Laguna - Bukmarker - „Ćutanje devojaka“: Roman o svima onima koji su vekovima stajali u senci, bez glasa - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

„Ćutanje devojaka“: Roman o svima onima koji su vekovima stajali u senci, bez glasa

Laguna je nedavno objavila interesantno prepričavanje Homerove „Ilijade“ i Euripidovih „Trojanki“, roman Pet BarkerĆutanje devojaka“.

U pitanju je ženski pogled na pad Troje koju priča Briseida, Ahilova robinja, koja je u mnogim pričama predstavljena kao voljna ljubavnica.

U maniru Merion Cimer Bredli i njenog romana The Firebrand (priče o padu Troje iz ugla proročice Kasandre) i Grevsove „Homerove kćeri“, Barkerova vešto tka priču o ratu, smrti i uništenju ispričanu glasovima žena koje su mahom bile nemi predmeti oko kojih su se muškarci borili.

U rukama manje veštog pisca „Ćutanje devojaka“ bi zvučalo kao naporni feministički pamflet, ali Barkerova nije nevešt pisac. Naprotiv. Ona vrlo vešto prepričava Homera i Euripida, stavivši fokus na silovane, porobljene žene koje gledaju kako im spaljuju grad, ubijaju decu, muževe i očeve i onda bivaju, ako su dovoljno „srećne“, primorane da šire noge muškarcu koji im je ubio voljene.

Andromaha, Briseida, Helena, Hekaba – sve one su ovde žene od krvi i mesa. Osobe koje imaju svoje ja, svoj glas, svoje snove, svoja razmišljanja. I sve one se ovde čuju vrlo jasno i glasno. Kao i njihova bol, tuga, užas i usamljenost. Usamljenost je jedna od glavnih tema „Ćutanja devojaka“.

Možda je najdirljiviji deo romana susret Ahila i Prijama koji dolazi da moli za telo svog sina. Barkerova vrlo vešto pokazuje sav patos i svu tugu tog trenutka, istovremeno oživevši Ahila, čoveka suprotnosti, ubice i ratnika svesnog sveg besmisla ratovanja.

Najbolnija i ubedljivo najupečatljivija slika je klanje Prijamove i Hekabine ćerke na Ahilovoj grobnici i, trenutak posle, kada Hekabi donose maleno telo unuka, rascopane glave. Poliksenina zapušena usta i duboki rez na glavici deteta nemo govore o užasu i očaju svih žrtava rata.

Uprkos temi koja je tragična i na momente mučna, Barkerova ima opak smisao za humor i to kad opisuje Patroklovu smrt ili Ahilove borbe. I ume lepo da dočara život u grčkom logoru – mirise (smrad), zvuke, buku, hranu, i vino, i tkanine, i krv, i kosti, i pucketanje rana koje najavljuje smrt.

Zanimljivo, ali bogova skoro da nema u ovoj priči. Osim Tetide, Ahilove majke, koja je ovde zastrašujuća mračna obala, i crni talasi, i škripanje brodova, i miris mora, i ukus soli na Briseidinoj koži i kosi.

„Ćutanje devojaka“ je knjiga koja se čita u dahu i koja tera na razmišljanje o istoriji, o pričama koje pričamo, o pobednicima i poraženima i svima onima koji su vekovima stajali u senci, bez glasa. Topla preporuka!

Autor: Ksenija Prodanović
Izvor: Nedeljnik


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
omiljena akcija knjigoljubaca 3 za 999 od 7 do 26 maja  laguna knjige Omiljena akcija knjigoljubaca: „3 za 999“ od 7. do 26. maja!
26.04.2024.
Akcija koju najviše volite i uvek željno iščekujete, jer su tamo najbolji naslovi iz naše ponude – „3 za 999“ počinje 7. i traje do 26. maja 2024. godine, u svim Delfi knjižarama, kao i na sajtovima l...
više
laguna donirala važan uređaj institutu za majku i dete laguna knjige Laguna donirala važan uređaj Institutu za majku i dete
25.04.2024.
Jedna od važnih aktivnosti Lagune u prošloj godini, koja je bila u znaku obeležavanja četvrt veka postojanja, jeste odluka da sredstva namenjena proslavi jubileja preusmerimo u humanitarne svrhe. ...
više
uskoro na brodvej stiže i mjuzikl suludo bogati azijci video  laguna knjige Uskoro na Brodvej stiže i mjuzikl „Suludo bogati Azijci“ [video]
26.04.2024.
Popularni knjiško-filmski serijal se adaptira u mjuzikl na Brodveju. Džon M. Ču će biti zadužen za režiju muzičko-scenske adaptacije „Suludo bogatih Azijaca“. Za potrebe mjuzikla (u produk...
više
dženi kolgan božićna knjižara i čari škotskog duha laguna knjige Dženi Kolgan: „Božićna knjižara“ i čari škotskog duha
26.04.2024.
Škotska spisateljica Dženi Kolgan u razgovoru za Politiku otkriva čaroliju koja se krije iza njenog najnovijeg romana „Božićna knjižara“. Praznična knjiga škotske spisateljice Dženi Kolgan „Bož...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.