Laguna - Bukmarker - Izložba „Svet Terija Pračeta“ otvara svoja vrata u Salizburiju - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Izložba „Svet Terija Pračeta“ otvara svoja vrata u Salizburiju

Svi ljubitelji Terija Pračeta biće obradovani vešću da će sledeće nedelje, u Salizburiju biti otvorena izložba posvećena ovom autoru pod nazivom „Svet Terija Pračeta“.



Prvi put u istoriji ovog muzeja postavljena je ovako velika izložba, izložba koja govori o životu ser Terija Pračeta i pruža uvid u život čoveka koji je stvorio neke od najtrajnijih i najpopularnijih likova iz sveta fanstastike.

„Globalni uspeh njegovih dela, kao i prevelika naklonost prema Teriju tokom njegovog života, ali i nakon njegove smrti, naglašavaju značaj ove izložbe. Teri je za sobom ostavio toliko reči, a ova izložba će nam omogućiti uvid u lik i delo tvorca tih reči“, rekao je  Rob Vilkins, Prečetov menadžer i čovek koji je zadužen za njegovu ostavštinu.

Izložba, na kojoj će biti i dosta fotografija, posetiocima će pružiti priliku da vide rad Džoša Kirbija, čoveka koji je bio prvi ilustrator Disksveta. Teri je govorio: „Ja sam samo izmislio Disksvet, ali Džoš ga je stvorio“. Ilustracije Džoša Kirbija i kasnije Pola Kirbija su pomogle da Terijev svet fantazije oživi, kao i likovi Disksveta, ohrabrujući čitaoce da uzmu knjige u ruke, privučeni njihovim interesantnim koricama.

„Oduševljeni smo ovim jedinstvenim uvidom u Terijev svet. Ova izložba je napravljena zahvaljujući Polovoj viziji Terijevog fascinantnog rada. Čitaoci, oni koji su odavno tu, kao i oni novi, dobiće uvid u Terijeve kreativne napore i celu njegovu karijeru, ali i saznanja o njegovom životu daleko od tastature“, rekao je Vilkins.

Glavna atrakcija izložbe biće replika Terijevog radnog prostora u prirodnoj veličini. Ta kancelarija je poznat kao „Kapela“, mesto gde je toliko njegovih knjiga dobilo život. Za posetioce će ovo biti prilika koja se dobija jednom u životu – priliku da upoznaju radni prostor Terija Pračeta, kao i predmete kojima je odlučio da se u tom prostoru okruži.

Pračet se 1993. preselio u mesto blizu Salizburija koje je opisivao kao „Apokaliptični majur“. Njegove simpatije prema dolini u kojoj je živeo su upadljive u njegovim knjigama: dok je stvarao likove i priče, pogotovo novele o Tifani Ejking koristio se ličnim iskustvima.

Izložba će trajati od 16. septembra do 13. januara.
 
Izvor: pratchetthisworld.com


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
29.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu!   Dečji da...
više
proslavimo svetski dan dečje knjige laguna knjige Proslavimo Svetski dan dečje knjige
29.03.2024.
Svetski dan dečje knjige, ustanovljen 1967, kako bi se skrenula pažnja na potrebe najmlađih čitalaca, obeležava se 2. aprila, na dan rođenja danskog pisca Hansa Kristijana Andersena. Tim p...
više
istorija u 56 poglavlja dvadeset minuta luja xix čedomira antića u prodaji od 1 aprila laguna knjige Istorija u 56 poglavlja – „Dvadeset minuta Luja XIX“ Čedomira Antića u prodaji od 1. aprila
29.03.2024.
Posvećeni istoričar Čedomir Antić objedinio je u knjizi „Dvadeset minuta Luja XIX“ 56 intrigantnih priča iz istorije kako naše tako i svetske. U svom prepoznatljivom maniru, pitko i slikovito, opisao ...
više
komemorativni skup sanu posvećen goranu petroviću laguna knjige Komemorativni skup SANU posvećen Goranu Petroviću
29.03.2024.
U prisustvu velikog broja članova Srpske akademije nauka i umetnosti u Svečanoj sali SANU u četvrtak 28. aprila održana je komemorativna sednica, posvećena piscu i akademiku Goranu Petroviću (1961–202...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.