Laguna - Bukmarker - Heder Moris o Magdi, Liviji i Cibi, o životima tri sestre - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Heder Moris o Magdi, Liviji i Cibi, o životima tri sestre

Zanima vas priča koja se krije iza nastanka romana „Tri sestre“? Heder Moris odgovara na pitanja o knjizi i Magdinom, Livijinom i Cibinom životu. Nastavite sa čitanjem kako biste saznali sve odgovore koji su vas ikada zanimali.



O čemu govori ovaj roman?

Roman „Tri sestre“ govori o zadivljujućoj snazi duha, i nadam se da će zaokupiti pažnju čitalaca širom sveta; to je svedočanstvo o povezanosti i sestrinskoj ljubavi.

Godine 1942. Cibi, Magda i Livija imale su 19, 17 i 15 godina, kada je Liviji naređeno da napusti svoj dom u Slovačkoj da bi „radila za Nemce“. Cibi je insistirala da ode sa Livijom, i njih dve su poslate u pakao Aušvica dok se Magda krila. Godine 1944. Magda je zarobljena i njih tri su se ponovo našle na okupu u Aušvicu, a kako se rat okrenuo protiv nacista, poslate su na marš smrti. Imale su tako malo, pretrpele ogromnu brutalnost, ali zajedno su bile jake i pronašle su put kući. Ove odlučne mlade žene, koje su toliko toga preživele, emigrirale su u Izrael. Tamo su radile, napredovale, zaljubile se, dobile decu i unuke, i uvek su bile zajedno.

Zašto ste hteli da ispričate ovu priču?

Sestre su poznavale Gitu, koja je poreklom iz njihovog rodnog grada u Slovačkoj, i bile su s njom i Lalijem u Aušvicu, tako da je njihova porodica direktno kontaktirala sa mnom.

Oded Ravek, sin najmlađe sestre Livije, kupio je primerak „Tetovažera iz Aušvica“ na aerodromu i pročitao ga tokom leta iz Kanade za Izrael, gde živi njegova majka. Dao je majci ovu knjigu kada je sleteo i ona je odmah rekla: „To je Gitina priča. Bile smo zajedno u Aušvicu – išla sam u školu sa Gitom. Oded je kontaktirao sa mnom preko Fejsbuka, objašnjavajući da njegova devedesetogodišnja majka želi da me upozna! Ona i njena sestra Magda su žive i zdrave. Njihova najstarija sestra Cibi umrla je 2014. godine.

U to vreme sam radila na promociji knjige „Cilkino putovanje“ u Južnoj Africi i umesto da se vratim kući u Melburn, uskočila sam u avion za Izrael da se sastanem sa Livijom i Magdom i njihovim porodicama. Provela sam nedelju dana s ovim izuzetnim ženama i saznala njihovu priču o preživljavanju, nadi i novom početku; upravo onakvu vrstu priče koja mene privlači, onu koja će čitaocima pružiti tračak nade u ovim mračnim vremenima.

Šta njihova porodica misli o svemu ovome?

Bila sam počastvovana što mi je ova porodica ispričala svoju priču i dozvolila mi da je uobličim u roman „Tri sestre“. Dve sestre su žive i dan-danas, žive u Izraelu, okružene porodicom i prijateljima. Provela sam izvesno vreme sa Livijom i Magdom, i redovno sam u kontaktu sa članovima njihove šire porodice. Postoji video-snimak Livije, Magde i mene kako razgovaramo o tome šta se dogodilo, nekoliko prelepih zajedničkih fotografija i još nekoliko fotografija iz njihovih porodičnih foto-albuma.



Zašto ste napisali još jedan roman, a ne istorijsku knjigu?

Ja sam pisac beletristike, a ne istoričar. Odlučila sam da napišem Lalijevu priču u vidu fikcije, jer mi je to omogućilo da udahnem život pričama koje mi je ispričao ovaj čovek, koji mi je postao prijatelj, i da zamislim šta su on, Gita i ostali doživeli. Odlučila sam da sa sestrama radim na isti način. Postoje divne istorijske knjige iz kojih čitaoci mogu da saznaju nešto više o Holokaustu. Nadam se da će moji romani ispričati nešto o ovim vremenima kroz perspektivu pojedinačnih likova i nadam se da je ovo način da te priče približim što većem broju ljudi.

Kako su tekla Vaša istraživanja?

Porodica je direktno kontaktirala sa mnom i provela sam dosta vremena sa sestrama razgovarajući o onome šta im se dogodilo. Mnogo sam čitala o slovačkim Jevrejima, kako zbog ove knjige, tako i zbog mojih prethodnih romana. Dobila sam transkribovane snimke Šoa svedočenja Cibi i Livije (Magda nije napravila nijedan), kao i one Samjuela Raveka, Livijinog pokojnog muža, koji je takođe preživeo logor.

Planiram da otputujem u Slovačku i posetim porodičnu arhivu i vidim kuću u kojoj su sestre odrasle, ali ukoliko to nije moguće, radiću sa svojim istraživačkim timom u Slovačkoj kako bih to ostvarila. Posetila sam njihovu porodicu u Izraelu i nadam se da ću to ponoviti. Takođe sam se srela sa Livijinim sinom u Kanadi. Knjigu će čitati i stručnjaci za Holokaust, stvaranje Izraela i jevrejsku dijasporu.

Sve u knjizi je potvrđeno kroz direktna svedočenja sestara, njihova Šoa svedočenja.

Da li postoje neke fotografije sestara?

Da, postoje. Postoje fotografije na kojima smo i sestre i ja, video-snimci na kojima smo zajedno, kao i fotografije iz njihovog porodičnog albuma.

Šta Vas dalje očekuje?

Radi se na adaptaciji „Tetovažera iz Aušvica“ i za film i za televiziju. Nadam se da ću ove i naredne godine putovati svetom, širiti interesovanje za ovu izuzetnu priču i sresti se sa svojim divnim čitaocima, koji su mi mnogo nedostajali.

Autor: Heder Moris
Izvor: heathermorrisauthor.com
Prevod: Kristijan Vekonj


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
megi o farel maštovito oživljavanje istorije laguna knjige Megi O’Farel: Maštovito oživljavanje istorije
15.07.2024.
Autorka bestselera i dobitnica brojnih prestižnih književnih priznanja Megi O’Farel govori nam o inspiraciji za svoj roman „Portret jednog braka“, istraživanju istorijskih izvora, pisanju o stvarnim l...
više
ivan tokin moja duša je od limuna laguna knjige Ivan Tokin: Moja duša je od limuna
15.07.2024.
Pisac Ivan Tokin objavio je reizdanje bestselera „Najnormalniji čovek na svetu“, zbog čega ga u prethodnim nedeljama „cimaju“ za intervju. Stefan Tošović je s Tokinom „trošio“ jedan lagani razgov...
više
o zbirci ukrštene reči stihovanje usamljenog hodača laguna knjige O zbirci „Ukrštene reči”: Stihovanje usamljenog hodača
15.07.2024.
Rokenrol pesnici: zanimljiva i, nažalost, nekako još neodređena, nerado priznata kategorija. Šta ih čini, po čemu ih prepoznajemo? Da li njihovi stihovi odvojeni od muzike deluju osakaćeno, bez snage ...
više
prikaz knjige persijanci prva supersila drevnoga sveta laguna knjige Prikaz knjige „Persijanci“: Prva supersila drevnoga sveta
15.07.2024.
Ako ste pratili trenutno aktuelnu Netfliksovu doku-seriju „Aleksandar Veliki: Rađanje boga“, verovatno ste kao jednog od stručnih naratora zapazili izvrsnog velškog profesora Lojda Levelina-Džounsa ka...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.