Laguna - Bukmarker - Grečen Entoni: Bibliotekari i knjižari su moji superheroji - Knjige o kojima se priča
Obaveštenje o radnom vremenu knjižara za praznike »
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Grečen Entoni: Bibliotekari i knjižari su moji superheroji

Sve što vam je potrebno da preobratite knjigomrsca jeste samo jedna prava knjiga... Tako je barem mislio Eliot, voljeni suvlasnik knjižare Iznad duge, pre svoje prerane smrti. On je uvek imao savršene preporuke za samozvane knjigomrsce. Sada je njegova ožalošćena poslovna partnerka Irma pristala da proda ušuškanu knjižaru građevinskim investitorima. Ali ostali neće tako lako dići ruke od knjižare, makar ne bez borbe. Pomalo čudan trio zaverenika će se udružiti da sačuva knjižaru, pa makar morali da se posluže ogovaranjem, sitnim sabotažama i zabadanjem nosa u tuđe poslove. Prepun humora, porodičnih spletki i stvarnih preporuka za čitanje, „Književni klub knjigomrzaca“ je idealna knjiga za dobro raspoloženje. Grečen Entoni, autorka ovog romana, popunjava zabavan upitnik.

Foto: Brian Hartz

Autor koji me inspiriše: Fredrik Bakman.

Omiljeno mesto za čitanje: Na tremu, po podne, dok duva blagi povetarac, a mene ne čekaju nikakve obaveze.

Lik iz knjige sa kojim bih volela da se zaglavim u liftu: Stefani Plam iz serijala Dženet Ivanovič. Ona je sluđenija od mene, tako da ne bih bila zastrašena, a ima dosta zanimljivih priča koje bi mogla sa mnom da podeli. To, naravno, podrazumeva da nismo u liftu sa nekom osobom koja ponovo pokušava da je ubije. Nisam sigurna kako je ova žena preživela dvadeset i nešto knjiga.

Trenutak kada sam znala da želim da postanem pisac: Oduvek sam znala. Ali trenutak kada sam ozbiljno počela da se bavim pisanjem bio je nakon što sam otpuštena sa poslednjeg velikog korporativnog posla. Osvrnula sam se na sve što sam radila u svojoj karijeri i shvatila da su jedini ciljevi koji su mi preostali bili oni koji se tiču pisanja. Zato sam se posvetila njihovom ostvarivanju. I još uvek na njima radim.

Tvrdi povez, meki povez, e-knjiga ili audio-knjiga: Sve navedeno.

Poslednja knjiga koju sam pročitala: Home or Away autorke Ketlin Vest.

Papir&olovka ili kompjuter: Papir i olovka dok smišljam ideje i vodim dnevnik. Kompjuter za zaplet, pisanje i korekcije.

Lik iz knjige za koga mislim da bi mi bio najbolji prijatelj: Idži Tredgud iz romana Fried Green Tomatoes at the Whistle Stop Cafe koji je napisala Fani Fleg. Ona je zabavna i može da pročita ljude. Sa druge strane, moji najbolji prijatelji su neverovatno strpljivi i lojalni, tako da bi možda bilo realnije da bih se sprijateljila sa Idžinom strpljivom i odanom najboljom prijateljicom Rut.

Da nisam spisateljica, bila bih: Svakoga dana imam novu ideju, posebno kada pisanje postane problematično. Tih dana ću učiniti sve da pobegnem od pisanja. Nedavno sam se zapitala da li sam previše stara da se upišem u školu za medicinske sestre. Pitam se da li bi posao dostavljača predstavljao vid dobre vežbe za telo. Šta je potrebno da bi se otvorila prodavnica slatkiša?

Istina je da sam radila sam mnogo različitih poslova. Predavala sam različite predmete na univerzitetu, bila sam konsultantkinja za menadžment, vodila odeljenja za korporativnu komunikaciju, radila u marketinškoj agenciji.

Jedino nikada nisam odbacila mogućnost da budem mama. (Uglavnom zato što zaista uživam sa svojom decom, ali i zato što ne mogu.)



Omiljena decenija u istoriji mode: Kraj 80-ih. Slobodno zadržite svoju drečavu čipku u Madoninom fazonu iz prve polovine 80-ih, meni su dovoljni par širokih farmerki i majica sa nekog koncerta!

Mesto na koje bih najviše volela da otputujem: Safari u Africi. Jednog dana će se ostvariti...

Piće koje uvek pijem: U zavisnosti od raspoloženja, ili Menhetn sa burbonom ili „prljavi“ votka martini, sa dve masline. U svom poslednjem romanu sam pisala o koktelu Menhetn sa šljivama koji pravi jedan moj bliski prijatelj. On sâm konzervira šljive i ostavlja koktel da odleži u hrastovom buretu. To je prosto fantastično piće, ali ne možete da ga naručite nigde osim u Majklovoj kući.

Omiljeni umetnik: Verujem da je komedija vid umetnosti, i samim tim je moja omiljena umetnica komičarka Ketrin O’Hara. Ona je pretalentovana. Osim toga, ona je Kanađanka, a mi koji živimo u Minesoti imamo čudnu sinergiju sa svojim susedima na severu. Uvek kažem da, ukoliko ikada budu ekranizovali moj roman Evergreen Tidings from the Baumgartners, želim da ona igra ženu-majku-kraljicu Vajolet.

Broj jedan na mojoj listi poslednjih želja: Kad god upoznam neke nove ljude i oni saznaju da sam romanopisac, obavezno me pitaju da li sam napisala nešto za šta su oni čuli. Zar ne bi bilo sjajno da možete da im kažete: „Da!“ Ali pošto to ne mogu da kontrolišem, nastaviću da stvaram likove koje volim i sa kojima će se, nadam se, čitaoci povezati.

Nešto što biste želeli da dodate: Najbolji deo tokom pisanja „Književnog kluba knjigomrzaca“ bilo je konsultovanje sa pravim bibliotekarima i knjižarima koji su uticali i na moj čitalački ukus i na moju karijeru. Ova knjiga ne bi nastala bez njihovog doprinosa, niti bih bila spisateljica kakva danas jesam bez njihovog uticaja. Oni su za mene superheroji i zaslužuju svu zahvalnost ovog sveta.

Izvor: hastybooklist.com
Prevod: Kristijan Vekonj


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
obaveštenje o radnom vremenu delfi knjižara i isporuci pošiljaka tokom predstojećih praznika laguna knjige Obaveštenje o radnom vremenu Delfi knjižara i isporuci pošiljaka tokom predstojećih praznika
29.04.2024.
Obaveštavamo vas da od 1. do 6. maja nećemo vršiti obradu i slanje porudžbina, već prvog sledećeg radnog dana. Porudžbine napravljene od 7. maja biće obrađivane po redovnoj proceduri i važiće standard...
više
francuski akademik andrej makin gost 111 laguninog književnog kluba laguna knjige Francuski akademik Andrej Makin gost 111. Laguninog književnog kluba
30.04.2024.
Nova tribina Laguninog književnog kluba biće održana u petak, 10. maja. Specijalni gost našeg druženja biće ugledni svetski pisac i francuski akademik Andrej Makin koji će od 17 sati potpisivati svoje...
više
5 književnih preporuka šta smo čitali u aprilu 2024 godine laguna knjige 5 književnih preporuka: Šta smo čitali u aprilu 2024. godine
30.04.2024.
Danas vam preporučujemo pet knjiga koje su objavljene tokom aprila, a koje prosto morate imati na svom radaru! Ovi naslovi su sve što vam je potrebno da osvežite svoju biblioteku, bilo da ste ljubitel...
više
knjiga meseca đavo u belom gradu  laguna knjige Knjiga meseca – „Đavo u Belom gradu“
30.04.2024.
Za ljubitelje knjige Laguna uvek ima dobre vesti! Svakog meseca jedan od aktuelnijih naslova proglašavamo za Knjigu meseca. To znači da će od 1. do 31. maja Knjiga meseca moći da se kupi na specijalno...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.