Laguna - Bukmarker - Goran Petrović je Kraljevo - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Goran Petrović je Kraljevo

Goran Petrović je prošle nedelje, 7. februara, bio gost Kraljeva. Lep izveštaj sa tog literarnog druženja objavljen je u listu „Danas“, i prenosimo ga u celosti.

Bilo je lepo biti večeras u Kraljevu u prepunoj Svečanoj Sali Skupštine grada, sa posetiocima koji su ostavši bez mesta strpljivo stajali više od sat vremena došavši da čuju i vide svog sugrađanina, književnika Gorana Petrovića.

Prihvativši na samom početku, sasvim očekivano, predlog Miloša Milišića,voditelja književnog serijala „Knjiga u centru“ koga organizuje Kulturni centar „Ribnica“ da razgovor bude na „per tu“ Goran Petrović kao da je stavio do znanja da dugačije i ne bi bilo prirodno u njegovom Kraljevu.

A o značaju njegovog rodnog grada, godina odrastanja i školovanja, prvih životnih iskustava, prve stvaralačke afirmacije i uticaja svega toga na njegov rad nadahnuto je govorio u daljem toku razgovora iskazavši neobičnu otvorenost i spremnost, jednog živog klasika naše književnosti, da sa prisutnima podeli svoje dileme i svoja najintimnija osećanja koja ima tokom rada na nekom svom delu.

Iskrenost takvog svedočenja verovatno je i onim najsumnjičavijim bar unekoliko dočarala svu tegobu i težinu stvaralačkog procesa kroz koji književnik prolazi pre nego stavi poslednju tačku u svojoj pripovetci ili romanu svejedno.

Uverljivosti Goranovog svedočenja svakako je doprinela i brojna publika koju su mahom činili pripadnici onih generacija koje su Kraljevo „delile“ sa Goranom svakodnevno, do pre desetak godina, do kada je on živeo i radio u gradu na Ibru, a koja je tek po kojim glasno iskazanim zvukom reagovala na, recimo, njegovo čitanje kratkih priča u kojima je opisivao njima znane predele i ljude.

I kad smo već kod publike recimo da je tu bio i za ovakve događaje, iznenađujuće veliki broj mladih Kraljevčana. Eto još jedne potvrde da je kako to i sam reče Goran Petrović, oslikavajući statuse kroz koji prolazi jedna stvaralac, priznanje i prihvatanje u svom rodnom gradu nešto najuzvišenije i najznačajnije što jedan čovek može, za svoj rad dobiti za života.

Jeste Goran Petrović jedan od najnagrađivanijih i najprevođenijih srpskih pisaca u poslednje dve decenije, jeste mu nedavno u Andrićgradu u Višegradu za životno delo uručena nagrada „Ivo Andrić“ posle već dobijenih svih , drugih domaćih kniževnih nagrada poput recimo Vitalove i NIN-ove nagrade, jesu mu dela do sada objavljena u 119 izdanja, kako na srpskom jeziku, tako i na jezicima širom sveta, ali videlo se i večeras, da mu živa i neposredna veza sa Kraljevom i Kraljevčanima jednako znači.

Baš kao što njegovo delo i on sam znače Kraljevu koga je Goran Petrović stavio na mapu svetske kžnjiževnosti za sva vremena kao rodni grad i važno izvorište svog stvaralačkog nadahnuća.
 
Autor: Z. Nikolić
Izvor: Danas


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
megi o farel maštovito oživljavanje istorije laguna knjige Megi O’Farel: Maštovito oživljavanje istorije
15.07.2024.
Autorka bestselera i dobitnica brojnih prestižnih književnih priznanja Megi O’Farel govori nam o inspiraciji za svoj roman „Portret jednog braka“, istraživanju istorijskih izvora, pisanju o stvarnim l...
više
ivan tokin moja duša je od limuna laguna knjige Ivan Tokin: Moja duša je od limuna
15.07.2024.
Pisac Ivan Tokin objavio je reizdanje bestselera „Najnormalniji čovek na svetu“, zbog čega ga u prethodnim nedeljama „cimaju“ za intervju. Stefan Tošović je s Tokinom „trošio“ jedan lagani razgov...
više
o zbirci ukrštene reči stihovanje usamljenog hodača laguna knjige O zbirci „Ukrštene reči”: Stihovanje usamljenog hodača
15.07.2024.
Rokenrol pesnici: zanimljiva i, nažalost, nekako još neodređena, nerado priznata kategorija. Šta ih čini, po čemu ih prepoznajemo? Da li njihovi stihovi odvojeni od muzike deluju osakaćeno, bez snage ...
više
prikaz knjige persijanci prva supersila drevnoga sveta laguna knjige Prikaz knjige „Persijanci“: Prva supersila drevnoga sveta
15.07.2024.
Ako ste pratili trenutno aktuelnu Netfliksovu doku-seriju „Aleksandar Veliki: Rađanje boga“, verovatno ste kao jednog od stručnih naratora zapazili izvrsnog velškog profesora Lojda Levelina-Džounsa ka...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.