Laguna - Bukmarker - Duelovanje: „Mir i Mir“ - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Duelovanje: „Mir i Mir“

Milena i Olja, članice Fejsbuk grupe Delfi Kutak, u novoj rundi Duelovanja podelile su svoje utiske o romanu „Mir i MirMirjane Novaković.

Zašto smo izabrale baš ovu knjigu za Duelovanje?

Milena: Iskreno, pažnju mi je skrenuo uži izbor za Ninovu nagradu. Drugi momenat je bio naslov, strašno me je kopkalo to MIR i MIR, i slutilo je da dve iste reči u naslovu moraju označavati neku suštinski različitu pojavu.

Olja: Naslov knjige mi je delovao krajnje neobično, jer nije dozvoljavao ni da se nasluti radnja romana. Ipak, petokraka u prvoj reči na koricama je došapnula: Jugoslavija. Izbor romana je puka slučajnost. Stvaralaštvo autorke mi je već bilo pozitivno poznato, što je dalo jedan veliki plus da se upustim u priču.

Alternativni naslov ili podnaslov knjige bi mogao da glasi:

Milena: Naslov ne bih ni pokušavala da smislim, ali zato mi se jedan podnaslov vrti u glavi: „Istorija jednog prijateljstva“.

Olja: „Posle Jugoslavije“ ili „Svi za jednog, jedan protiv svih“.

Knjigu bismo preporučile svima koji vole…

Milena: … da čitaju o istini. Možda likovi jesu plod spisateljičine mašte, ali su likovi „pravi“, prepoznaćete ih u svom bližem i daljem okruženju. Taj momenat me podseća na knjige nedavno preminulog Dragoslava Mihailovića, recimo da su mi njegove knjige stvarale isti ili vrlo sličan osećaj.

Olja: … prozu koja zahteva punu koncentraciju, a istovremeno sve vreme čitaocu pruža osećaj napetosti i iščekivanja.

Naši utisci o radnji:

Milena: Koliko god bilo otrcano, ovo je fantastična knjiga, i to mora biti napisano. Drugo, u ovom romanu je obuhvaćeno mnogo toga: životi jedne generacije koja je bila u naponu snage i mladosti u vreme socijalizma, puna ideala i želja da promeni svet, a onda je preživela jedan rat da bi se ponovo našla u miru koji je drugačiji od onog pre. Oni su tresnuli svom snagom u kapitalizam, i snašli su se svako u skladu sa svojim karakterom i moralnim kompasom. I to ima posledice za svakog od njih. Dva momenta ipak određuju njih same i pravce kuda idu: jedan iz prošlosti – izdaja koja ih je razdvojila, i jedno ubistvo u sadašnjosti. Ne bih ni pokušavala da prepričavam, suviše je kompleksno. Kao što napisah, fantastično.

Olja: Uvučena sam u radnju u samom startu, što mi se ne dešava tako često, naročito kod domaćih autora, pa je zato delovalo veoma obećavajuće. Jednu mladalačku družinu iz različitih slojeva društva razdire činjenica da ih je neko od njih potkazao DB-u. Svako od njih će pronaći svoj put, dok će nekoliko decenija kasnije jedan od njih postati tajkun i biti ubijen. Šta je posredi? Jedna naizgled obična pljačka pošte u Počekovini (opština Trstenik) otvoriće nove vidike Danici, sestri ubijenog, da pokrene svoju istragu u pravom smeru. Sve izrečeno znam da liči na dobar triler, ali priča je mnogo više od toga. Više od 500 zbijenih strana zahtevaće punu pažnju.

Na koji način je čitanje knjige uticalo na nas:

Milena: Čudna stvar – ova knjiga me je osvežila. Trebalo mi je ovakvo delo, kompleksno, smelo i inteligentno napisano.

Olja: Podsetilo me je na život 80-ih kada sam i sama odrastala i stvorilo neku setu. Da, priznajem, jugonostalgija.,

Šta nas je najviše iznenadilo:

Milena: Sam početak. Tada sam shvatila da će Antigona biti motiv koji će pratiti junake kroz ceo tok romana, I iskreno, to mi je bio jako zanimljiv deo u knjizi.

Olja: Najviše me je iznenadio odnos dve glavne junakinje pri samom kraju romana, pa i posle kraja ne prestajem da se pitam da li sam ispravno shvatila.

Šta nam se nije dopalo:

Milena: Nema toga.

Olja: Nije mi se dopalo ubacivanje citata iz antičkih tragedija. Kao i neka stalna paralela s Antigonom. U nekim trenucima me je to baš nerviralo.

Junak iz knjige kog bismo najradije pozvale na večeru:

Milena: Sve junake, ali iz mladosti. Volela bih da učestvujem u njihovim diskusijama.

Olja: Pozvala bih na večeru Točilovca, potencijalnog ubicu, deluje vrlo... hm... lepuškasto. Pod uslovom da ne snima susret. Mislim da bi imao šta da ispriča.

Rečenica koja nas je podstakla na razmišljanje:

Milena: „Ne radimo ništa zbog onoga što jesmo, već zbog onoga što želimo... ili moramo da budemo, a to su maske. Zašto bismo skidali maske kad konačno postignemo cilj? Upravo tad više ne postoji nijedan razlog da se otkrijemo.“

Olja: „Kad se rodiš u pravoj porodici, ne moraš više ništa da brineš.“ Surovo realna rečenica.

Tri reči koje najbolje opisuju knjigu:

Milena: Hibris, tragedija, iskupljenje.

Olja: Dinamična, realna, surova.

Kratak zaključak o knjizi:

Milena: U ovom romanu se kroz zrelo doba glavnih junaka oslikava ono što Mirjana Novaković, sudeći po nebrojnim intervjuima, vidi u društvu danas. U toj meri, ovaj roman oslikava sve ono što vidimo i sami, samo ako želimo i smemo, ali napisano i pročitano, zvuči surovije i ogoljenije nego kada nam samo kao misao ili trenutno zapažanje proleti kroz glavu.

Olja: Tranzicija, tajkuni, starlete, rijaliti, tj. sadašnjost u kojoj nažalost živimo ovako kako živimo. Između ostalog, ovaj roman nas opominje i na to. Različitost u slojevima društva uvek je postojala i postojaće, pitanje je samo koliko će se taj jaz produbljivati.

Na koji način se ova knjiga razlikuje od drugih?

Olja: Stil pisanja Mirjane Novaković volim još od romana „Strah i njegov sluga“ zato što ume da veoma vešto uklopi elemente različitih žanrova u jednu priču. Ovde je radnja drugačija i malo svakidašnja, realna, drama sa elementima trilera i prave krimi priče. Kao što već rekoh, odmah vas uvuče u priču i ne pušta do kraja.

Da li bismo pročitale i druge knjige ovog autora? Koja bi knjiga onda bila izbor?

Milena: Odmah po završetku ove knjige nabavila sam „Tito je umro“ i „Strah i njegov sluga“.

Tri pitanja koja bismo postavile autorki knjige:

Milena: Koji lik iz knjige je Vama omiljen?

Da li smatrate da nas je kapitalizam unapredio ili unazadio kao društvo?

Da li je neko iz Vašeg okruženja oslikan u nekom liku iz knjige?

Olja: Kakav je stvaran odnos između Danice i Olge?

Da li ste jugonostalgičarka?

Ko su klovn i ekipa zapravo?
 
Autori: Milena Blagojević i Olja Zerađanin
Izvor: Delfi Kutak


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
29.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu!   Dečji da...
više
proslavimo svetski dan dečje knjige laguna knjige Proslavimo Svetski dan dečje knjige
29.03.2024.
Svetski dan dečje knjige, ustanovljen 1967, kako bi se skrenula pažnja na potrebe najmlađih čitalaca, obeležava se 2. aprila, na dan rođenja danskog pisca Hansa Kristijana Andersena. Tim p...
više
istorija u 56 poglavlja dvadeset minuta luja xix čedomira antića u prodaji od 1 aprila laguna knjige Istorija u 56 poglavlja – „Dvadeset minuta Luja XIX“ Čedomira Antića u prodaji od 1. aprila
29.03.2024.
Posvećeni istoričar Čedomir Antić objedinio je u knjizi „Dvadeset minuta Luja XIX“ 56 intrigantnih priča iz istorije kako naše tako i svetske. U svom prepoznatljivom maniru, pitko i slikovito, opisao ...
više
komemorativni skup sanu posvećen goranu petroviću laguna knjige Komemorativni skup SANU posvećen Goranu Petroviću
29.03.2024.
U prisustvu velikog broja članova Srpske akademije nauka i umetnosti u Svečanoj sali SANU u četvrtak 28. aprila održana je komemorativna sednica, posvećena piscu i akademiku Goranu Petroviću (1961–202...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.