Laguna - Bukmarker - „Doktore, umirem li?“ – Kad ima razloga za brigu i šta u tom slučaju raditi - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

„Doktore, umirem li?“ – Kad ima razloga za brigu i šta u tom slučaju raditi

Da bismo znali da povučemo granicu između opravdane brige i bezrazložnog straha za naše zdravlje i naš život, moramo imati prave informacije.

Svako od nas bi trebalo da vodi računa o svom zdravlju, da prati signale koje mu telo šalje, da na vreme uočava simptome i pravovremeno se obrati lekaru za pomoć. Ali, gde je granica između svesne brige o zdravlju i hipohondrije? Nije dobro ni od komarca praviti magarca, pa od zapušenog nosa umisliti da je smrtonosni kancer. Jer nije svaki simptom znak teške bolesti ili onog najgoreg. Upravo o tome govore dr Kristofer Keli, specijalista opšte hirurgije, i dr Mark Ajzenberg, kardiolog, uspešni lekari u vodećim kliničkim centrima u Sjedinjenim Državama i autori knjige „Doktore, umirem li?“, koji su često u svojoj karijeri imali priliku da od pacijenata čuju upravo ovo pitanje. Zbog toga su napisali ovaj sveobuhvatni priručnik sa savetima kada se treba opustiti, a kada zakazati pregled kod lekara ili potražiti hitnu pomoć. Evo šta autori ove korisne knjige kažu o veoma čestom simptomu koji izaziva crne misli i strah od najgoreg – o nesvestici.

Nesvestica

Jedna od teškoća u lečenju nesvestice jeste to što se ta reč može odnositi na brojna različita subjektivna stanja. Ako vam se muti u glavi, kao da ćete se svakog trenutka obeznaniti, tada je tačnije reći da ste ošamućeni. Takav osećaj imate onda kad vaš mozak ne dobija dovoljno krvi – i premda zvuči zastrašujuće, nije uvek znak ozbiljnog problema. Ključni faktori su učestalost vaših simptoma i okolnosti u kojima se ispoljavaju.

Ukoliko vam se pak čini da se soba okreće oko vas, tada verovatno imate vrtoglavicu (vertigo). Osećaj se obično pogoršava kad okrenete glavu ili zatvorite oči. Vrtoglavica se javlja onda kada dođe do nekakvog poremećaja u lavirintima unutrašnjeg uva, gde se nalaze organi odgovorni za naš osećaj položaja glave. Ti lavirinti se sastoje od više prstenova ispunjenih tečnošću. Kada zakrenete glavu ili je spustite, ta tečnost se pomera u prepoznatljivom obrascu, koji mozgu omogućava da odredi položaj vaše glave u odnosu na tlo (čak i kad su vam oči zatvorene). Kada lavirinti šalju vašem mozgu zbunjujuće ili lažne signale, dobijete vrtoglavicu...

Iskulirajte

Ponekad osetite blagu ošamućenost neposredno pošto ustanete iz kreveta. Kad ležite i onda ustanete, sila teže prouzrokuje da vam se krv spusti u noge. U onih nekoliko sekundi koliko je potrebno da se ta krv ponovo pokrene, vaš mozak prođe kroz kratkotrajni pad krvnog pritiska, usled kojeg se javi osećaj ošamućenosti. Pod uslovom da traje kratko (manje od nekoliko sekundi) i da ne gubite tlo pod nogama, ova pojava je sasvim normalna.

Ako ošamućenost potraje nekoliko minuta i natera vas da ponovo legnete, ili se dešava svaki put kada ustanete, po svoj prilici imate ortostatsku hipotenziju – u suštini, to je veoma veliko, abnormalno opadanje krvnog pritiska posle uspravljanja iz ležećeg u stojeći položaj. To stanje može biti posledica značajnog krvarenja ili dehidracije (budući da krv koja vam se slije u noge odlazi iz ionako smanjene zalihe), lekova (poput beta blokatora i diuretika) i problema s nervima (budući da vaši nervi pomažu u korigovanju krvnog pritiska posle uspravljanja u stojeći položaj). Ako krvarite ili danima ne možete ništa da pojedete ili popijete, potražite hitnu medicinsku pomoć. U suprotnom, biće dovoljno da zakažete pregled kod svog lekara.

Zakažite pregled kod svog lekara

Za vreme vežbanja osećate blagu ošamućenost. Blaga ošamućenost i zadihanost normalne su pojave posle napornog vežbanja, ali ako ste stariji od pedeset godina i osetite ošamućenost kad god ubrzate korak, moguće je da imate srčanih tegoba. Na primer, možda bolujete od aortne stenoze, kod koje glavni zalistak koji odvaja srce od tela postane krut i jedva se otvara. Kao rezultat toga, vaše srce nije u stanju da upumpava više krvi onda kad je vašim mišićima to najpotrebnije. Krvni pritisak vam opadne i osećate blagu ošamućenost. Isto tako, moguće je da su vam arterije koje snabdevaju srčani mišić krvlju zakrečene i da vam srce za vreme intenzivnog vežbanja postane iznureno i ne uspeva da pojača snagu pumpanja. Obratite se lekaru, koji će vas uputiti na ultrazvuk srca, a verovatno i na test opterećenja.

Ponekad vam se, pošto okrenete glavu, čini da se soba okreće oko vas. Po svoj prilici je kod vas reč o benignoj paroksizmalnoj pozicionoj vrtoglavici ili BPPV. Do nje dolazi kad se u lavirintima unutrašnjeg uva obrazuju kamenčići koji se pomeraju naokolo u tečnosti kada pomerite glavu, što šalje zbunjujuće signale vašem mozgu. Vaš lekar može da izvede mali test, tako što će vas poleći na sto za preglede i naglo vam zakrenuti glavu. Ako osetite vrtoglavicu, dijagnoza je potvrđena. Vaš lekar može postavljanjem vaše glave u različite položaje prebaciti kamenčiće iz lavirinta u druge delove unutrašnjeg uva, gde vam neće pričinjavati teškoće.

Uši vam zvone, i imate osećaj da su pune, i čini vam se ponekad da se soba okreće oko vas. Verovatno imate Menijerovu bolest. (Francuzi su, izgleda, baš opsednuti vrtoglavicama!) Do nje dolazi kada pritisak tečnosti u lavirintu, iz još neobjašnjenih razloga, postane visok. Među ostalim simptomima su slabiji sluh i tinitus (konstantno zujanje ili zvonjava u uvu). Simptome često pogoršava stres, pušenje i konzumiranje hrane s visokim sadržajem soli, mononatrijum glutamta, kofeina i alkohola (većinu toga bi ionako trebalo izbegavati). Lečenje se sastoji od režima ishrane s niskim sadržajem soli i, ako to ne donese rezultat, lekovima za izbacivanje suvišne tečnosti (diureticima) i protiv mučnine (antiemeticima). Možda morate da uradite magnetnu rezonancu mozga, kako bi se isključili drugi retki, ali opasni uzroci ovih simptoma. Terapijski program poznat kao vestibularna rehabilitacija može vam poboljšati ravnotežu i ublažiti simptome.

Imate vrtoglavice i znate da patite od migrene. Migrene mogu prouzrokovati vroglavicu, ukoliko zahvataju onemoždane oblasti koje komuniciraju s lavirintima. Vrtoglavica se obično (mada ne uvek) dešava u isto vreme kad i glavobolja. Pored uobičajene terapije migrenoznih napada, vaš lekar može vam prepisati lekove za vrtoglavicu i mučninu.

Smesta u urgentni centar

Soba se okreće oko vas i neće da stane. Ako imate neprekidnu vrtoglavicu tokom nekoliko minuta, (1) verovatno se osećate gore no što ste ikad mislili da je moguće i (2) trebalo bi da smesta potražite medicinsku pomoć, budući da bi objašnjenje moglo biti moždani udar ili krvarenje. Možda vam je potreban CT mozga, čisto da bi se pouzdano utvrdilo. Ako sve izgleda normalno ili lekari smatraju da je rizik od moždanog udara u vašem slučaju mali, možda je kod vas reč o manje opasnom stanju zvanom vestibularni neuritis, koje se javlja kad virusna infekcija nadraži nerv koji povezuje lavirinte s mozgom. Ovo stanje najčešće potraje samo nekoliko dana i prolazi samo od sebe.

Srce iznenada počne da vam lupa kao ludo i onda osetite blagu ošamućenost. Reč je verovatno o abnormalno ubrzanom radu srca, usled čega ono ne može delotvorno da pumpa krv. Krvni pritisak vam opada izazivajući ošamućenost. Lezite i pozovite hitnu pomoć. Dok čekate, možete probati određene manevre namenjene da uspore rad srca; na primer, kašljanje ili naprezanje (kao kad vršite veliku nuždu, ali molimo vas, gledajte da se zaustavite na vreme).

Krvarite (na primer, imate obilnu menstruaciju) i osećate blagu ošamućenost, pogotovo kad ustanete u stojeći položaj. Verovatno ste izgubili značajnu količinu krvi i trebalo bi da vam se neodložno ukaže medicinska pomoć. Štaviše, sasvim je moguće da vam je potrebna transfuzija. Kao što smo već opisali, ortostatska hipotenzija (opadanje krvnog pritiska prilikom ustajanja na noge) postane izraženija i češća kod osoba koje gube krv.

Temperatura vam je visoka, trese vas groznica, imate snažan osećaj nesvestice. Moguće je da je kod vas reč o zastrašujućoj bolesti poznatoj kao sepsa, do koje dolazi kad vaš organizam ima takoreći termonuklearnu reakciju na infekciju. (Poput stvarnog nuklearnog rata, i ona često rezultuje smrću obeju strana.) Zbog intenzivnog odgovora imunološkog sistema, krvni pritisak vam naglo opada izazivajući nesvesticu. Lečenje obuhvata infuziju i anibiotike. Pozovite hitnu pomoć, budući da ova bolest može naglo da poprimi smrtonosni tok.

Izvor: Moje zdravlje


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
predstavljena pesnička zbirka u lavirintu  laguna knjige Predstavljena pesnička zbirka „U lavirintu“
19.04.2024.
Nova zbirka poezije Igora Mirovića predstavljena je 18. aprila u kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC.   Pored autora, o knjizi su govorili prof. dr Zoran Đerić i prof. dr Aleksandar Je...
više
ema jarlet o orionu i mraku slikovnice i večernje nebo su oduvek bili deo mog života laguna knjige Ema Jarlet o „Orionu i Mraku“: Slikovnice i večernje nebo su oduvek bili deo mog života
19.04.2024.
Autorka hita „Orion i Mrak“ Ema Jarlet otkriva svoju opsesiju mrakom, kako nastaju priče i junaci koje ilustruje i u kome je pronašla inspiraciju za svoje čarobne slikovnice koje nakon objavljivanja n...
više
rastislav durman o novoj knjizi ona bića koja nisu sića  laguna knjige Rastislav Durman o novoj knjizi „Ona bića koja nisu sića“
19.04.2024.
„Ona bića koja nisu sića“ nova je knjiga evropskih bajki koju je priredio novosadski autor Rastislav Durman. Pisac za decu i odrasle poslednjih godina posvetio se prikupljanju bajki sa svih evropskih ...
više
prikaz knjige vladalac nikola makijavelija uputstvo za rukovanje državom laguna knjige Prikaz knjige „Vladalac“ Nikola Makijavelija: Uputstvo za rukovanje državom
19.04.2024.
„Ne zna se ko pije, a ko plaća“ najbolji je iskaz o situaciji u renesansnoj Italiji. U svakom njenom kutku sram, zločin i samovlašće bili su deviza. Zločin? Stvar službene dužnosti. Ubistvo? Oblik dru...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.