Laguna - Bukmarker - Je*ali ste ježa u Poskokovoj Dragi! - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Je*ali ste ježa u Poskokovoj Dragi!

Možda treba početi od naslovne strane i ilustracije na kojoj vidimo toranj katedrale i – jednog ježa.

Neće nam biti teško da zaključimo kako toranj simboliše ambijent dalmatinskih brda i njihovih usamljenih sela, gde će nas i odvesti radnja romana „Čudo u Poskokovoj Dragi“ – ali, otkud tu jež?

Istina, tokom čitanja romana naići ćemo na pomalo tragikomičnu scenu u kojoj jedan jež, pojavivši se maltene niotkuda, dobija na značaju stoga što se kroz njegovu pojavu razotkriva sva prostodušnost i sujeverje glavnih junaka, a pritom bi se i sâm naslov mogao povezati sa dotičnom scenom, jer se iznenadna pojava ježa u prvi mah smatra čudom i posledicom nečistih sila.

Ipak, čini se da pravi značaj simbolike ježa najbolje razumeju oni koji su u selu Poskokova Draga došljaci i koji očima stranaca mogu da sagledaju taj zatvoreni, izolovani, zaštićeni i negostoljubivi svet.

Već poznat kao pisac čija su dela zahvalna za pozorišnu i filmsku adaptaciju, Ante Tomić kao da je „Čudo u Poskokovoj Dragi“ pisao tako da čitalac sâm stvara filmske kadrove dok bude prolazio kroz jedanaest poglavlja romana, pa je teško odoleti utisku da bi se ovo moglo pretvoriti u urnebesnu komediju koja bi u nekim momentima išla i do krajnjih grotesknih granica.

Međutim, kao što to često biva, iza naizgled zabavne komedije kriju se mnogo dublje i potresnije poruke, jer iako je Tomić za potrebe romana stvorio jedno izolovano selo koje ima samo pet stanovnika i u koje će svako ko se usudi da kroči postati rob jednog udovca i njegovih sinova, ipak je svako iskakanje iz izolacije i svaki dodir sa okolnim svetom zapravo slika i prilika društvene, političke i kulturne svakodnevice, tako da se sušta realnost prikazuje očima onih koji su potekli iz izmaštanog i krajnje čudnovatog, pa zašto ne reći i – varvarskog ambijenta.

I upravo je radnja romana najvećim delom zasnovana na tom antagonizmu između izmišljenog sela i stvarnog grada, između ruralne usamljenosti i urbane gužve, između gorštačke naivne iskrenosti i pitomog dekadentnog licemerja, između bratske požrtvovanosti i kolegijalne zavisti, ali i između srčane borbe za pravu ljubav nasuprot zlonamernim potezima radi zadovoljenja poslovnih i političkih ambicija.

Stvorivši jedan mali svet koji će na samom početku možda delovati odbojno zbog svoje nasilne izolovanosti, Tomić je ipak uspeo da junake tog sveta predstavi kao iskrene, požrtvovane i pravedne, što naročito dolazi do izražaja prilikom sudara sa okolnim svetom i njegovim istaknutim pripadnicima.

Ipak, koliko god da radnja opstaje zahvaljujući suprotnostima, jasno je da su to suprotnosti koje jedne bez drugih ne bi ni postojale, pa neretko dolazi i do njihovog stapanja ako su obe strane spremne da popuste i odreknu se svojih dotadašnjih ekstremnih gledišta.

Tomićevo „Čudo u Poskokovoj Dragi“ uči nas da je i te kako moguće prevazići brojne suprotnosti između naizgled nepomirljivih svetova, pa čak i da se čudo iz naslova prvobitno poveže sa pojavom misterioznog ježa, ipak će mnogo veće čudo biti to što će sami junaci dopustiti spajanje nespojivog i prihvatiti nove vrednosti, mada se ne odričući pojedinih starih čija etička strana nikada nije bila dovođena u pitanje.

Najzad, i pre nego što dvoje postanu par, oni su jedno od drugoga toliko udaljeni da maltene i nema izgleda za bilo kakvu ljubav, ali hrabro približavanje, popuštanje stega sa obeju strana i međusobno razumevanje dovode do još jednog čuda, pa će i nekoliko ljubavnih zapleta i raspleta doprineti da Poskokova Draga više ne bude mesto gde će svako ko dođe sa strane morati da u krajnje vulgarnom kontekstu spomene – ježa.

Autor: Dušan Milijić


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
održana promocija zbirke priča od šapata do vriska gorana skrobonje laguna knjige Održana promocija zbirke priča „Od šapata do vriska“ Gorana Skrobonje
23.04.2024.
Promocija knjige priča „Od šapata do vriska“ Gorana Skrobonje održana je 22. aprila u knjižari Delfi SKC. U pitanju su priče strave i fantastike, o kojima su govorili prof. dr Aleksandar Jerkov, knjiž...
više
nova izdanja domaćih autora laguna knjige Nova izdanja domaćih autora
23.04.2024.
Uskoro će se na knjižarskim policama naći deveto izdanje romana „Dorotej“ Dobrila Nenadića, kultne knjige koja je pomerila granice istorijskog romana i srpske književnosti. „Dorotej“ je roman na ivici...
više
još jedna knjiga o avanturama omiljenog pileta cile, zaljubljeno pile u knjižarama od 24 aprila laguna knjige Još jedna knjiga o avanturama omiljenog pileta: „Cile, zaljubljeno pile“ u knjižarama od 24. aprila
23.04.2024.
Nakon što smo upoznali našeg druga Cileta u knjizi „Cile, razmaženo pile“, pisac za decu Jovica Tišma sada nam predstavlja još jednu smehotresnu priču o Ciletu koja će male čitaoce upoznati s novim os...
više
odgovori koji su neophodni nikad bolja sve o famoznoj menopauzi u prodaji od 24 aprila laguna knjige Odgovori koji su neophodni: „Nikad bolja: Sve o famoznoj menopauzi“ u prodaji od 24. aprila
23.04.2024.
Ginekološkinja Šila de Liz prihvatila se odgovornog zadatka i u knjizi „Nikad bolja: Sve o famoznoj menopauzi“ dala detaljan vodič i odgovore na mnoga pitanja za važan period života žene. Ova knjiga p...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.