Laguna - Bukmarker - Grand hotel Evropa: Turista ante portas! - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Grand hotel Evropa: Turista ante portas!

Holandski književnik Ilja Leonard Fejfer u svom romanu „Grand hotel Evropa“ pokušava da dođe do odgovora da li je cela Evropa postala svojevrstan muzej za turiste sa drugih kontinenata.

Čini se da više ništa ne može da zaustavi masovni turizam. Čak je dvogodišnja pandemija samo za trenutak stopirala putovanja jer, već ovog leta, haos na evropskim aerodromima pokazuje da se trend putovanja nastavlja nesmanjenom žestinom.

Živimo u svetu koji je, zahvaljujući modernim tehnologijama i prevoznim sredstvima, sve manji i sve bliži. Rast životnog standarda i nove ekonomske sile u nekada marginalizovanim delovima planete omogućile su porast broja onih koji sebi mogu i žele da priušte turistička putovanja.

Dok su, u osvit turizma, ovakvi poduhvati prvo bili dostupni samo najbogatijim stanovnicima Evrope, a nešto docnije i evropskoj srednjoj klasi, danas je i sama Evropa na mapi svakog turiste iz Azije, Australije ili Amerike.

Specifičnost Evrope je što je ona svojevrstan muzej u koji turisti jedva čekaju da zakorače. Stara Evropa, nekada obezbeđena zidovima siromaštva drugih kontinenata, sada je postala stecište novih putnika koji žele da je otkriju.

Nisu samo umetničke slike klasičnih majstora, skulpture, stare tvrđave, zamkovi i drevne ruševine postali eksponati, već su to i sami gradovi. Za putnike sa drugih kontinenata gradovi poput Amsterdama i Venecije su sami po sebi turističke atrakcije, poput svojevrsnih Diznilenda.

Sa druge strane, evropski turisti u egzotičnim krajevima traže neka nova iskustva. Svako se okupao u reci Gang, hranio makaki majmune pokraj drevnih indijskih hramova, slikao kraj Tadž Mahala… Akropolj, Koloseum u Rimu, egipatske piramide odavno više ne mogu da zadovolje prosečnog evropskog turistu koji uvek želi nešto egzotičnije, nešto ekskluzivnije, nešto originalno i jedinstveno. A jurnjava za što većim brojem lajkova i fejvova na društvenim mrežama čini ovu borbu naročito uzbudljivom.

Savremeni turizam našao se u fokusu nove knjige holandskog pesnika i romanopisca Ilje Leonarda Fejfera Grand hotel Evropa koji je, u prevodu Mile Vojinović, objavila izdavačka kuća Laguna.

Nakon raskida veze sa prelepom istoričarkom umetnosti i ljubavlju njegovog života, glavni junak se povlači u nekada slavni, a danas oronuli Grand hotel Evropa koji neodoljivo podseća na Hotel Grand Budapest, „junaka“ istoimenog filma Vesa Andersona. Inače, pravi hotel ovog imena nalazi se u Pragu.

I dok naš junak odmotava klupko događaja kako bi shvatio šta se to desilo sa njegovom ljubavnom vezom, ekscentrični gosti hotela i oni zaposleni u njemu imaju neku sasvim svoju agendu.

Kroz ljubavnu priču i mitsku potragu za izgubljenom Karavađovom slikom pripovedač pokušava da nam naslika Evropu koja se nalazi pod naletom turista. Fenomen masovnog turizma, njegov uticaj na lokalne zajednice i mesta koje naš junak i njegova devojka obilaze, kao i budućnost turizma, nalaze se u fokusu ove knjige.

U pitanju je izuzetno lepo i zanimljivo napisana knjiga koja pleni svojim sadržajem. Možda je jedini problem velika pristrasnost i isključivost samog autora koji je, zauzeo tačno određenu stranu i stav, i odbija da „sasluša“ suprotne argumente ili da im dâ priliku da budu iskazani.

Grand Hotel Evropa je istovremeno i avanturistički roman sa elementima misterije, i ljubavna priča i svojevrsna zbirka eseja i novinskih tekstova o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti turizma koji svi zajedno, u savršenim proporcijama, odlično funkcionišu kao celina i drže pažnju do samog kraja.

Autor: Milan Aranđelović
Izvor: bookvar.rs


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više
infuzija čoveku koji posustaje predstavljene canetove ukrštene reči  laguna knjige Infuzija čoveku koji posustaje – predstavljene Canetove „Ukrštene reči“
27.03.2024.
Da je poezija u modi potvrdila je promocija prve poetske zbirke Zorana Kostića Caneta „Ukrštene reči“, koja je održana u Velikoj sali SKC-a 26. marta. Pored autora, učestvovale su književnica Ivana Di...
više
e l džejms o gospođi i slobodi stvaranja držite se svog stava laguna knjige E L Džejms o „Gospođi“ i slobodi stvaranja: Držite se svog stava
27.03.2024.
Bestseler autorka E L Džejms je u ekskluzivnom razgovoru za Bukmarker povodom novog romana „Gospođa“ pružila intiman uvid u svoje stvaralaštvo, inspiraciju i proces kreiranja ljubavnih svetova koji os...
više
saša savić knjigu sam pisao šest godina u noc ima kad sam imao vremena laguna knjige Saša Savić: Knjigu sam pisao šest godina u noćima kad sam imao vremena
27.03.2024.
Saša, izbeglica iz Sarajeva, jedva preživljava u Pragu 1992. kao prodavac košulja na pijaci sve dok ne sretne Bobana, svog daljeg rođaka, „veselog Bosanca“ iz predratnih viceva, koji se bavi prodajom ...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.