Laguna - Bukmarker - Evo ko je ubica! Prikaz romana „Žena s drugog kata“ Jurice Pavičića - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Evo ko je ubica! Prikaz romana „Žena s drugog kata“ Jurice Pavičića

Da li nešto može biti uzbudljivije od detektivskog romana u kome maltene do samog kraja ne znamo ko je krivac?

Može – roman u kome već na prvoj stranici znamo ko je krivac.

A još je uzbudljivije i šokantnije kad je ta krivica – ubistvo.

Jurica Pavičić nije prvi pisac koji je roman zasnovao na tom principu, ali i pored brojnih uzora i ranijih primera kako se ovakvo delo koncipira, ipak se u slučaju Pavičićevog romana „Žena s drugog kata“ nedvosmisleno oseća autorova originalnost i njegov lični pečat.

Naravno, da bi delo bilo zanimljivo i uzbudljivo, ne može se sve najedanput predočiti i otkriti čitaocima, nešto mora ostati i za docnija poglavlja, a na kraju krajeva, u tome i jeste ključ za privlačenje čitaočeve pažnje i za stvaranje njegove potrebe da ne ispusti knjigu iz ruke dok ne pročita i poslednju stranicu.

I kao što to često biva sa detektivskim romanima, čitalac najviše razmišlja i rekonstruiše radnju tek kad zaklopi korice, neretko se i vrativši na pojedina poglavlja ne bi li iznova pročitao ono što mu prvom prilikom nije ni delovalo kao bitno u razvoju zapleta.

Iako je na samom početku nedvosmisleno rekao čitaocima da je njegova junakinja Bruna osvedočeni ubica, Pavičić je samu radnju ipak formalno zasnovao na principu detektivskog romana, samo što se u ovom slučaju ne razotkriva postepeno izvršilac zločina, nego motiv i način na koji je zločin izvršen.

I ništa nije manje uzbudljivije što znamo ubicu a ne znamo kako je to postao nego što bi bilo uzbudljivo da situacija obrnuta, odnosno da znamo koji je bio ishod zločina a da ne znamo ime ubice.

Dešava se da zlonamerni čitaoci detektivskih romana svojeručno ispod naslova napišu ko je ubica i da tako degradiranu knjigu vrate u biblioteku – verujući da su time uskratili užitak svim budućim čitaocima.

Međutim, sve i kad bi neko hteo tako da postupi sa Pavičićevim romanom, ne bi time mnogo postigao, jer ubica je dobro poznat čitaocima već na početku, a za ispisivanje motiva zločina trebalo bi više od jedne stranice.

Stoga je i naslov ovog prikaza jedna mala šala i poigravanje sa klikabilnošću, jer otkrivanje imena zločinca nije u ovom slučaju nikakav spojler – naprotiv, baš se u tom saznanju krije suština romana, tim pre što su sve ovo dosad bile puke formalnosti, kao što je i fabula zasnovana na detektivskim zapletima takođe jedna formalnost, a suština nije toliko u samom zločinu, već u onome što mu je prethodilo, pri čemu se naročito misli na sve one životne detalje koji naizgled deluju nebitno i za koje se misli da ne ostavljaju nikakvog traga na dušu i ponašanje osobe koja ih proživljava.

Iako sve vreme zadržava nepristrasnost i nikada ne staje na stranu ubice, Pavičić kao pripovedač toliko prodire u podsvest svoje junakinje da ćemo neretko pomisliti kako je pripovedanje u prvom licu, i to upravo iz ugla same Brune, koja je svojim postupkom pokazala na koliko se pogrešan način borila za svoje pravo da ne ostane zauvek u senci onih što obitavaju na prvom spratu.

Tako je Pavičić uspeo da istovremeno izazove kod čitalaca simpatije za svoju junakinju, ali i da na njenom primeru pokaže da se sa drugog sprata ne može zlodelima stići do prvog, nego da se time zapravo gubi cela kuća.

I zato je „Žena s drugog kata“ mnogo više od kriminalistike i zločina kao pojma – ovo je priča o trovanju mržnjom, ali i o isceljenju, tako da čitalac prolazi zajedno sa Pavičićevom junakinjom Brunom celokupni put katarze, pa će se na kraju toliko sroditi sa njom da će sigurno poželeti da ona i ne bude ubica – a možda će tom svom osećaju i poverovati.

Autor: Dušan Milijić


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
predstavljena pesnička zbirka u lavirintu  laguna knjige Predstavljena pesnička zbirka „U lavirintu“
19.04.2024.
Nova zbirka poezije Igora Mirovića predstavljena je 18. aprila u kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC.   Pored autora, o knjizi su govorili prof. dr Zoran Đerić i prof. dr Aleksandar Je...
više
ema jarlet o orionu i mraku slikovnice i večernje nebo su oduvek bili deo mog života laguna knjige Ema Jarlet o „Orionu i Mraku“: Slikovnice i večernje nebo su oduvek bili deo mog života
19.04.2024.
Autorka hita „Orion i Mrak“ Ema Jarlet otkriva svoju opsesiju mrakom, kako nastaju priče i junaci koje ilustruje i u kome je pronašla inspiraciju za svoje čarobne slikovnice koje nakon objavljivanja n...
više
rastislav durman o novoj knjizi ona bića koja nisu sića  laguna knjige Rastislav Durman o novoj knjizi „Ona bića koja nisu sića“
19.04.2024.
„Ona bića koja nisu sića“ nova je knjiga evropskih bajki koju je priredio novosadski autor Rastislav Durman. Pisac za decu i odrasle poslednjih godina posvetio se prikupljanju bajki sa svih evropskih ...
više
prikaz knjige vladalac nikola makijavelija uputstvo za rukovanje državom laguna knjige Prikaz knjige „Vladalac“ Nikola Makijavelija: Uputstvo za rukovanje državom
19.04.2024.
„Ne zna se ko pije, a ko plaća“ najbolji je iskaz o situaciji u renesansnoj Italiji. U svakom njenom kutku sram, zločin i samovlašće bili su deviza. Zločin? Stvar službene dužnosti. Ubistvo? Oblik dru...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.