Laguna - Bukmarker - Delfi Kutak je pročitao: „Omama“ - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Delfi Kutak je pročitao: „Omama“

Slobodan Vladušić (1973, Subotica), pisac i esejista, docent na Odseku za srpsku književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Bio urednik u časopisu Reč, a danas glavni urednik časopisa Letopis Matice srpske. Za svoj prvi roman „Forward“ (2009) dobio je nagrade „Borislav Pekić“ i „Zlatni suncokret“, za najbolju književnu kritiku 2004. godine nagradu Milan Bogdanović, te 2011. godine nagradu „Isidora Sekulić“ za studiju „Crnjanski, Megalopolis“.

Pre nekoliko dana, Slobodan je izdao svoj treći roman za IK Lagunu koji nosi naziv „Omama“.

Sa željom da piše o Megalopolisu, Slobodan piše o Milošu Crnjanskom. Njegova povezanost sa ovim piscem datira iz vremena studija uzimajući u obzir da je Slobodan doktotirao na temu Crnjanskog.

Crnjanski je uvek budan. On je budan i kada svi oko njega spavaju. Nesanica je najteži oblik usamljenosti koji se da zamisliti. Večno budan, on ne mođe više da razazna šta zaista jeste, a šta je samo omama njegovh očiju. Takva mu je i književnost.

Roman nas vraća u Berlin, 1928. godinu i nudi nam sliku života u to vreme. Priča teče, reklo bi se, glatko dok jednoga dana u poslanstvu Kraljevine SHS ne dođe jedan čovek i prijavi nestanak svog prijatelja Milutina Topalovića. Slučaj preuzimaju Miloš Crnjanski koji je u to vreme bio ataše za kulturu, ali mu društvo pravi povratnik sa Kajmakčalana, Miloš Verulović.

U trenucima kada je Crnjanski u centru priče stiče se posebna slika o njemu. Kao da je Slobodan pokušao da nam približi slavnog pisca iz svih uglova.

„Omama“ je podeljena u četiri velike celine, sa preko sezdeset poglavlja. Kroz četiri celine pratimo razvoj slučaja o nestanku pa tako u romanu srećemo poznatu porodicu De Grot koja je imala bitnu ulogu i u romanu „Veliki juriš“. Nižu se imena u romanu, a kockice se, kao i uvek kada su Slobodanovi romani u pitanju, slože na kraju.

Nesreća i opasnost imaju za neke istu privlačnost kao bogastvo i uspeh za druge.

Žanrovski je ovaj roman izuzetno teško odrediti, istorijski je, drama je, triler je, pa ko kako voli. Stilski, ovaj roman je kao i prethodni dobar jer ma koliko se trudili i bili koncentrisani, omama će i vas da pogodi. Lelujanje između stvarnog i nestvarnog u ovom romanu prisutna je na svakoj stranici pa čitaoci ni na samom kraju ne znaju da li je stvarno ili pak nije.

Ljudska svest je kao zdenac, iz koga se ćuje romorenje vode, koje niko ne razume. Ono što mi razumemo jeste ono što želimo da razumemo. A voda teče. Sve prolazi.

Pored dobro osmišljene priče, upletenih likova i ispričanih životnih sudbina bilo je ovde i delova koji mi se nisu dopali jer mislim da su neke scene mogle biti opisane malo drugačije, a ne baš sirovo.

Ako izuzmemo te sitne detalje, ovo je jedna sjajna priča o Milošu Crnjanskom, njegovom životu u Berlinu smešen i roman koji ima dobru fabulu i zamisao.

Na vama je da li ćete pristati da vas „Omama“ uzme pod svoje ili ćete posle toga ostati hladne glave.

Autor: Radmila Marković
Izvor: Delfi Kutak / booksandscarves.com


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
knjiga kao plod duboke potrebe predstavljen roman vaskrsenje vukašina milićevića laguna knjige Knjiga kao plod duboke potrebe – predstavljen roman „Vaskrsenje“ Vukašina Milićevića
29.03.2024.
Roman prvenac teologa Vukašina Milićevića „Vaskrsenje“ predstavljen je 28. marta publici u knjižari Delfi SKC. O delu koje govori o čoveku, njegovom smislu, instituciji i apsurdu koji ih povezuje, ali...
više
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
29.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu!   Dečji da...
više
proslavimo svetski dan dečje knjige laguna knjige Proslavimo Svetski dan dečje knjige
29.03.2024.
Svetski dan dečje knjige, ustanovljen 1967, kako bi se skrenula pažnja na potrebe najmlađih čitalaca, obeležava se 2. aprila, na dan rođenja danskog pisca Hansa Kristijana Andersena. Tim p...
više
istorija u 56 poglavlja dvadeset minuta luja xix čedomira antića u prodaji od 1 aprila laguna knjige Istorija u 56 poglavlja – „Dvadeset minuta Luja XIX“ Čedomira Antića u prodaji od 1. aprila
29.03.2024.
Posvećeni istoričar Čedomir Antić objedinio je u knjizi „Dvadeset minuta Luja XIX“ 56 intrigantnih priča iz istorije kako naše tako i svetske. U svom prepoznatljivom maniru, pitko i slikovito, opisao ...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.