Laguna - Bukmarker - E, zabole me što je sve sje*ano i ostale psovke - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

E, zabole me što je sve sje*ano i ostale psovke

Da li ste primetili trend koji kruži svetom poslednjih nekoliko godina? Promenio se način na koji se autori knjiga iz oblasti popularne nauke obraćaju čitaocima. Ili su samo njihove knjige objavljene bez cenzure urednika? Moja teorija je da su autori konačno rešili da ne uvijaju u oblande ono što žele da prenesu čitaocima. Njihove psovke krase naslove i stranice knjiga da bi privukle pažnju na važne teme u društvu. Ne dajte da vas zavaraju duhoviti naslovi, ove knjige zaista mogu da vam pomognu da svoje probleme sagledate iz drugog ugla i da naučite ponešto o čovečanstvu i greškama koje su dovele do sveopšteg stanja haosa u kojem se nalazimo.



E, zabole me – Mark Manson

Od Bukovskog, preko Bude do Šekspira, Manson nam prenosi deliće filozofija iz svih društvenih slojeva ‒ o sreći, uspehu i svemu onome što čini dobar život. Neki od pojmova će vam već biti poznati (kao ideja o hedonističkom pristupu životu), dok će vam drugi, bez sumnje, biti potpuno novi (povratna sprega iz pakla; Panda Koji Donosi Razočaranje). Pišući iskrenim i neposrednim stilom, kao u razgovoru jedan na jedan, Manson nudi praktične predloge kako da preokrenete vaša razmišljanja i maksimalno uvećate svoj potencijal. On smatra da je odbijanje dobro, da je privilegovanost loša i da ne treba da mislite da ste posebni. Smatra da je poniznost jedna od vrlina kojoj treba težiti i da je produžetak svesti o sopstvenom neznanju. Takođe, zadovoljstvo samo po sebi ne sme biti jedan od životnih prioriteta. Biće to jedan propratni efekat življenja pravih vrednosti. Ako stalno jurite za zadovoljstvom, samo ćete sebi stvoriti probleme.

Ma, sve je sje*ano – Mark Manson

U svojoj sledećoj knjizi Manson prebacuje fokus sa mana koje ima svaki pojedinac, od kojih ne može da se pobegne, na velike katastrofe koje se dešavaju u svetu svuda oko nas. Sakupljajući informacije iz psiholoških istraživanja o ovim temama i bezvremenske mudrosti filozofa poput Platona i Ničea, on razdvaja religiju i politiku, kao i neprikladan način na koji su počele da liče. Posmatra naš odnos prema novcu, zabavi i internetu i govori kako nas prevelika količina nečeg pozitivnog može psihički uništiti. Otvoreno prkosi našim definicijama vere, sreće, slobode, pa čak i same nade. Spominje beskorisnu prisutnost tehnologije, jer nam ona ne omogućuje istinsku sreću za kojom oduvek žudimo. Sve je beskorisno, a ono što je važno jesu mir, sreća i nada. Toliko smo se vezali za materijalno da zaboravljamo koliko su druženje i introspekcija zaista važni.
Svakako, postali smo uspešni na svim poljima, ali smo zato osećaj bola zamenili osećajem stresa.

Daj, ne smaraj se – Gari Džon Bišop

Sigurno vam se desilo da se upetljate u sopstvene misli i ne znate kako da izađete iz mreže pitanja koja sami sebi postavljate i vrtite se kao pokvarena ploča bez nade da će se problemi rešiti. Naslov knjige sve kaže – daj, ne smaraj se. Autor govori ono što većina zna – sami smo sebi najveća prepreka. Često zaboravljamo da treba prvo da izađemo iz sopstvene glave da bismo mogli da napravimo neku značajnu promenu. Ako ste se ikada osećali kao hrčak na točku za trčanje, i muči vas osećaj da mahnito jurite kroz život a nigde ne stižete, ova knjiga je za vas. Drugačiji pristup, bez uvijanja, otvara oči čak i skepticima koji u širokom luku zaobilaze knjige o samopomoći.

Da biste potpuno usvojili moj pristup, prvo morate prihvatiti stav da iako postoje stvari koje su se desile u vašem životu o kojima vi niste odlučivali, vi ste stopostotno odgovorni za ono što radite sa svojim životom nakon tih događaja. Uvek, svaki put, i tu nema izgovora.
 
Ljudski rod – Kako smo sje*ali sve što smo mogli – Tom Filips

Tom Filips je moj apsolutni favorit. Ako niste bili svesni koliko ljudski rod ne ume da uči iz sopstvenih grešaka, posle čitanja ove knjige biće vam apsolutno jasno da ništa nismo naučili iz istorije i koliko smo već zeznuli buduće generacije a da toga možda nismo svesni. Iako se knjiga bavi najvećim ljudskim budalaštinama, i mada i sam autor kaže da „nikada nećemo prestati da sje*avamo“ i da je „svet veoma kompleksan i teško predvidiv“, ovo je zapravo knjiga o nadi.

Uvek postoji nada. Možemo da budemo bolji, uvek možemo da budemo bolji. Učinili smo velike stvari i stigli smo dovde i još treba da idemo daleko napred. Ne bih menjao život sada za život u nekom drugom dobu. Ovo nije pesimistična knjiga: ljudi su neverovatni i uvrnuti i, da, često su idioti i ponekad zli... ali da se usmerimo na aspekte neverovatnog i uvrnutog. To je kao što ne možeš da budeš cinik bez da si, negde duboko u sebi, potpuni romantik: to su dve strane jedne medalje. Cinik bez trunke romantike u duši je u osnovi samo s*ronja.
 
The Life Changing Magic of Not Giving a F**k – Sarah Knight

Ako niste znali, ovo je naš najnoviji ulov! Još jedna knjiga koja bez dlake na jeziku, kao i njene prethodnice, objašnjava kako lagodnije živeti u vremenu kad je naizgled svačije mišljenje bitno. U svetu u kojem upijamo svačiju kritiku, savet, uvredu, pa i kompliment, ova autorka će vas naučiti kako da se oduprete potrebi da vreme posvećujete nebitnim ljudima. Kako da se konačno oslobodite i ne trošite energiju i novac na stvari koje vas ne čine srećnim. Vrlo duhovit pristup može da zavara na prvi pogled, ali ova autorka nudi konkretna rešenja kako očistiti mozak od misli koje nas opterećuju. Naučićete da prepoznate kada je nešto vredno vaše pažnje i živaca. Na veoma moderan način prikazuje kako da napravite prioritete u svom životu imajući u vidu raspoloživu energiju, zdravlje, volju, želju, pa i novac. 
 
Autor teksta: Dunja Lozuk


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
29.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu!   Dečji da...
više
proslavimo svetski dan dečje knjige laguna knjige Proslavimo Svetski dan dečje knjige
29.03.2024.
Svetski dan dečje knjige, ustanovljen 1967, kako bi se skrenula pažnja na potrebe najmlađih čitalaca, obeležava se 2. aprila, na dan rođenja danskog pisca Hansa Kristijana Andersena. Tim p...
više
istorija u 56 poglavlja dvadeset minuta luja xix čedomira antića u prodaji od 1 aprila laguna knjige Istorija u 56 poglavlja – „Dvadeset minuta Luja XIX“ Čedomira Antića u prodaji od 1. aprila
29.03.2024.
Posvećeni istoričar Čedomir Antić objedinio je u knjizi „Dvadeset minuta Luja XIX“ 56 intrigantnih priča iz istorije kako naše tako i svetske. U svom prepoznatljivom maniru, pitko i slikovito, opisao ...
više
komemorativni skup sanu posvećen goranu petroviću laguna knjige Komemorativni skup SANU posvećen Goranu Petroviću
29.03.2024.
U prisustvu velikog broja članova Srpske akademije nauka i umetnosti u Svečanoj sali SANU u četvrtak 28. aprila održana je komemorativna sednica, posvećena piscu i akademiku Goranu Petroviću (1961–202...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.