Laguna - Bukmarker - „Crvena voda“ – najbolji balkanski tranzicioni krimić svih vremena - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

„Crvena voda“ – najbolji balkanski tranzicioni krimić svih vremena

Crvena voda“ je knjiga koja u svakom svom elementu nadilazi ono što očekujemo od romana koji su nastajali na ovim prostorima.

Kada je 1989. godine pao Berlinski zid, svet koji je više decenija bio zaleđen u Hladnom ratu najzad je počeo da se topi i pokreće. Komunistički sistemi u državama na istoku Evrope počeli su da se ruše i usledila je tranzicija u kapitalizam i demokratiju. U jednom trenutku čak je i Rusija postala deo Partnerstva za mir, svojevrsnog pretpristupnog programa za članstvo u NATO.

Svet se spremao da postane globalno selo koje bi se nalazilo na, kako je to nazvao Fransis Fukujama, „kraju istorije“.

Uskoro se pojavio i internet koji je povezao svet kao nikada ranije i sasvim promenio način poslovanja i života na celoj planeti. Na ovo su se nadovezali i mobilni telefoni i činilo se da je budućnost zacrtana.

Ali onda su se dogodili napadi na Kule bliznakinje u Njujorku, a nekoliko godina docnije i prva ekonomska kriza 2004. godine. Tokom sledećeg velikog ekonomskog potresa 2008. godine bilo je jasno da je svet upao u doba permanentne nestabilnosti i da je poredak koji je utemeljen na međunarodnim dogovorima i sporazumima nakon Drugog svetskog rata počeo da se raspada.

U poslednjoj dekadi minulog veka i Jugoslavija je uzela učešća u globalnom zemljotresu kroz četiri krvava građanska rata i, na koncu, ratom protiv čitavog sveta.

Tri decenije kroz koje je čovečanstvo prošlo bile su sve samo ne kraj bilo čega. Naprotiv.

Upravo na početku ovog turbulentnog perioda počinje roman „Crvena voda“ hrvatskog autora Jurice Pavičića koji je kod nas objavila izdavačka kuća Laguna.

Iste godine kada je srušen Berlinski zid u malom mestu nadomak Splita nestala je tinejdžerka Silva. Iako je policija na početku davala sve od sebe da je pronađe, svi napori su se pokazali kao jalovi. Za razliku od policije, roditelji i brat blizanac odlučuju da ne odustanu.

Njihova potraga nije samo detektivska i teritorijalna već vremenska. Upravo su vreme i društvene promene kroz koje zemlja i planeta prolaze ono što njihovo traganje za nestalom devojkom čini jedinstvenom i zadivljujućom avanturom.

Godine prolaze, zemlja se raspada u nizu krvavih građanskih ratova, tranzicija nemilosrdno gazi tradicionalnu privredu i društvenu imovinu, a daje šansu sumnjivim tipovima da postanu pobednici novog poretka, pojavljuju se internet i Fejsbuk, globalni kapital otkriva osiromašene balkanske državice predvođene obogaćenom političkom i ekonomskom elitom, kreće proces kolonizacije kroz dokapitalizaciju…

Tokom svih ovih promena članovi Silvine porodice, ali i sve stariji i ogorčeniji inspektor, i dalje vode svoje privatne istrage. Svako na svoj način pronalazi tragove koji bi mogli da rasvetle slučaj nestale tinejdžerke.

Vreme i nova otkrića nameću jedno od najbolnijih pitanja – koliko roditelji zapravo poznaju svoju decu. Silvija koja se polako pojavljuje pred njima razlikuje se od onog nevinog deteta za čijim nestankom i dalje tuguju.

Roman „Crvena voda“ je pisan pitkim stilom i lako se čita. Kada je stil u pitanju, iako vrhunski krimić, ovaj roman se može posmatrati i kao deo „visoke književnosti“. Svojim načinom pripovedanja neprekidno budi radoznalost, a okolnosti pod kojima se radnja događa stvaraju emotivnu vezu između knjige i čitaoca. Na koncu, to je avantura svih nas. Svi se sećamo gde smo bili kada smo saznali za velike i bitne događaje koji su pomerali točkove istorije. A sada ih ponovo proživljavamo tragajući za Silvom.

Na relativno malom broju stranica autor uspeva da nas emotivno poveže sa pričom, i to na dva koloseka. Na društvenom i ličnom planu. Drama kroz koju prolaze članovi porodice nestale devojke je dvostruka. U pitanju su roditelji koji su ostali bez deteta, odnosno brat koji je ostao bez sestre, a na drugom planu to su ljudi koji prolaze kroz turbulentni period jedne tranzicione zemlje, građanski rat i globalne promene, svetske krize i nove tehnologije. Priča zbog svega ovoga ne trpi i ne gubi ni promil doze misterije i svojih žanrovskih kvaliteta.

Čak ni nekoliko materijalnih grešaka (pokušajte sami da ih pronađete) ne utiču na ugođaj u čitanju ove šarmantno napisane knjige.

„Crvena voda“ je knjiga koja u svakom segmentu nadilazi ono što očekujemo od romana koji su nastajali na ovim prostorima. Iznad svih očekivanja.

Autor: Milan Aranđelović
Izvor: bookvar.rs


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
snimljena serija konstantinovo raskršće međunarodna promocija niša koja grad ne košta ni dinara laguna knjige Snimljena serija „Konstantinovo raskršće“ – međunarodna promocija Niša koja grad ne košta ni dinara
08.05.2024.
Prva sezona serije „Konstantinovo raskršće“, rađena po bestseleru pisca iz Niša Dejana Stojiljkovića, snimljena je i u toku je postprodukcija, kaže nagrađivani autor. Misterioznu istorijsku dramu...
više
naučni piknik misli zeleno 17 i 18 maja na šumarskom fakultetu u beogradu laguna knjige Naučni piknik „Misli zeleno“ 17. i 18. maja na Šumarskom fakultetu u Beogradu
08.05.2024.
U prostoru Arboretuma Šumarskog fakulteta, na Banovom brdu, održaće se treći Naučni piknik u trajanju od dva dana. Prvog dana Naučnog piknika, u petak 17. maja od 13.00, o naslovima „Tajni život dr...
više
promocija knjige naše priče gorice nešović i jelice greganović 15 maja laguna knjige Promocija knjige „Naše priče“ Gorice Nešović i Jelice Greganović 15. maja
08.05.2024.
Nastavak bestselera „Priči nikad kraja“, knjiga „Naše priče“ Gorice Nešović i Jelice Greganović biće predstavljena u sredu 15. maja od 18 sati u knjižari Delfi SKC. O ovoj knjizi će govoriti au...
više
zoran kostić cane predstavlja ukrštene reči u novom sadu 10 maja laguna knjige Zoran Kostić Cane predstavlja „Ukrštene reči“ u Novom Sadu 10. maja
08.05.2024.
Promocija zbirke pesama Zorana Kostića Caneta „Ukrštene reči“ održaće se u petak 10. maja u 18 sati, u novoj zgradi Studentskog kulturnog centra „Novi Sad“ (Ulica Vladimira Perića Valtera 5). &nbs...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.