Laguna - Bukmarker - Heder Moris o Magdi, Liviji i Cibi, o životima tri sestre - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Heder Moris o Magdi, Liviji i Cibi, o životima tri sestre

Zanima vas priča koja se krije iza nastanka romana „Tri sestre“? Heder Moris odgovara na pitanja o knjizi i Magdinom, Livijinom i Cibinom životu. Nastavite sa čitanjem kako biste saznali sve odgovore koji su vas ikada zanimali.



O čemu govori ovaj roman?

Roman „Tri sestre“ govori o zadivljujućoj snazi duha, i nadam se da će zaokupiti pažnju čitalaca širom sveta; to je svedočanstvo o povezanosti i sestrinskoj ljubavi.

Godine 1942. Cibi, Magda i Livija imale su 19, 17 i 15 godina, kada je Liviji naređeno da napusti svoj dom u Slovačkoj da bi „radila za Nemce“. Cibi je insistirala da ode sa Livijom, i njih dve su poslate u pakao Aušvica dok se Magda krila. Godine 1944. Magda je zarobljena i njih tri su se ponovo našle na okupu u Aušvicu, a kako se rat okrenuo protiv nacista, poslate su na marš smrti. Imale su tako malo, pretrpele ogromnu brutalnost, ali zajedno su bile jake i pronašle su put kući. Ove odlučne mlade žene, koje su toliko toga preživele, emigrirale su u Izrael. Tamo su radile, napredovale, zaljubile se, dobile decu i unuke, i uvek su bile zajedno.

Zašto ste hteli da ispričate ovu priču?

Sestre su poznavale Gitu, koja je poreklom iz njihovog rodnog grada u Slovačkoj, i bile su s njom i Lalijem u Aušvicu, tako da je njihova porodica direktno kontaktirala sa mnom.

Oded Ravek, sin najmlađe sestre Livije, kupio je primerak „Tetovažera iz Aušvica“ na aerodromu i pročitao ga tokom leta iz Kanade za Izrael, gde živi njegova majka. Dao je majci ovu knjigu kada je sleteo i ona je odmah rekla: „To je Gitina priča. Bile smo zajedno u Aušvicu – išla sam u školu sa Gitom. Oded je kontaktirao sa mnom preko Fejsbuka, objašnjavajući da njegova devedesetogodišnja majka želi da me upozna! Ona i njena sestra Magda su žive i zdrave. Njihova najstarija sestra Cibi umrla je 2014. godine.

U to vreme sam radila na promociji knjige „Cilkino putovanje“ u Južnoj Africi i umesto da se vratim kući u Melburn, uskočila sam u avion za Izrael da se sastanem sa Livijom i Magdom i njihovim porodicama. Provela sam nedelju dana s ovim izuzetnim ženama i saznala njihovu priču o preživljavanju, nadi i novom početku; upravo onakvu vrstu priče koja mene privlači, onu koja će čitaocima pružiti tračak nade u ovim mračnim vremenima.

Šta njihova porodica misli o svemu ovome?

Bila sam počastvovana što mi je ova porodica ispričala svoju priču i dozvolila mi da je uobličim u roman „Tri sestre“. Dve sestre su žive i dan-danas, žive u Izraelu, okružene porodicom i prijateljima. Provela sam izvesno vreme sa Livijom i Magdom, i redovno sam u kontaktu sa članovima njihove šire porodice. Postoji video-snimak Livije, Magde i mene kako razgovaramo o tome šta se dogodilo, nekoliko prelepih zajedničkih fotografija i još nekoliko fotografija iz njihovih porodičnih foto-albuma.



Zašto ste napisali još jedan roman, a ne istorijsku knjigu?

Ja sam pisac beletristike, a ne istoričar. Odlučila sam da napišem Lalijevu priču u vidu fikcije, jer mi je to omogućilo da udahnem život pričama koje mi je ispričao ovaj čovek, koji mi je postao prijatelj, i da zamislim šta su on, Gita i ostali doživeli. Odlučila sam da sa sestrama radim na isti način. Postoje divne istorijske knjige iz kojih čitaoci mogu da saznaju nešto više o Holokaustu. Nadam se da će moji romani ispričati nešto o ovim vremenima kroz perspektivu pojedinačnih likova i nadam se da je ovo način da te priče približim što većem broju ljudi.

Kako su tekla Vaša istraživanja?

Porodica je direktno kontaktirala sa mnom i provela sam dosta vremena sa sestrama razgovarajući o onome šta im se dogodilo. Mnogo sam čitala o slovačkim Jevrejima, kako zbog ove knjige, tako i zbog mojih prethodnih romana. Dobila sam transkribovane snimke Šoa svedočenja Cibi i Livije (Magda nije napravila nijedan), kao i one Samjuela Raveka, Livijinog pokojnog muža, koji je takođe preživeo logor.

Planiram da otputujem u Slovačku i posetim porodičnu arhivu i vidim kuću u kojoj su sestre odrasle, ali ukoliko to nije moguće, radiću sa svojim istraživačkim timom u Slovačkoj kako bih to ostvarila. Posetila sam njihovu porodicu u Izraelu i nadam se da ću to ponoviti. Takođe sam se srela sa Livijinim sinom u Kanadi. Knjigu će čitati i stručnjaci za Holokaust, stvaranje Izraela i jevrejsku dijasporu.

Sve u knjizi je potvrđeno kroz direktna svedočenja sestara, njihova Šoa svedočenja.

Da li postoje neke fotografije sestara?

Da, postoje. Postoje fotografije na kojima smo i sestre i ja, video-snimci na kojima smo zajedno, kao i fotografije iz njihovog porodičnog albuma.

Šta Vas dalje očekuje?

Radi se na adaptaciji „Tetovažera iz Aušvica“ i za film i za televiziju. Nadam se da ću ove i naredne godine putovati svetom, širiti interesovanje za ovu izuzetnu priču i sresti se sa svojim divnim čitaocima, koji su mi mnogo nedostajali.

Autor: Heder Moris
Izvor: heathermorrisauthor.com
Prevod: Kristijan Vekonj


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
selimiru raduloviću uručena nagrada meša selimović  laguna knjige Selimiru Raduloviću uručena nagrada „Meša Selimović“
16.04.2024.
U utorak 16. aprila na Kosančićevom vencu u Beogradu, na mestu nekadašnje Narodne biblioteke, pesniku Selimiru Raduloviću svečano je uručena prestižna nagrada „Meša Selimović“ za pesničku zbirku „Zapi...
više
to blurb or not to blurb nije sve amazing, surprising i breathtaking ili  laguna knjige To blurb or not to blurb: Nije sve amazing, surprising i breathtaking... ili?
16.04.2024.
U moru fenomenalne, sjajne, spektakularne i književnosti koja oduzima dah, postavlja se pitanje: to blurb or not to blurb? Prenosimo vam sjajan tekst koji je objavljen na hrvatskom književnom prortalu...
više
20 popusta za predavanje huana pabla eskobara laguna knjige 20% popusta za predavanje Huana Pabla Eskobara
16.04.2024.
Huan Pablo Eskobar, autor knjige „Moj otac Pablo Eskobar“, poznat i pod imenom Sebastijan Marokin, predavač, pisac, arhitekta, dizajner i sin ozloglašenog Pabla Eskobara, u četvrtak 9. maja u MTS dvor...
više
promocija romana moja ljubav nikola tesla u rumi laguna knjige Promocija romana „Moja ljubav Nikola Tesla“ u Rumi
16.04.2024.
U Gradskoj biblioteci „Atanasije Stojković“ u Rumi, u sredu 17. aprila od 18 sati, biće predstavljen roman Ane Atanasković „Moja ljubav Nikola Tesla“. A već narednog dana, 18. aprila, takođe od 18 sat...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.