Laguna - Bukmarker - Goran Petrović je Kraljevo - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Goran Petrović je Kraljevo

Goran Petrović je prošle nedelje, 7. februara, bio gost Kraljeva. Lep izveštaj sa tog literarnog druženja objavljen je u listu „Danas“, i prenosimo ga u celosti.

Bilo je lepo biti večeras u Kraljevu u prepunoj Svečanoj Sali Skupštine grada, sa posetiocima koji su ostavši bez mesta strpljivo stajali više od sat vremena došavši da čuju i vide svog sugrađanina, književnika Gorana Petrovića.

Prihvativši na samom početku, sasvim očekivano, predlog Miloša Milišića,voditelja književnog serijala „Knjiga u centru“ koga organizuje Kulturni centar „Ribnica“ da razgovor bude na „per tu“ Goran Petrović kao da je stavio do znanja da dugačije i ne bi bilo prirodno u njegovom Kraljevu.

A o značaju njegovog rodnog grada, godina odrastanja i školovanja, prvih životnih iskustava, prve stvaralačke afirmacije i uticaja svega toga na njegov rad nadahnuto je govorio u daljem toku razgovora iskazavši neobičnu otvorenost i spremnost, jednog živog klasika naše književnosti, da sa prisutnima podeli svoje dileme i svoja najintimnija osećanja koja ima tokom rada na nekom svom delu.

Iskrenost takvog svedočenja verovatno je i onim najsumnjičavijim bar unekoliko dočarala svu tegobu i težinu stvaralačkog procesa kroz koji književnik prolazi pre nego stavi poslednju tačku u svojoj pripovetci ili romanu svejedno.

Uverljivosti Goranovog svedočenja svakako je doprinela i brojna publika koju su mahom činili pripadnici onih generacija koje su Kraljevo „delile“ sa Goranom svakodnevno, do pre desetak godina, do kada je on živeo i radio u gradu na Ibru, a koja je tek po kojim glasno iskazanim zvukom reagovala na, recimo, njegovo čitanje kratkih priča u kojima je opisivao njima znane predele i ljude.

I kad smo već kod publike recimo da je tu bio i za ovakve događaje, iznenađujuće veliki broj mladih Kraljevčana. Eto još jedne potvrde da je kako to i sam reče Goran Petrović, oslikavajući statuse kroz koji prolazi jedna stvaralac, priznanje i prihvatanje u svom rodnom gradu nešto najuzvišenije i najznačajnije što jedan čovek može, za svoj rad dobiti za života.

Jeste Goran Petrović jedan od najnagrađivanijih i najprevođenijih srpskih pisaca u poslednje dve decenije, jeste mu nedavno u Andrićgradu u Višegradu za životno delo uručena nagrada „Ivo Andrić“ posle već dobijenih svih , drugih domaćih kniževnih nagrada poput recimo Vitalove i NIN-ove nagrade, jesu mu dela do sada objavljena u 119 izdanja, kako na srpskom jeziku, tako i na jezicima širom sveta, ali videlo se i večeras, da mu živa i neposredna veza sa Kraljevom i Kraljevčanima jednako znači.

Baš kao što njegovo delo i on sam znače Kraljevu koga je Goran Petrović stavio na mapu svetske kžnjiževnosti za sva vremena kao rodni grad i važno izvorište svog stvaralačkog nadahnuća.
 
Autor: Z. Nikolić
Izvor: Danas


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
omiljena akcija knjigoljubaca 3 za 999 od 7 do 26 maja  laguna knjige Omiljena akcija knjigoljubaca: „3 za 999“ od 7. do 26. maja!
26.04.2024.
Akcija koju najviše volite i uvek željno iščekujete, jer su tamo najbolji naslovi iz naše ponude – „3 za 999“ počinje 7. i traje do 26. maja 2024. godine, u svim Delfi knjižarama, kao i na sajtovima l...
više
laguna donirala važan uređaj institutu za majku i dete laguna knjige Laguna donirala važan uređaj Institutu za majku i dete
25.04.2024.
Jedna od važnih aktivnosti Lagune u prošloj godini, koja je bila u znaku obeležavanja četvrt veka postojanja, jeste odluka da sredstva namenjena proslavi jubileja preusmerimo u humanitarne svrhe. ...
više
uskoro na brodvej stiže i mjuzikl suludo bogati azijci video  laguna knjige Uskoro na Brodvej stiže i mjuzikl „Suludo bogati Azijci“ [video]
26.04.2024.
Popularni knjiško-filmski serijal se adaptira u mjuzikl na Brodveju. Džon M. Ču će biti zadužen za režiju muzičko-scenske adaptacije „Suludo bogatih Azijaca“. Za potrebe mjuzikla (u produk...
više
dženi kolgan božićna knjižara i čari škotskog duha laguna knjige Dženi Kolgan: „Božićna knjižara“ i čari škotskog duha
26.04.2024.
Škotska spisateljica Dženi Kolgan u razgovoru za Politiku otkriva čaroliju koja se krije iza njenog najnovijeg romana „Božićna knjižara“. Praznična knjiga škotske spisateljice Dženi Kolgan „Bož...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.