trenutku vožnje biciklom i ništa joj ne smeta.

Pre nego što je upoznao Nalu, Din je bio okoreli „kučkar“ koji nikada nije imao mačku, čak mu se nisu ni sviđale jer je imao predubeđenja da one samo grebu nameštaj i da se sa vlasnikom zbližavaju samo da bi dobile hranu. Imao je razne ljubimce: paličnjake, piliće, tropske ribice i pse, ali nikada mačke. Zahvaljujući Nali koja mu je raspršila sve zablude, Din je postao „mačkoljubac“.

Treba da znate da je Din krupan momak sa bradurinom i tetovažama, pa ljudima nije uvek bilo prijatno da sa njim zapodenu razgovor – sve dok u njegov život nije ušla Nala. Kako mu se pridružila na putu po svetu na biciklu, tako su ljudi počeli da mu se obraćaju, nudeći mu piće ili se interesujući za njihovu priču. Pre nego što je pronašao Nalu, Din je planirao da se provoza kroz što više zemalja i na kraju završi na plaži na Tajlandu pijuckajući kokosovu vodicu. Međutim, Nala mu je poremetila planove jer je morao da uspori tempo da bi i njoj vožnja bila ugodna. Prvobitno ju je prošvercovao preko prve granice na koju su naišli, a odmah joj je zatim obezbedio vakcinu protiv besnila i čipovao je. Nabavio joj je i pasoš za kućne ljubimce uz pomoć kog može bez muke da putuje po svetu (Din koristi sajt Pet Travel).

Tokom jedne vožnje biciklom zadesila ih je strašna oluja, pa je Nala pokisla i posle nekoliko dana zaradila infekciju. Din ju je odmah odveo veterinaru nakon čega je dobila terapiju. To iskustvo ga je podučilo tome da bude oprezan dok putuju po kiši, tako da je Nala dobila svoj kišobran, vodootpornu navlaku i ćebence da joj bude toplo. Zbog sigurnosti na prometnim trasama, počeo je da je vezuje za bicikl.

Kako je putovanje čoveka u pratnji mačke retkost, Din i Nala su postali internet senzacija. Video zapisi njihovih putovanja objavljeni su na raznim sajtovima i dospeli su i u brojne štampane dnevnike, a Dinov Instagram nalog je eksplodirao od poseta. Od aprila tekuće godina na Instagramu ima milion, dok njegova Fejsbuk stranica ima 194 hiljade pratilaca. Din je 2019. godine pokrenuo i Jutjub stranicu na kojoj objavljuje njihove avanture, i ona trenutno ima 271 hiljadu pratilaca. Zarađuje od reklama i Jutjub sadržaja. Preko svojih onlajn platformi pruža podršku organizacijama koje vode brigu o životinjama i životnoj sredini. Snimke pravi i dronom, a na svom sajtu prodaje i asortiman proizvoda inspirisanih Nalom. Takođe prikuplja donacije, uz pomoć kojih je pomogao preko sto dobrotvornih organizacija, zasadio 52 hiljade stabala drveća i donirao preko 200 hiljada funti.

Din je sa Nalom posetio nekoliko zemalja: Tursku, Gruziju, Azerbejdžan, Bugarsku, Srbiju, Mađarsku, Slovačku, Austriju, Hrvatsku, Sloveniju, Grčku, Albaniju, Italiju, itd. Na nesreću je 2020. godine povredio članak pa su morali da nastave putovanje kombijem.

Nakon što su posetili 21 državu, Din je objavio knjigu „Nalin svet“ koja je prvobitno objavljena 2020. godine. Njegov krajnji cilj je da Nala postane najveća mačka-putnik na svetu. On pretpostavlja da je Nala rođena 2018. godine, a njen rođendan obeležava 2. oktobra.

Na proputovanju kroz Albaniju, Din i Nala su našli štene obolelo od šuge. Nakon posete veterinaru i terapije, kučence je dobilo ime Balu i pronašao je dom u Londonu.

Da li su vas Din i Nala inspirisali?

O njihovim avanturama saznajte sve u fenomenalnoj knjizi „Nalin svet“!

Autor: Navin Redi
Izvor: youthmotivator4life.com
Prevod: Aleksandra Branković


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
nedelja knjiga stivena eriksona od 20 do 26 maja  laguna knjige Nedelja knjiga Stivena Eriksona od 20. do 26. maja!
20.05.2024.
Erikson je stekao svetsku slavu i armiju čitalaca serijalom „Malaška knjiga Palih“, a Laguna je objavila 14 knjiga ovog autora. Zanimljivo je da je po obrazovanju arheolog i antropolog, a završio je i...
više
ekskluzivno stiven erikson u beogradu 20 maja  laguna knjige Ekskluzivno: Stiven Erikson u Beogradu 20. maja!
17.05.2024.
Jedan od najznačajnijih svetskih autora žanra epske fantastike, Stiven Erikson, družiće se sa čitaocima u Beogradu u ponedeljak 20. maja od 17 sati u knjižari Delfi SKC. On će potpisivati svoje knjige...
više
nastavak bestselera jato egzodus kejt stjuart u prodaji od 21 maja laguna knjige Nastavak bestselera „Jato“ – „Egzodus“ Kejt Stjuart u prodaji od 21. maja
20.05.2024.
„Egzodus“ Kejt Stjuart nastavak je svetskog bestselera „Jato“. Možeš li Sesilija živeti u laži? To je grad duhova, mesto koje je proganja, koje ju je stvorilo. Jasno joj je da nikad neće prevazići ...
više
branko anđić ništa gore od čitanja suvoparne knjige, jedino gore od toga je njeno pisanje laguna knjige Branko Anđić: Ništa gore od čitanja suvoparne knjige, jedino gore od toga je njeno pisanje
17.05.2024.
Ovogodišnji dobitnik Nagrade grada Beograda „Despot Stefan Lazarević“ u oblasti književnosti i prevodnog stvaralaštva u razgovoru za Danas govori o značaju ove nagrade, ali i o dve poslednje knjige na...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.