Laguna - Bukmarker - Digitalne biblioteke za decu - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Digitalne biblioteke za decu

U današnjem svetu, kada su ljudi više nego ikada do sada zagledani u monitore, digitalizacija vrednih knjiga predstavlja proces koji pored toga što učestvuje u očuvanju značajnih tekstova i dokumenata sačuvanih po bibliotekama, čini i veću dostupnost vrednih i zanimljivih materijala.

Foto: Freepik

Zahvaljujući digitalizovanim knjigama možemo pristupiti materijalu za čitanje sa bilo kog mesta, a jedini preduslov za to su dobra internet veza i solidan uređaj na kojem ćemo učitati stranice knjige za koju smo zainteresovani.

S obzirom na to da su najmlađi od početka svog detinjstva upoznati sa kompjuterima, tablet računarima, ili tzv. pametnim telefonima, deo njihovog detinjstva, hteli mi to ili ne, jeste usmeren na percepciju sveta putem monitora.

Oni koji će pokazati detetu kako da koristi uređaje koji ga okružuju, jesu na prvom mestu roditelji. Oni usmeravaju mališane da li će to biti odlazak na Fejsbuk ili neku drugu društvenu mrežu, igranje igrica ili osmišljavanje načina da se kroz zabavu i igru zainteresuju za književnost.

Međunarodna digitalna biblioteka za decu

ICDL (International Children’s Digital LibraryMeđunarodna dečja digitalna biblioteka je neprofitna organizacija čija je vizija izgradnja digitalne biblioteke knjiga za decu iz celog sveta.

Cilj ICDL je stvaranje kolekcije knjiga koje će predstavljati različite narode kroz dečju književnost. Na taj način ICDL podržava ideju da su deca ravnopravni članovi društva koji razvijaju toleranciju i poštovanje prema različitim jezicima, kulturama i idejama.

Međunarodna digitalna biblioteka za decu nudi knjige namenjene deci od 3 do 13 godina, a u bazi ima skoro 4500 naslova na 76 jezika.

Korisnicima je omogućeno da čitaju knjige na svom i drugim jezicima sveta, a pristup svim knjigama je besplatan. Za pretraživanje baze nije potrebno ni otvaranje ličnog naloga, mada postoji i ta mogućnost, ako se odlučite da pravite svoju virtuelnu policu sa omiljenim naslovima.

Pošto je sajt namenjen prvenstveno deci, i kretanje unutar sadržaja je pojednostavljeno. Mali čitaoci mogu jednostavno da kliknu na ikonicu Read Books nakon čega je naslove knjiga moguće izlistati na osnovu različitih kategorija: uzrast, dužina knjige, žanr, tipovi glavnih junaka, jezik, čak i boja naslovne stranice.

Korisničko okruženje pored engleskog, prevedeno je na kineski, francuski, italijanski, ruski, španski, poljski, kao i srpski i još druge jezike.

Pojednostavljeno uputstvo sa osnovnim objašnjenjem kako koristiti digitalnu biblioteku (na engleskom):

 
Glavni cilj ICDL je da najmlađima omogući pristup knjigama na maternjem jeziku, bez obzira na to u kojoj zemlji trenutno žive, jer deca najlakše uče na maternjem jeziku. S druge strane, deca imaju pristup i knjigama drugih naroda, čime se razvija tolerancija i poštovanje različitosti. Posrednom upotrebom baze ICDL mogu se učiti strani jezici, kao i razvijati sposobnost snalaženja u bibliotekarskoj bazi, ili učenje kreativnog pisanja.

Srpska dečja digitalna biblioteka

U projektu ICDL učestvovala je i Narodna biblioteka Srbije koja je svoju zbirku digitalnih kopija postavila na sajt Digitalna narodna biblioteka Srbije.

Nacionalni uređivački odbor, sastavljen od profesora književnosti za decu i bibliotekara, odabrao je knjige za decu uzrasta od 3 do 13 godina koje po svom sadržaju, umetničkim, istorijskim i književnim vrednostima predstavljaju sam vrh srpske književnosti za decu. Projekat je realizovan u NBS 2004. godine, objašnjeno je na sajtu Narodne biblioteke Srbije.

Izdavači iz Srbije su, kao saradnici NBS u ovom značajnom nacionalnom projektu, ustupili Biblioteci autorska prava za postavljanje celokupnih knjiga u punom tekstu. Projekat je proistekao iz šireg međunarodnog projekta Međunarodna dečja digitalna biblioteka (ICDL – International Children’s Digital Library – icdlbooks.org), čiji je cilj da izgradi digitalnu zbirku od 10.000 knjiga za decu na 100 jezika sveta.

Izvor: Sinhro.rs


Podelite na društvenim mrežama:

nedelja knjiga stivena eriksona od 20 do 26 maja  laguna knjige Nedelja knjiga Stivena Eriksona od 20. do 26. maja!
20.05.2024.
Erikson je stekao svetsku slavu i armiju čitalaca serijalom „Malaška knjiga Palih“, a Laguna je objavila 14 knjiga ovog autora. Zanimljivo je da je po obrazovanju arheolog i antropolog, a završio je i...
više
ekskluzivno stiven erikson u beogradu 20 maja  laguna knjige Ekskluzivno: Stiven Erikson u Beogradu 20. maja!
17.05.2024.
Jedan od najznačajnijih svetskih autora žanra epske fantastike, Stiven Erikson, družiće se sa čitaocima u Beogradu u ponedeljak 20. maja od 17 sati u knjižari Delfi SKC. On će potpisivati svoje knjige...
više
nastavak bestselera jato egzodus kejt stjuart u prodaji od 21 maja laguna knjige Nastavak bestselera „Jato“ – „Egzodus“ Kejt Stjuart u prodaji od 21. maja
20.05.2024.
„Egzodus“ Kejt Stjuart nastavak je svetskog bestselera „Jato“. Možeš li Sesilija živeti u laži? To je grad duhova, mesto koje je proganja, koje ju je stvorilo. Jasno joj je da nikad neće prevazići ...
više
branko anđić ništa gore od čitanja suvoparne knjige, jedino gore od toga je njeno pisanje laguna knjige Branko Anđić: Ništa gore od čitanja suvoparne knjige, jedino gore od toga je njeno pisanje
17.05.2024.
Ovogodišnji dobitnik Nagrade grada Beograda „Despot Stefan Lazarević“ u oblasti književnosti i prevodnog stvaralaštva u razgovoru za Danas govori o značaju ove nagrade, ali i o dve poslednje knjige na...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.