Laguna - Bukmarker - Između ljubavi i ne-ljubavi – Povodom knjige „Glasovi Žute sveske“ Sonje Ćirić - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Između ljubavi i ne-ljubavi – Povodom knjige „Glasovi Žute sveske“ Sonje Ćirić

Šta je suprotno od ljubavi?

A nije mržnja.

To je ne-ljubav.

Možda ovaj izraz i nije najsrećnije skovan, ali dok se ne pronađe adekvatnije objašnjenje za zajednički život prouzrokovan najpre strahom od samoće, a potom i navikom – ostaje taj termin, istina pomalo rogobatan, ali u datoj situaciji neophodan.

I upravo se kroz navedeni izraz najbolje sažima radnja i poenta knjige „Glasovi Žute sveske“, sačinjene upravo na suprotstavljanju i prožimanju ljuvavi i ne-ljubavi, kao i na preplitanju nekoliko ispovesti potpuno različitih ličnosti, a sve u nekonvencionalnom spoju prilično konvencionalnih žanrova.

Nije lako zaključiti da li je Sonja Ćirić pisala roman ili dnevnik – a možda i sinopsis za filmski scenario – ali baš se kroz preplitanje romanesknog i dnevničkog manira još neposrednije prodire u život i najintimnije nemire troje glavnih likova, koji se možda ponekad međusobno ne čuju i ne razumeju, ali će kad-tad saznati šta je razmišljao onaj drugi ili treći, jer su im misli i reči ovekovečene u Žutoj svesci.

Stoga je Žuta sveska, u stvari, četvrti glavni lik, jer to je jedina konstanta koja sve drži na okupu od početka do kraja, pa je u njoj mesto našla i nesigurna Jelena, i njen ambiciozni muž Boris, i njen pomalo čudni brat Milen.

Jednom rečju, da nije Žute sveske, onda bi sva razmišljanja, nemiri i stavovi troje junaka ostali rasuti i nikad od njih ne bi bio sastavljen ovaj svojevrsni mozaik današnjice.

Na prvi pogled može delovati ironično što je troje likova nazvano junacima – tim pre što se kao pravi junak ističe jedino Žuta sveska – ali oni to ipak jesu, jer junak je svako ko ima smelosti da se suoči ne samo sa neposrednom okolinom, nego i sa samim sobom, sa svojim mislima i previranjima, sa svojim nedoumicama i nedoslednostima.

Pošto se dnevnik ne može zamisliti bez naznačavanja dana kad se radnja dešava, „Glasovi Žute sveske“ ispoštovale su ovu formalnost koliko je to bilo neophodno, ali čak i tako organizovane, beleške od kojih je knjiga sačinjena ne deluju linearno niti im se može uvek uhvatiti hronološki redosled, tako da se Sonja Ćirić i u tom pogledu sjajno poigrala žanrovskim konvencijama i neprestano je varirala između strogih pravila koje knjiga nameće i haosa koji je u umu svakog čoveka čak i kad su njegove misli fokusirane isključivo na jednu ličnost ili događaj.

Možda će se nekome učiniti da autorka zapravo i nije pisala novu knjigu, nego da je samo prenela svoje lične beleške, promenivši prvobitna imena i tu i tamo prilagodivši pojedine detalje – ali, čak i da je tako, čak i da se ostane na toj pretposvavci (a uvek je za čitaoca bolje da ostavi nedoumicu nerešenom i da ostane u neizvesnosti nego da direktno pita autora i da dobije izričit odgovor), to je samo još jedan dokaz koliko bi se u svačijem životu moglo naći materijala za pravi roman prepun zanimljivosti, no da je opet za književnu obradu svakodnevnih zapisa potrebno umeće.

Zbog svega toga, „Glasovi Žute sveske“ uspostavljaju i neposredan dijalog između likova koji imaju sluha samo za svoje monologe, ali i dijalog između autorke i čitaoca – jer čak i da pomisli kako je Sonja Ćirić samo prepisala svoje dnevničke beleške, čitalac neće moći da se otme utisku koliko je onda i u izvornim zapisima bilo umetničkog kvaliteta, a pritom će se još više sroditi sa knjigom kad zna da je zasnovana na svakodnevici i na problemima koji tište svakoga, pa verovatno i njega samog, samo što još uvek to nije spoznao na pravi način niti je shvatio da i tu ima materijala za roman.


Autor: Dušan Milijić


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
29.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu!   Dečji da...
više
proslavimo svetski dan dečje knjige laguna knjige Proslavimo Svetski dan dečje knjige
29.03.2024.
Svetski dan dečje knjige, ustanovljen 1967, kako bi se skrenula pažnja na potrebe najmlađih čitalaca, obeležava se 2. aprila, na dan rođenja danskog pisca Hansa Kristijana Andersena. Tim p...
više
istorija u 56 poglavlja dvadeset minuta luja xix čedomira antića u prodaji od 1 aprila laguna knjige Istorija u 56 poglavlja – „Dvadeset minuta Luja XIX“ Čedomira Antića u prodaji od 1. aprila
29.03.2024.
Posvećeni istoričar Čedomir Antić objedinio je u knjizi „Dvadeset minuta Luja XIX“ 56 intrigantnih priča iz istorije kako naše tako i svetske. U svom prepoznatljivom maniru, pitko i slikovito, opisao ...
više
komemorativni skup sanu posvećen goranu petroviću laguna knjige Komemorativni skup SANU posvećen Goranu Petroviću
29.03.2024.
U prisustvu velikog broja članova Srpske akademije nauka i umetnosti u Svečanoj sali SANU u četvrtak 28. aprila održana je komemorativna sednica, posvećena piscu i akademiku Goranu Petroviću (1961–202...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.