Laguna - Bukmarker - Džejms S. A. Kori o završetku „Prostranstava“ i uskrsnuću TV serije - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Džejms S. A. Kori o završetku „Prostranstava“ i uskrsnuću TV serije

Za autore Danijela Abrahama i Taj Frenka verovatno znate pod pseudonimom Džejms S. A. Kori, i ako ste ljubitelj naučne fantastike, sigurno ste upoznati sa njihovom svemirskom operom „Prostranstvo“.

Univerzum koji su stvorili nastavlja da se širi uprkos drami koja je pogodila televizijsku adaptaciju njihovih knjiga. Kanal SyFy je odlučio da otkaže popularnu seriju nakon samo tri sezone izazavši bes obožavaoca. U velikom obrtu, seriju je preuzeo Amazon, i 4. decembra 2019. četvrta sezona je emitovana, i već je započela produkcija pete sezone.

U međuvremenu, autori se spremaju da završe serijal devetom knjigom. Pričali smo sa Tajem Frenkom i Danijelom Abrahamom o poslednjem romanu, neočekivanom uskrsnuću TV serije, i o knjigama i autorima koje bi Abraham i Frank preporučili svojim obožavaocima.

„Prostranstvo“ trenutno broji osam knjiga (osma se trenutno prevodi na srpski jezik – prim. prev.), i četiri sezone televizijske serije. Za one koji još nisu čuli za „Prostranstva“ kako biste opisali serijal, i koji je po vama najbolji način da se pristupi serijalu?

Danijel: Ja bih otišao na Amazon i izbindžovao seriju, samo zato što je lakše odgledati sve epizode nego pročitati sve knjige. Takođe postoji i stranica na Vikipediji koju su napravili obožavaoci i aktivna subreddit stranica koje mogu da pomognu novim gledaocima da popune praznine ako počnu da gledaju od četvrte sezone.

Taj: Imajući to u vidu, knjige i serija se dovoljno razlikuju da vredi pročitati knjige i odgledati seriju, bez obzira na medijum od koga započnete upoznavanje.

Deveta, poslednja knjiga serijala trebalo bi da bude objavljena krajem 2020. godine. Prvo, postoji li šansa da to ne bude poslednja knjiga? Drugo, ako jeste, šta nam možete reći o završetku?

Danijel: Deveti roman je poslednja knjiga. Tako smo isplanirali još od „Buđenja nemani“, i priča koju smo želeli da ispričamo završava se u devetoj knjizi.

Taj: Obojica verujemo da sve dobre priče imaju kraj. Obećanja koja ponudite čitaocima na početku priče mogu se isplatiti samo zadovoljavajućim krajem.

SyFy je otkazao seriju „Prostranstvo“ posle samo tri sezone, ali ju je spasio Amazon. Šta nam možete reći o tome šta se dešavalo iza scene u vreme otkazivanja i uskrsnuća?

Danijel: Bilo je prilično neverovatno. Kada je serija otkazana jako brzo je krenula da kruži priča da je već dogovoreno da neko drugi preuzme seriju, ali to nije bio slučaj. Ekipa se pomirila sa sudbinom, oprostili smo se jedni od drugih, obećavajući da ćemo raditi zajedno na nekom drugom projektu u budućnosti.

I onda su obožavaoci odlepili, i Alcon Entertainment (producijska kuća „Prostranstava“) je počeo potragu za novim domom. Čak i tad je više delovalo kao lutrija, mala šansa da se nešto desi. Ali onda smo saznali da su prestali sa rasklapanjem setova i da je ekipa iz Toronta prestala da traži nove poslove dok se definitivno ne potvrdi da je serija mrtva.

Objava da je Amazon preuzeo seriju je zaista bila neverovatna.

Obojica radite na seriji kao producenti. Na kakva ste neočekivana iskušenja i nagrade nailazili tokom produkcije serije?

Danijel: Mislim da smo imali puno sreće što su ljudi u Alconu bili voljni da nas uključe u proces i poduče nas kako nastaje televizijski program. U suštini, poslednjih nekoliko godina smo proveli učeći.

Scenario je mnogo drugačiji medijum od proze, i za meni je bilo veliko iskušenje da shvatim koliko je ta razlika zapravo velika. Konačno razumevanje predstavlja veliku nagradu.

Taj: Pored toga, ja sam uživao otkrivajući drugu stranu produkcije. Do pre pet godina nikada nismo napisali nijedan scenario, a sada imamo mogućnost da napišemo scenario i nadgledamo čitavu produkciju, od postavljanja seta do emitovanja. Mnogo stvari smo naučili za kratko vreme.

Da li je rad na seriji uticao na to kako sada pristupate romanima? Da li je bilo kako promenila način na koji razmišljate o svojim glavnim likovima?

Danijel: Iskreno, romani i serija obitavaju na različitim mestima u mojoj glavi. Postoji „Ejmos iz knjiga“ i „Ejmos iz serije“ – i tako je sa svim likovima – i oni nemaju dodirnih tačaka.

Metafora koju koristim da lakše opišem ovo je Betmen. Postoje desetine različitih verzija Betmenovih priča – „Betmen ’66“, Nolanov „Betmen“, animirana serija, Alan Murov „Betmen“ – i u svim pričama Betmen je isti lik. Ali je drugačiji u svakoj verziji.

Šta vam je predstavljao najveći izazov prilikom adaptacije vaših knjiga?

Danijel: Knjige su napisane tako da iskoriste sve prednosti koje proza nudi. Pune su unutrašnjih monologa i ekspozicije, koji na ekranu ne bi funkcionisali. Pronalazeći nove načine da predstavimo istu informaciju nije bilo nimalo trivijalno.

Taj: Takođe nam je pružilo šansu da naučimo kako da koristimo prednosti TV-a da ispričamo istu priču na drugačiji način. Znam da je Danijel imao otkrovenje kada je shvatio da svi trikovi koje koristimo u prozi da predstavimo emocionalnu atmosferu scene, na TV-u nisu potrebni, mogu se zameniti dobrom muzičkom kompozicijom. I ja više volim da pišem i postavljam scene za kameru nego za čitaoca. Na potpuno drugačiji način mislite o priči.

Četvrta sezona se fokusira na četvrtu knjigu serijala, „Sibola u plamenu“. Možete li nam reći hoće li se serija mnogo razlikovati u odnosu na knjigu?

Taj: I hoće i neće. U četvrtoj sezoni pričamo priču iz „Sibole u plamenu“. Ali takođe možete videti kroz šta Bobi Drejper prolazi na Marsu, Avasarala na Zemlji, i Kamina Dramer u pojasu.

Vas dvojica pišete pod pseudonimom Džejms S. A. Kori. Zašto ste odlučili da pišete pod jednim imenom, i šta znači vaš pseudonim?

Danijel: Oduvek sam verovao da je jedna od alatki u zadovoljavanju čitaočevih očekivanja, svest o načinu na koja se ta očekivanja postavljaju, i ne postoji moćnija alatka za to od autorovog imena. Pisao sam pod nekoliko imena, u zavisnosti od projekta na kome radim. Epsku fantastiku pišem pod svojim imenom, na primer.

Ali bez obzira na to koliko je dobra naučna fantastika koju pišete, nije epska, zato sam mislio da bi, ukoliko bih koristio svoje ime publici postavio pogrešna očekivanja. Zato smo smislili ime.

„Buđenje nemani“ nije roman koji biste očekivali od Danijela Abrahama – čak i ako je napisan sa Tajem Frenkom. Ali je u svakom pogledu roman kakav biste očekivali od Džejmsa S. A. Korija, i čitaoci znaju šta da očekuju kada vide to ime.

Koje knjige biste preporučili ljubiteljima „Prostranstava“?

Danijel: Uvek preporučujem Voltera Džona Vilijamsa i njegov serijal „Dread Empire’s Fall“, prva knjiga je „The Praxis“. Vilijams je vrlo uspešan romanopisac, i čini mi se da ovaj serijal u potpunosti otkriva njegov talenat.

Taj: Trenutno izlazi priličan broj kvalitetnog SF štiva. En Laki, Beki Čembers i Garet Povel pišu jako zanimljiva dela u žanru. I postoji desetine drugih koje nisam pomenuo. Dobro je vreme za ljubitelje naučne fantastike.

Koje su vaše omiljene knjige? I koje knjige su uticale na nastanak „Prostranstava“?

Danijel: Odrastao sam čitajući Klarka, Asimova i Nivena. Svi oni su na neki način uticali na moj pristup naučnoj fantastici. Ali verujem da mnogo dugujemo „Starčevom ratu“ Džona Skalzija. To je za mene prva knjiga u poslednjih nekoliko decenija koja se oslanja na stariji SF, kakav je bio sedamdesetih, i predstavlja ga novijoj publici na pristupačan i zabavan način.

Izvor: goodreads.com
Prevod: Aleksandar Mandić


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više
aleksandra filipović i zoran penevski gostovali u oš branko radičević u pančevu povodom jubileja brankovi dani  laguna knjige Aleksandra Filipović i Zoran Penevski gostovali u OŠ „Branko Radičević“ u Pančevu povodom jubileja „Brankovi dani“
28.03.2024.
U okviru obeležavanja jubileja 200 godina od rođenja Branka Radičevića, pisci Aleksandra Filipović i Zoran Penevski družili su se sa učenicima Osnovne škole „Branko Radičević“ u Pančevu. U okviru mani...
više
prikaz romana sutra je novi dan savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika laguna knjige Prikaz romana „Sutra je novi dan“: Savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika
28.03.2024.
Niste se prevarili, to jeste ta knjiga: a zašto je dosadašnji, doslovni prevod originala, „Prohujalo sa vihorom“ (Gone With the Wind), zamenjen prvobitnim naslovom i svojevrsnom parolom glavne junakin...
više
prikaz romana zavedi me knjigama prva ljubav zaborava nema laguna knjige Prikaz romana „Zavedi me knjigama“: Prva ljubav zaborava nema
28.03.2024.
Cveće, čokolade, večere, putovanja – sredstava zavođenja zaista je mnogo, ali se Kejt Bromli u knjizi godine lista USA Today „Zavedi me knjigama“ odlučila za štampanu reč. U ovom je delu rešila da obr...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.