Laguna - Bukmarker - „Crvene cipele“: Od čokoladne slasti do kaljenja u vatri - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

„Crvene cipele“: Od čokoladne slasti do kaljenja u vatri

Daleke 1999. godine, kada se činilo da je svaka treća žena koju sam susrela čitala „ČokoladuDžoane Haris, iznela sam neke pretpostavke o ovom magičnom realisti iz Bredforda. Smatrala sam da su njene knjige poput uskršnjih jaja: slatkaste, detinjaste, serijski proizvedene i prazne. Povlačim to što sam rekla! Iako su „Crvene cipele“ prvenstveno fantazija za čula, Harisova piše originalnim i zadovoljavajućim poetskim stilom. Pred vama je nastavak romana „Čokolada“, ali nemojte da dozvolite da vas to odvrati ukoliko ste samo pogledali užasni film sa Džonijem Depom i Žilijet Binoš, koji je nastao na osnovu prve knjige. Treba da znate da je čokolatijerka Vijan Roše žena slobodnog duha, da poseduje izvesne magične moći i ima dve ćerke Anuk i Rozetu.

U ovom romanu majka i ćerka se nalaze u Parizu. Vijan je iscrpljena jer je doživljavaju kao „drugačiju“. Odlučila je da se prilagodi. Za nju i Anuk to znači povučeniji život i vođenje neupadljive prodavnice čokolade na Monmartru, zahvaljujući njihovom drskom i bogatom stanodavcu Tijeriju. On je opsednut jadnom „udovicom“ i želi da ove naizgled slabašne žene uzme pod svoje snažno muško okrilje.

Džoana Haris je sa razlogom izabrala Monmartr kao mesto dešavanja radnje. To je poslednje „selo“ u Parizu. Ali ta ruralnost je prilično lažna slika. Ovaj kvart je turistička zamka, varka, baš kao što se i većina likova u ovoj knjizi pretvara da su nešto drugo, a ne ono što zapravo jesu.

Najsavršeniji od svih prevaranata u romanu je očaravajući negativac, veštica i kradljivica identiteta Zozi del Alba, koja za svoje mračne metode koristi i internet i kristalnu kuglu.

Za razliku od Vijan, Zozi je sama razvila magične moći, jer njena majka ih ne poseduje. Ona je pronašla „sistem“ u okultnim knjigama iz nju ejdž knjižare u Londonu koja se nalazi u vlasništvu njene majke. U situacijama u kojima je Zozi praktična, Vijan je razigrana; Zozi je pohlepna i nezavisna, dok je Vijan vezana za dom i decu.

Ako se „Čokolada“ bavila željama neudatih mladih žena (romansa, ljubav, sloboda, uspeh), „Crvene cipele“ govore o tome kako se u majčinstvu ti snovi ne nalaze na prvom mestu.

Vijan više ne želi da bude nestalna poput povetarca; ona za svoje ćerke želi sigurnost doma i očinsku figuru. Užasnuta je što će ih njihove natprirodne sposobnosti koje se razvijaju dovesti u opasnost i udaljiti od vršnjaka. Ona prihvata Tijerijev prsten. Ali Zozi želi od Vijan mnogo više nego Tijeri, i ona pomoću šarma i moći ulazi u Vijanin život. Hladnokrvna Zozi nosi cipele iz naslova, podstiče Anuk da istražuje moći koje njena majka potiskuje i navodi Vijan da se vrati pravljenju neodoljive čokolade.

Ovaj roman je bajka za odrasle, koju je Džoana Haris napisala originalnim stilom i sa čulnom fluentnošću: gradski trg je „uredan kao lepo namešten krevet“, riđokosa devojčica iz škole koju je Anuk smatrala drugaricom zadirkuje je i ismeva, a kada se naljutila, „Siz je pocrvenela. To se dešava kad se iznervira, i tada joj se lice uopšte ne slaže sa bojom kose“, a „slatkasti miris sveže isečenog drveta, koji me je podsetio na miris konja“ izdvaja se iz gomile drugih. A posvuda nailazimo na opojne, prosto magijske, tragove začina: lavande, muškatnog oraščića, vanile i kardamoma.

Uz previše „začina“ ova knjiga bi bila mučna. Ali pošto ih je autorka pažljivo dozirala, knjiga je zaista prava poslastica.

Autor: Helen Braun
Izvor: telegraph.co.uk
Prevod: Kristijan Vekonj


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
megi o farel maštovito oživljavanje istorije laguna knjige Megi O’Farel: Maštovito oživljavanje istorije
15.07.2024.
Autorka bestselera i dobitnica brojnih prestižnih književnih priznanja Megi O’Farel govori nam o inspiraciji za svoj roman „Portret jednog braka“, istraživanju istorijskih izvora, pisanju o stvarnim l...
više
ivan tokin moja duša je od limuna laguna knjige Ivan Tokin: Moja duša je od limuna
15.07.2024.
Pisac Ivan Tokin objavio je reizdanje bestselera „Najnormalniji čovek na svetu“, zbog čega ga u prethodnim nedeljama „cimaju“ za intervju. Stefan Tošović je s Tokinom „trošio“ jedan lagani razgov...
više
o zbirci ukrštene reči stihovanje usamljenog hodača laguna knjige O zbirci „Ukrštene reči”: Stihovanje usamljenog hodača
15.07.2024.
Rokenrol pesnici: zanimljiva i, nažalost, nekako još neodređena, nerado priznata kategorija. Šta ih čini, po čemu ih prepoznajemo? Da li njihovi stihovi odvojeni od muzike deluju osakaćeno, bez snage ...
više
prikaz knjige persijanci prva supersila drevnoga sveta laguna knjige Prikaz knjige „Persijanci“: Prva supersila drevnoga sveta
15.07.2024.
Ako ste pratili trenutno aktuelnu Netfliksovu doku-seriju „Aleksandar Veliki: Rađanje boga“, verovatno ste kao jednog od stručnih naratora zapazili izvrsnog velškog profesora Lojda Levelina-Džounsa ka...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.