Laguna - Bukmarker - Delfi Kutak je pročitao: „Zavedi me knjigama“ - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Delfi Kutak je pročitao: „Zavedi me knjigama“

Pa jao, čiklit, pa još i erotski! Knjigu sam odabrala kao deo izazova u Fejsbuk grupi Delfi Kutak, a meni ko je kriv što ne čitam mala slova („Zavedi me“), nego se ćorka zalepila za reč KNJIGA kô muva za lepak.

Kara piše knjigu o tome kako piše knjigu i o svemu tome će na kraju napisati knjigu. Inspiracije ni za lek, rok za predaju (još nezapočetog) rukopisa je za mesec dana, a avans potrošen za šestomesečni boravak u Italiji. Inspiracija stiže posle susreta sa bivšim, koga je šutnula pre 10 godina. Njena agentkinja insistira da Kara po svaku cenu bude što bliže Rajanu ne bi li konačno završila roman. Ona i bi (prva ljubav zaborava nema) i ne bi (ne može da mu oprosti). A on (naravno zgodan, lep i uspešan) „cvećka“ bio, takav i ostao.

Rešenje je neobuzdana strast po sceni koju je ona prethodno napisala. Da, da, gospoj’ca piše uspešne erotske romane. Dakle, venčanje (ne njihovo, već njihovih prijatelja na čijoj su se predsvadbenoj žurki sreli) je za nedelju dana, a on doputovao izdaleka i odmah izbačen iz hotela u kome je odseo – zbog psa (član porodice, pa molim da o njemu govorite kao o Djuku). Eto prilike za Karino dobro delo i ujedno sedmodnevnu neprekidnu inspiraciju. Rajanu, mukici, sve kao nešto neprijatno… (Taj lepi i zgodni baja ne mož’ da spava ako temperatura nije ispod 16 stepeni. Pa da si i Ralf Fajns leteo bi u hladnjaču! Djuka zadržavam!)

Da ne bude da u knjizi nema baš nijedna knjiga, Kara je blogerka. Pravi lepe fotografije knjiga i objavljuje ih na svom profilu (ja, naivna, mislila da ti bukstagrameri preporučuju knjige koje su pročitali, ali jok. To sve su te knjige „rendomare“, važno da se blog redovno apdejtuje).

Za kraj bih se uozbiljila. Knjiga uopšte nije isprazna, ma koliko sam je ja ovde šaljivo predstavila. U njoj ima puno ljubavi i romanse, ali je najviše o oproštaju – drugima, ali i sebi. Svako greši, i ljubavnici, i partneri, i prijatelji, i roditelji, i deca, ali svako ima pravo na drugu šansu. Ako su odnosi vredni spasavanja, onda ih treba i spasavati. Ako su ljudi vredni toga, treba im dati drugu šansu. Ponekad treba shvatiti da za neke događaje niko nije kriv. Najteže je iskreno oprostiti sebi, jer bez toga nema oporavka i nastavka normalnog života.

Moram priznati da mi je knjiga bila prijatno iznenađenje. Više bih je, kao i sama Kara, okarakterisala kao rom-kom, jer zaista je romantična i zabavna. Često sam se kikotala. Čak je i famozna erotika nežna i suptilna, fino uklopljena bez frivolnih vulganosti. Prava mera!

Posebno bih pohvalila prevod Tatjane Milosavljević. Potpuno u duhu srpskog jezika i po rečima, i po frazama, i po konstrukciji rečenica. Veliko bravo za Tatjanu!

Autor: Tanja Kisa
Izvor: Delfi Kutak


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
5 spisateljica koje su pisale pod muškim pseudonimom laguna knjige 5 spisateljica koje su pisale pod muškim pseudonimom
19.08.2024.
Spisateljice vekovima koriste muške pseudonime, i to ne samo kako bi očuvale vlastitu anonimnost i privatnost već i da bi bile percipirane bez stigme koja se vezuje za njihov pol. To je često i sreds...
više
nik vajal treba biti iskren prema sebi laguna knjige Nik Vajal: Treba biti iskren prema sebi
19.08.2024.
Nik Vajal otvoreno govori o nekim temama koje obrađuje u svojoj novoj knjizi „Ne šalji poruke bivšima... i drugi saveti o ljubavi, seksu i zabavljanju“. Foto: Dexter Brown Nik Vajal i ja s...
više
vladimir kecmanović svet stvara bog, ne đavo laguna knjige Vladimir Kecmanović: Svet stvara Bog, ne đavo
19.08.2024.
Da li mu je nova knjiga „Oganj i kelija“ zaokret u pisanju, kako je uticala na njegovo shvatanje vere i namerava li i drugim svetiteljima da posveti svoja naredna dela, otkriva nam pisac Vladimir Kecm...
više
predstavljanje edicije i romana autsajderi  laguna knjige Predstavljanje edicije i romana „Autsajderi“
19.08.2024.
U četvrtak 22. avgusta u 18 sati u kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC, Kralja Milana 48 (ulaz iz Resavske), biće predstavljena nova Lagunina edicija  „Autsajderi“ i istoimeni roman S. E. Hin...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.