Laguna - Bukmarker - Duhovno nadmetanje sa duhovima - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Duhovno nadmetanje sa duhovima

Kad se kaže da je za čitanje jedne knjige potrebno ogledalo, može se pomisliti da je u pitanju neki drevni zbornik šifrovanih tekstova, dragocenih putokaza i tajnih projekata.

Zapravo, knjiga koja je pred nama jeste prepuna šifri i zagonetki, štaviše junaci prolaze kroz brojne tajanstvene i neretko jezive odaje, a svaka naredna dosetka i zagonetka može biti dragocena za izoštravanje uma i sticanje duhovitosti.

Stoga nije na odmet zadržati se na izrazu duhovitost, kojeg je Uroš Petrović u svojoj knjizi „Zagonetna potraga 2“ povezao sa duhovima i otuda načinio igru rečima u podnaslovu, koji glasi – „Dvorac duhovitih duhova“.

Sem toga, valja se zapitati otkud to da se reč duh koristi i za iskazivanje unutrašnje, nematerijalne suštine čovekovog bića, ali i da istovremeno označava lutajuću i nesmirenu dušu umrlih, čime se donekle približava pojmu vampir, mada ih ne treba izjednačavati.

Kad se tome doda i izraz duhovni, koji se prvenstveno vezuje za crkvu i religiju, ali i za nematerijalno blago jedne kulture, društva ili nacije, postaje jasno koliko je tu prostora za nesputanu igru rečima, pa i za dosetke začinjene blagim crnim humorom.

Nakon ovakvog nabrajanja i ovakvih mračnih paralela, moglo bi se pomisliti da je Uroš Petrović napisao jezivu horor-priču umesto knjige namenjene dečjem uzrastu, ali upravo je na primeru drugog dela „Zagonetne potrage“ autor pokazao da se i tematika svojstvena žanru horora bez problema može prilagoditi ukusu mladih čitalaca.

Uostalom, ne treba smetnuti s uma da danas i horor-filmove bez problema – a i bez velikog straha – gleda i publika dečjeg uzrasta, pa ako se tome doda da i mnoge klasične priče namenjene dečjoj publici vrve od monstruoznih veštica i aždaja, ne treba da čudi što se u „Zagonetnoj potrazi 2“ kao važni likovi pojavljuju (ili je bolje reći: javljaju) duhovi, i to njih trideset.

A trideset ih je zbog toga što je toliko i zagonetki koje petoro glavnih junaka treba da reši kako bi iz jedne dvorske odaje prešlo u drugu, a toliko je i viceva koji treba da zasmeju decu koja šetaju dvorcem, ali i da im uliju smisao za humor – a razume se, svaki vic i svaku zagonetku govori po jedan duh, i to u svojstvu čuvara odaje u kojoj su se mladi gosti trenutno zatekli.

I ne samo što je Uroš Petrović zamislio da svaka odaja tajanstvenog dvorca bude naredni nivo u duhovnom nadmetanju sa duhovima, nego je kod svake zagonetke posebno načinio dva nivoa za čitaoce koji se i sami upuste u njeno rešavanje, pa dok se dodatni podaci u vidu male pomoći čitaju na uobičajen način, dotle se rešenja čitaju, kao što je već spomenuto, pomoću – ogledala.

Pritom treba naglasiti da slova u rešenjima nisu jedino što je izokrenuto, nego da je i cela knjiga bukvalno izokrenuta, odnosno da se čita od zadnje do prednje korice – ustvari, onda bi se moglo reći da su korice izokrenute, ali to već zavisi od gledišta samog čitaoca.

Opšte je poznato da knjige za decu iziskuju koegzistenciju teksta i slike, pa često deluje kako su ilustracije podjednako važne koliko i sâm tekst, te da se u tom slučaju može govoriti o koautorstvu pisca i ilustratora, jer rad jednoga ne bi bio potpun bez saradnje drugoga.

Tako ni „Zagonetna potraga 2“ ne bi bila potpuna bez upečatljivih ilustracija Aleksandra Zolotića, koji je i mračne odaje zamka znao da prikaže tako da one budu primamljive čak i onima koji bi se naježili već na sâm pomen toga ko su domaćini zamka.

Pomogavši svojim junacima, ali i čitaocima, da reše zagonetke koje su im duhoviti i duhovno oplemenjeni duhovi postavljali, Uroš Petrović je ovom knjigom rešio još jednu zagonetku, koju nijedan duh nije postavio, ali na račun koje se jedan pomalo neslalo našalio – da li još uvek postoje duhoviti pisci za decu.

Autor: Dušan Milijić


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
omiljena akcija knjigoljubaca 3 za 999 od 7 do 26 maja  laguna knjige Omiljena akcija knjigoljubaca: „3 za 999“ od 7. do 26. maja!
26.04.2024.
Akcija koju najviše volite i uvek željno iščekujete, jer su tamo najbolji naslovi iz naše ponude – „3 za 999“ počinje 7. i traje do 26. maja 2024. godine, u svim Delfi knjižarama, kao i na sajtovima l...
više
laguna donirala važan uređaj institutu za majku i dete laguna knjige Laguna donirala važan uređaj Institutu za majku i dete
25.04.2024.
Jedna od važnih aktivnosti Lagune u prošloj godini, koja je bila u znaku obeležavanja četvrt veka postojanja, jeste odluka da sredstva namenjena proslavi jubileja preusmerimo u humanitarne svrhe. ...
više
uskoro na brodvej stiže i mjuzikl suludo bogati azijci video  laguna knjige Uskoro na Brodvej stiže i mjuzikl „Suludo bogati Azijci“ [video]
26.04.2024.
Popularni knjiško-filmski serijal se adaptira u mjuzikl na Brodveju. Džon M. Ču će biti zadužen za režiju muzičko-scenske adaptacije „Suludo bogatih Azijaca“. Za potrebe mjuzikla (u produk...
više
dženi kolgan božićna knjižara i čari škotskog duha laguna knjige Dženi Kolgan: „Božićna knjižara“ i čari škotskog duha
26.04.2024.
Škotska spisateljica Dženi Kolgan u razgovoru za Politiku otkriva čaroliju koja se krije iza njenog najnovijeg romana „Božićna knjižara“. Praznična knjiga škotske spisateljice Dženi Kolgan „Bož...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.