Laguna - Bukmarker - Dr Džozef Merkola o značaju svoje knjige „Masti – Gorivo vašeg organizma“ - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Dr Džozef Merkola o značaju svoje knjige „Masti – Gorivo vašeg organizma“

Vreme je da se prekine s demonizacijom zdravih masti i sa oslanjanjem na rafinisane i prerađene ugljene hidrate, koji čine najveći deo naše ishrane, zbog čega je većina nas izgubila sposobnost sagorevanja masti kao osnovnog izvora energije.

Ponovno učenje tela da sagoreva masti kao osnovni izvor energije jedna je od najvažnijih i najtemeljnih strategija koje možete da primenite da biste izgubili suvišnu težinu, smanjili upalne procese, ublažili simptome koji vas muče i sprečili nastanak hroničnih bolesti.

Verujem da je ovo najvažnija knjiga koju sam do sada napisao jer informacije koje sadrži imaju potencijal da spasu nebrojeno mnogo života od bolesti poput dijabetesa, srčanih oboljenja i raka. Suočeni smo sa drastičnim povećanjem obolelih od raka, Alchajmerove bolesti, srčanih oboljenja i gojaznosti, a projekcije za budućnost nisu uopšte sjajne. Neophodno je da podignemo svest o tome i radikalno promenimo nešto, a ono osnovno što treba uraditi nalazi se upravo u ovoj knjizi koju je pregledalo i uređivalo dvadesetak zdravstvenih stručnjaka, naučnika i istraživača.

Ključ za kontrolu težine i optimalnog zdravlja nalazi se u optimizaciji mitohondrijske funkcije – u knjizi je korišćen izraz mitohondrijska metabolička terapija (MMT). Ukratko, ako vaše mitohondrije ne funkcionišu pravilno, nijedan sistem u vašem telu neće pravilno raditi. A da biste pokrenuli svoje mitohondrije, neophodno je da imate metaboličku fleksibilnost za sagorevanje masti.

„Masti – gorivo vašeg organizma“ objašnjava mnoge metaboličke prednosti koje ćete dobiti kada vaše telo jednom stekne sposobnost da sagoreva masti kao gorivo. Inicijalna faza MMT programa – koja se završava kada vaše telo počne efektivno da sagoreva masti – može trajati od nekoliko nedelja preko nekoliko meseci, pa i duže, zavisno od toga koliko je oštećen vaš metabolizam.

Iako se knjiga uglavnom fokusira na ishranu (kako povećati količine zdravih masti, a smanjiti negativne ugljene hidrate), i prikazuje mnoge strategije za unapređenje mitohondrijske funkcije.

Veoma je važno da smanjite upotrebu nezdravih, a povećate upotrebu zdravih masti u ishrani. U mojoj knjizi se nalazi spisak svih namirnica koje poseduju zdrave masti, kao i savet za njihovu upotrebu.

Konzumiranjem tih namirnica organizam će doći do stadijuma kada može da sagoreva masti kao primarno gorivo i tada vaša jetra počinje da stvara ketone (masti koje su rastvorive u vodi) koji sagorevaju daleko brže od ugljenih hidrata i samim tim nanose manje štete membranama ćelija i mitohondrija, proteina i DNK. Ketoni takođe smanjuju upale, unapređuju glukozni metabolizam i pomažu u stvaranju mišićne mase.

MMT ishrana je, u suštini, ketogenska ishrana. Osim što omogućava vašem organizmu da se pokreće zahvaljujući sagorevanju zdravih masti, postoji još niz dugoročnih prednosti koje njome dobijate:

Gubitak težine: balansiranjem hemije organizma, gubitak težine tj. kontrola težine se sprovodi gotovo bez napora. Istraživanja su pokazala da ketogenska dijeta daje daleko bolje rezultate od ostalih, a smanjenjem osećaja gladi i potrebe za ugljenim hidratima, smanjuje se i rizik od prejedanja.

Smanjenje inflamacija: kada se zdrave masti sagorevaju kao gorivo, one oslobađaju daleko manje štetnih materija od šećera. Ketonska ishrana je jedan od najefikasnijih načina za smanjenje inflamacija na svim nivoima organizma.

Smanjenje rizika od raka: sve ćelije, pa i ćelije raka, mogu koristiti glukozu kao pokretačko gorivo, ali ćelije obolele od raka nemaju metaboličku fleksibilnost da koriste ketone kako bi stvorile potrebnu energiju, dok vaše zdrave ćelije to mogu. Kada vaše telo dostigne stanje nutritivne ketoze, organizam će početi da se rešava obolelih ćelija putem procesa koji se naziva autofagija.

Povećanje mišićne mase: ketoni imaju sličnu strukturu kao aminokiseline sa alifatičnim račvastim bočnim nizom i metabolišu se preferencijalno. Drugim rečima, ketoni sprečavaju trošenje ovih aminokiselina i stvaraju više nivoe oko njih što pomaže povećanju mišićne mase.

Smanjenje nivoa insulina: održavanje niskog nivoa insulina sprečava razvoj insulinske rezistencije, dijabetesa tip 2 i sličnih bolesti. Istraživanja su pokazala da dijabetičari koji koriste ketogensku ishranu uspevaju da značajno smanje zavisnost od lekova za dijabetes i čak uspevaju da preokrenu stanje. Smanjenje insulinske rezistencije takođe umanjuje i rizik od oboljevanja od Alchajmerove bolesti.

Podstičem vas da budete dobri prema svom telu i pustite ga da počne da koristi mnogo zdraviji izvor energije. Budite istrajni i bićete nagrađeni i prijatno iznenađeni kad budete videli kako vam se gubi žudnja za hranom, a nivo energije raste.
 
Izvor: articles.mercola.com
Prevod: Dragan Matković


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
29.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu!   Dečji da...
više
istorija u 56 poglavlja dvadeset minuta luja xix čedomira antića u prodaji od 1 aprila laguna knjige Istorija u 56 poglavlja – „Dvadeset minuta Luja XIX“ Čedomira Antića u prodaji od 1. aprila
29.03.2024.
Posvećeni istoričar Čedomir Antić objedinio je u knjizi „Dvadeset minuta Luja XIX“ 56 intrigantnih priča iz istorije kako naše tako i svetske. U svom prepoznatljivom maniru, pitko i slikovito, opisao ...
više
komemorativni skup sanu posvećen goranu petroviću laguna knjige Komemorativni skup SANU posvećen Goranu Petroviću
29.03.2024.
U prisustvu velikog broja članova Srpske akademije nauka i umetnosti u Svečanoj sali SANU u četvrtak 28. aprila održana je komemorativna sednica, posvećena piscu i akademiku Goranu Petroviću (1961–202...
više
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.