Laguna - Bukmarker - I noćna mora je san – Povodom romana „Mesečari Monterijera“ - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

I noćna mora je san – Povodom romana „Mesečari Monterijera“

Osam odraslih dorma i jedan mali na prvom koloseku. Tri deteta i vucibatina na drugom. Ovo će biti zabavno.

I zaista je zabavno družiti se sa malom ali odabranom družinom tokom njenog puta od jave do snova i tokom njenih pokušaja da pobedom nad bićima iz noćnih mora izvojuje pobedu u ime sveta kojim je na javi okružena.

Izabravši da joj glavne junakinje romana „Mesečari Monterijera“ budu dve veoma različite i neretko zavađene devojčice, Morea Banićević pokazala je da se svakodnevni dečji sukobi i zađevice mogu potisnuti pred naletom mnogo opasnijeg protivnika, te da su drugarstvo i ljubav nepobedivi čak i pred bićima koja ne samo što podsećaju na spodobe iz košmara, nego su zaista otuda došla i još se ponose takvim svojim izgledom.

Podsećajući u pojedinim momentima na avanture Petra Pana i njegove detinjaste družine, roman „Mesečari Monterijera“ nudi svojim čitaocima novi put u Nedođiju, koja je pritom opasnija od one Panove i iz koje je mnogo teže vratiti se u stvarnost.

Kad se za nešto kaže da je kao u snu ili kad se kaže da treba težiti ostvarenju svojih snova, tu se svakako misli na one lepe snove, dok se često zaboravlja da snovi mogu biti i košmarni, te da iz takvih snova svako želi što pre da izađe i da se vrati u javu kakva god ona bila.
Niko, međutim, ne može da utiče na svoje snove niti da spreči noćnu moru, a čak i kad se na vreme probudi iz nje, opet ne može da izbriše ono što je već odsanjano.

Da stvari budu još teže, troje stanovnika Monterijera moraju svojevoljno da uđu u snove za koje se unapred zna da neće biti nimalo lepi, nego da se u njima kriju neizbrojive prepreke do plemenitog cilja za spasavanje celog grada čiji su stanovnici najednom zaspali kao da su masovno zaraženi snovima.

Srećući na svom neizvesnom putu brojne likove zasnovane i na stvarnosti i na fantastici, dve devojčice i jedan dečak imaće dovoljno prilika da u ključnim trenucima iskoriste i svoju fizičku i svoju umnu snagu, i da se oslone sa sopstveni instinkt i da deluju u kolektivnom duhu, i da steknu nove prijatelje i da se suprotstave dobro prikrivenim neprijateljima.

Činjenica je da snovi i danas predstavljaju veliku misteriju čak i za nauku kakva je medicina, pa nije čudo što mnogi pisci upravo od tajanstvenog i neistraženog sveta iz čovekovih snova stvaraju nove priče i romane, a pritom su snovi dovoljno otvoren i slobodan prostor za ostvarenje svake mašte koja se ne bi jednostavno i bez dodatne (a ponekad naporne) motivacije uklopila u stvarni svet.

Ipak, svojstveno bajkama i bajkovnim romanima, i u „Mesečarima Monterijera“ ponekad je teško razlikovati fantastiku od stvarnosti, pa i javu od sna, što će i same junake dovesti u nedoumicu, a što opet ima utemeljenja u snovima kao biološkom fenomenu, jer je i san podložan slojevitosti i složenosti, pa je buđenje iz jednog sna ponekad samo ulazak u drugi san, a ne susret sa javom.

Sigurno je da niko ne bi voleo da mu san bude noćna mora i da tamo sretne spodobe čiji izgled neće moći da zaboravi dugo nakon buđenja, ali ponekad je noćna mora u snu pravi putokaz za rešavanje brojnih košmara koji na javi neprestano vrebaju i koji znaju da se ispreče onim lepim snovima, pa je bolje na vreme suočiti se sa košmarima i monstruoznim bićima nego se prepustiti mesečarenju i upasti u masu brojnih mesečara koji ionako nukuda ne idu svojom voljom.


Autor: Dušan Milijić


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
o romanu belo se pere na devedeset slovenačke autorke bronje žakelj 25 aprila u knjižari delfi skc laguna knjige O romanu „Belo se pere na devedeset“ slovenačke autorke Bronje Žakelj 25. aprila u knjižari Delfi SKC
24.04.2024.
Slovenačka autorka Bronja Žakelj, koja u prestonicu Srbije dolazi uz podršku ambasade Republike Slovenije, predstaviće beogradskim čitaocima roman „Belo se pere na devedeset“ u četvrtak 25. aprila od ...
više
novo izdanje zapisa na stubu, jerusalimskom selimira radulovića laguna knjige Novo izdanje „Zapisa na stubu, Jerusalimskom“ Selimira Radulovića
24.04.2024.
U štampi će se uskoro naći drugo izdanje „Zapisa na stubu, Jerusalimskom“ Selimira Radulovića, dobitnika nagrade „Meša Selimović“. Kada pročitamo pesme iz nove knjige Selimira Radulovića, i njima prid...
više
roman o tinejdžerima kakav još niste pročitali ko zna šta će od mene biti ivane lukić u prodaji od 25 aprila laguna knjige Roman o tinejdžerima kakav još niste pročitali – „Ko zna šta će od mene biti“ Ivane Lukić u prodaji od 25. aprila
24.04.2024.
Zabavan, podsticajan i važan – takav je roman za tinejdžere Ivane Lukić „Ko zna šta će od mene biti“, napisan u interesantnoj formi, na mobilnom telefonu. Šesnaestogodišnji Luka ne voli fudbal i ne...
više
nedeljnik u knjižarama delfi laguna knjige Nedeljnik u knjižarama Delfi
24.04.2024.
Novi broj lista Nedeljnik je na kioscima, a od petka ga možete kupiti za samo 29 dinara u svim knjižarama Delfi širom Srbije uz kupovinu bilo koje Lagunine knjige, knjige drugih izdavača ili proizvoda...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.